Obavijesti

News

Komentari 4

Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide "strance"

Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide "strance"
1

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost"

VIDEO

Papa Franjo u petak je odao počast tajlandskim katolicima koji su u prošlosti trpjeli ili su ubijeni zbog vjere te pozvao današnje Tajlanđane da ne gledaju na kršćanstvo kao na "stranu" religiju.  

Bio je to posljednji Papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu, gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Kasnije u petak Papa odlazi u Wat Roman, uglavnom katoličko područje u predgrađu glavnoga grada Bangkoka.

Papa je posjetio moderno svetište izgrađeno u čast Nicholasa Bunkerda Kitbamrunga, tajlandskoga svećenika koji je umro 1944. i vjernici ga smatraju mučenikom. Sin kršćanskih preobraćenika s budizma, uhićen je zbog zvonjave crkvenih zvona za vrijeme razdoblja kojim je dominirala antizapadnjačka vlada sumnjičava prema stranim utjecajima poput francuskih kolonijalnih snaga u susjednim zemljama.

Svećenik je osuđen na 15 godina zatvora i umro je od tuberkuloze u bolnici gdje se prema njemu loše postupalo te mu se uskratila potrebna skrb jer je bio katolik.

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost".

Godine 1940., sedam katolika, među njima tri djevojke, ubila je tajlandska policija u sjeveroistočnoj pokrajini Nakhon Phanom. Papa Ivan Papao kasnije ih je proglasio mučenicima.

Razdoblje za vrijeme Drugoga svjetskog rata i drugi progoni smatraju se zastranjivanjem, a današnji odnosi između budista i katolika općenito su vrlo dobri.

Za vrijeme vladavine tajlandskoga kralja Naraija prije 350 godina, osnovana je papinska misija u Sijamu. Premda misionarima nije uspjelo masovno preobratiti stanovništvo, budistička većina uglavnom ih je tolerirala, posebice kraljevski dvor.

'Tehnika i globalizacija ugrožavaju individualnost mladih'

Papa Franjo upozorio je u petak da su tehnologija i globalizacija homogenizirale mlade ljude širom svijeta do točke gdje su njihova jedinstvenost i kulturalna individualnost postale ugrožene.

Osamdesetdvogodišnji Papa na sastanku s čelnicima drugih religija pozvao je mlade ljude da čuvaju kulturu koju su im predali preci i njeguju korijene, završavajući zadnji puni dan posjeta Tajlandu.

Osudio je "sve veću tendenciju da se diskreditiraju lokalne vrijednosti i kulture nametanjem unitarnog modela" za vrijednosti mladih ljudi, referirajući se očito na zapadnjački utjecaj filmova, reklama i društvenih medija.

"To proizvodi kulturnu devastaciju koja je tako ozbiljna kao i nestanak životinjskih vrsta i biljaka", rekao je.

Očuvanje lokalne kulture također je tema posjeta u petak selu s većinski katoličkim stanovništvom Wat Roman u predgrađu Bangkoka gdje je pozvao današnje Tajlanđane da na kršćanstvo ne gledaju kao na stranu religiju.

Dominantna kultura u Tajlandu blisko je povezana s budizmom, premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Papa će iz Tajlanda otputovati u Japan.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...