Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa u Irskoj: Bdjenje za 796 beba iz zajedničkih grobnica

None Foto: STEFANO RELLANDINI 7

Na zapadu zemlje, održat će se bdjenje u sjećanje na 796 umrlih beba, između 1925. i 1961., u nekadašnjem katoličkom prihvatilištu reda sestara Bon Secours, koje su pokopane u zajedničkoj grobnici

Papa Franjo završit će u nedjelju kratak posjet Irskoj obilježen eksplozivnim dosjeom o svećeničkim zlostavljanjima djece, odlazeći u svetište Knock i velikom misom u Dublinu.

August 25, 2018 : Pope Francis visit to Ireland POSJET IRSKOJ Papa tražio oprost: Pričao sa žrtvama svećenika zlostavljača

U svetištu Knock, mjestu Marijanske pobožnosti udaljenom 180 kilometara od Dublina, papa Franjo održat će jutarnje recitiranje Angelusa. Time slijedi primjer Ivana Pavla II. koji se prije 39 godina došao pokloniti na to mjesto navodnih ukazanja koje danas privlači svake godine 1,5 milijun hodočasnika. 

The faithful wait in the rain ahead of a visit of Pope Francis to Knock Shrine in Knock | Autor: DYLAN MARTINEZ Foto: DYLAN MARTINEZ

Papa će se potom vratiti u Dublin kako bi popodne održao završnu misu Svjetskog susreta obitelji, trogodišnjeg događaja na kojem je već sudjelovao u Philadelphiji (SAD). U velikom parku Phoenix u Dublinu trebalo bi ga dočekati pola milijuna vjernika. 

Prije gotovo 40 godina kad su razvod, pobačaj i homoseksualni brak bili nezamislivi u zemlji.

The faithful wait ahead of a visit of Pope Francis to Knock Shrine in Knock | Autor: DYLAN MARTINEZ Foto: DYLAN MARTINEZ

Za to vrijeme u središtu Dublina žrtve svećeničkog zlostavljanja i njihove pristaše sudjelovat će u nedjelju na prosvjedu nazvanom "Ustajte za istinu". 

U Thuamu, na zapadu zemlje, održat će se bdjenje u sjećanje na 796 umrlih beba, između 1925. i 1961., u nekadašnjem katoličkom prihvatilištu reda sestara Bon Secours (dobre pomoći), koje su pokopane u zajedničkoj grobnici. 

Papa Franjo susreo se u subotu na sat i pol s osam irskih žrtava zlostavljanja koje su u prošlosti počinili pripadnici svećenstva, crkveni velikodostojnici i osobe unutar katoličkih institucija.

Bivši dužnosnik Vatikana pozvao papu na ostavku

Bivši visoki dužnosnik Vatikana optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje te je pozvao Svetog Oca da zbog tog propusta i sam napusti dužnost, prenosi u nedjelju Reuters.

McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom.

U pismu na 11 stranica upućenom katoličkim medijima tijekom Papinog posjeta Irskoj, nadbiskup Carlo Maria Vigano je napisao da je Franji  2013. kazao da je McCarrick suočen s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje niže pozicioniranih sjemeništaraca i svećenika. Kardinal je dao ostavku nakon što je zaključeno da su tvrdnje o zlostavljanju 16-godišnjeg ministranta uvjerljive.

"Papa je barem od 23.  lipnja 2013. znao da je McCarrick okorjeli predator", kazao je Vigano, koji je u to vrijeme bio vatikanski veleposlanik u SAD-u.

"Papa Franjo bi trebao prvi dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali McCarrickova zlodjela i dati ostavku zajedno s njima", poručio je Vigano.

Bivši vatikanski dužnosnik obrušio se na "homoseksualnu mrežu u Crkvi", a riječ "homoseksualac" u pismu se pojavljuje 18 puta, dok se riječ "dijete" pojavljuje dva puta.

 

Komentari (53)
  • 796 beba,malih bebica sve jasno govori.

    26. 8. 2018,   11:39
  • Dakle, toliko o ponašanju i prakticiranju vjere pripadnika klera.

    26. 8. 2018,   11:51
  • Papa puno su bitnija djela nego riječi.....samo pričaš u prazno, ako ti je toliko stalo do potlačenih i siromašnih odrišija bi ti tu vatikansku vreću punu milijardi i milijardi ....

    26. 8. 2018,   11:10