Obavijesti

News

Komentari 76

Papi treba još vremena, a naši biskupi postaju sve nestrpljiviji

Papi treba još vremena, a naši biskupi postaju sve nestrpljiviji
1

Odluka oko kanonizacije za papu neće biti nimalo laka. Želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom, a pritom s hrvatskim biskupima koji ga smatraju preliberalnim nema dobre odnose. Kanonizacija Stepinca će pričekati

VIDEO

Gotovo dvije godine su prošle otkako je mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za razmatranje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca završila s radom, a nekadašnji zagrebački kardinal još nije proglašen svetim.

Hrvatska javnost, ali i mnogi stručnjaci očekivali su kako bi papa Franjo mogao kanonizirati Stepinca u 2018. ili čak ove godine, ali u nedavnim izjavama Papa je nagovijestio kako kanonizacija možda i neće biti tako skoro.

- Znamo da je Stepinac dobar čovjek, ali da se učini ovaj korak, tražio sam pomoć Irineja da se učini istina. Ne plašim se istine. Čemu služi jedna izjava o svetosti ako nije jasna istina - rekao je Papa za Večernji list.

Istaknuo je i kako je dugo molio te promišljao povijesne činjenice koje se vrte oko Stepinca, ali i da je on čovjek s vrlinama, što je i potvrdila Crkva kad ga je proglasila blaženim.

'Stepinac je blažen, ali postoje neke nejasne povijesne točke'
'Stepinac je blažen, ali postoje neke nejasne povijesne točke'

Međutim, kako bi razjasnio određene točke, Papa je s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem odlučio osnovati komisiju. I hrvatska i srpska strana na komisiji je iznosila svoje argumente vezane uz rad Alojzija Stepinca, tumačili su povijesne činjenice, a na kraju nisu ništa zaključili. Složili su se da se ne slažu te utvrdili da su tumačenja oko Stepinca i dalje različita.

Hrvatska strana zastupa stav da je Stepinac blaženik koji je pomagao žrtvama Drugog svjetskog rata, osuđivao zločine, primao i pomagao ratnim izbjeglicama, osuđivao režim te da je naposljetku i umro mučenički. S druge strane, stav SPC-a je da je Stepinac bio blizak s tadašnjim ustaškim vodstvom i da je podržavao NDH.

Sociolog religije i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko istaknuo je kako je papa Franjo svojim nedavnim izjavama o kanonizaciji kupio vremena.

'Poslala sam Papi upit kako to da on ne želi čuti pravu istinu'
'Poslala sam Papi upit  kako to da on ne želi čuti pravu istinu'

- Ovim je pokazao da je mudri religijski vođa. Zanima ga istina, a ne lobiranje državnih vodstava. Hrvatska strana je jako nestrpljiva, ali papa traži istinu i bitan mu je odnos s Pravoslavnom crkvom, ponajviše s Moskvom. Temeljito će razmotriti sve povijesne činjenice koje je komisija iznijela i donijet će odluku. Sad je sve na Papi. Kanonizacija će sačekati. Koliko dugo? Ne bih se čudio da tu odluku papa Franjo ne donese za svojeg stolovanja - ističe Maštruko.

Oklijevanje sa kanonizacijom Alojzija Stepinca treba promatrati i u svjetlu papina odnosa prema Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj s kojom od početka nije u dobrim odnosima. Naime, papa Franjo od svog dolaska na tu poziciju ne gleda blagonaklono na hrvatsko svećenstvo, a smetaju mu i financijske malverzacije u koji je bio uključen dio Katoličke crkve.

'Žena Tima Oreškovića je Papi čitala bukvicu zbog Stepinca'
'Žena Tima Oreškovića je Papi čitala bukvicu zbog Stepinca'

- On je protivan i bogaćenju crkve i taj odnos s hrvatskim svećenstvom od početka nije štimao. To se vidjelo odmah čim je on biskupima imenovao ljude koji su posvećeni misijskoj djelatnosti, a ne političkoj. Papi smetaju nacionalistički stavovi svećenika. Ali i s druge strane, biskupi imaju rezerve zbog papinih liberalnijih stavova. No, sumnjam da će to imati utjecaja na kanonizaciju Stepinca - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21