Obavijesti

News

Komentari 76

Pariški teroristički napad može značiti pobjedu krajnje desnice

Pariški teroristički napad  može značiti pobjedu krajnje desnice
4

Pariški napad potiče vođu krajnje desnice na poziv da se svi osumnjičeni teroristi deportiraju. Očekuje se da će se glasači masovno prikloniti krajnjoj desnici u nedeljnim predsjedničkim izborima

VIDEO

Pucnjava u Champs Elysees savršeno se poklopila kako bi poslala glasače u ruke vođe Nacionalne Fronte. Drugi kandidati predsjedničkih izbora odgodili su ili otkazali svoja završna događanja u izbornoj kampanji.

Kandidatkinja desnice Marine Le Pen zatražila je, uoči nedavne terorističke pucnjave u Francuskoj, da se sve osobe na koje se sumnja da su upleteni u terorističke aktivnosti odmah deportira. Stručnjaci vjeruju da je teroristički napad bitno povećao Le Penine šanse za pobjedu. 

Podsjećamo, u napadu je poginuo jedan policajac i još su dvojica ranjena, nakon što je napadač pucao na njih u blizini Champs-Elyseesa. Potraga još traje za drugim sumnjivcem. Napadač je identificiran kao 39-godišnji Francuz Karim Cheurfi, džihadističkog imena Abu Yousuf Belgijanac, koji je već bio osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina zbog višestrukog pokušaja ubojstva policajaca 2001. godine, te se sumnja da je radikaliziran u zatvoru.

Na noć napada, Karim je zaustavio svoj Audi i zapucao na policiju, koja se zaustavila na crvenom svjetlu. Jedan policajac je ubijen odmah, a druga dvojica su ranjena. Cheurfia je nedugo zatim ubila policija.
Zalutali metak ranio je i turistkinju, koja se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Glavni dio izborne kampanje Marine Le Pen čine njezini stavovi o imigraciji: navodi se kako će učvrstiti francuske granice, povećati broj zatvora, zaposliti više od 15 tisuća novih policajaca, te zatvarati ekstremističke džamije. Također optužuje trenutnu vlast kako ne čini dovoljno da zaštiti građane od terorističkih napada. Le Pen je kazala: " Današnji fundamentalistički islam vodi rat, a mi ne poduzimamo mjere kako bi ograničili to ratovanje".

Više od polovice francuskih policajaca već se izjasnilo kako će glasati za Le Pen, upravo zbog njezine čvrste anti-terorističke politike.
"Cijeli ovaj razvoj događaja potencijalno vodi velikoj pobjedi Marine Le Pen", rekao je Fredrik Erixon, direktor Europskog centra za internacionalnu političku ekonomiju.

Nedavno ispitivanje glasačkih namjera, izvršeno prije pucnjave, jasno je pokazivalo Emmanuela Macrona u vodstvu, a Le Pen u začelju predsjedničke utrke.
No nedavni teroristički napadi sigurno će gurnuti dio glasača u korist Le Pen.
Macron je pozvao glasače da ostanu hladne glave u vidu izbora:" Naši napadači žele izazvati smrt, paniku i oštetiti demokratski proces. Le Pen neće moći zaštiti naše građane; ne postoji stanje nultog rizika, a onaj koji tvrdi suprotno je neodgovoran i lažljiv."

Svi predsjednički kandidati otkazali su ili odgodili kampanjske događaje,a rezultati anketa pokazuju da uz vodeće kandidate, Le Pen i Macrona, i konzervativac  François Fillon  te predstavnik ljevice Jean-Luc Mélenchon, imaju podjednake šanse da uđu u drugi krug izbora.

Ankete: Raste podrška Marini Le Pen

Kandidatkinji krajnje desnice Marine Le Pen narasla je podrška, pokazala je prva anketa nakon pariškog napada, ali centrist Emmanuel Macron dobio bi više u nedjelju i lako je pobijedio u drugome krugu dva tjedna poslije. 

Prema anketi agencije Odoxa za tjednik Le Point, Macron bi dobio prvi krug s 24,5 posto glasova, za 0,5 posto manje u odnosu na prethodno ispitivanje. 

Le Pen bi izbila na drugo mjesto s 23 posto, a to je za 1 posto više u odnosu na prethodnu anketu. 

Konzervativac Francois Fillon i komunistički kandidat Jean-Luc Melenchon pali su za 0,5 posto i dobili bi 19 posto glasova pa se ne bi mogli kandidirati za drugi krug 7. svibnja. 

Macron "sada ima dobre izgleda biti prvi u prvome krugu i prema tome osigurati si ulazak u drugi", kazao je Gael Sliman iz Odoxe. 

Prema svim prognozama Macron bi lako pobijedio Marinu Le Pen u drugome krugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava