Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pariz: Stotine migranata bez dokumenata zauzele Panteon

None Foto: Reuters

Prema videosnimci objavljenoj na Twitteru više stotina osoba našlo se pod kupolom Panteona izvikujući "Crni prsluci! Crni prsluci!" po imenu zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na ulicama

Nekoliko stotina migranata bez dokumenata zauzelo je u petak pariški spomenik Panteon zahtijevajući reguliranje statusa i sastanak s premijerom Edouardom Philippeom.

Članica udruge za pomoć migrantima "La Chapelle Debout" rekla je da se 700 migranata i njihovih pristaša probilo početkom poslijepodneva u to impozantno zdanje u središtu Pariza.

"Okružuje nas više desetaka policajaca. Mirno je, govori se o rasizmu i našim zahtjevima", rekla je ta članica i dodala da su turisti ranije evakuirani.

Prema videosnimci objavljenoj na Twitteru više stotina osoba našlo se pod kupolom Panteona izvikujući "Crni prsluci! Crni prsluci!" po imenu zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na ulicama pariške regije.

Oni su se u priopćenju predstavili kao "osobe bez dokumenata, bez glasa, bez lica u očima Francuske Republike te traže dokumente i boravišta za sve. Više ne želimo pregovarati s ministarstvom unutarnjih poslova i prefekturama. Želimo razgovarati s premijerom Edouardom Philippeom, sada!", napisali su.

"Mnogi godinama žive bez ikakvih prava. Ovdje smo kako bismo pozvali premijera da počne izvanredan postupak reguliranja našeg statusa a što se nije dogodilo od mandata predsjednika (Francoisa) Mitteranda 1981. Vrijeme je za to", objasnio je jedan član udruge "Prava naprijed".

"Panteon je simbol velikih ljudi, u unutrašnjosti su simboli borbe protiv ropstva. Borimo se protiv ropstva trećeg tisućljeća", objasnio je.

Zajednica "Crni prsluci" redovito raznim akcijama pruža podršku osobama bez dokumenata. Tako su njezini članovi u lipnju nakratko zauzeli sjedište ugostiteljske tvrtke Elior blizu Pariza kako bi upozorili da ona posluje nelegalno zapošljavajući radnike bez dokumenata koje ne prijavljuje.

U svibnju su "Crni prsluci" također zauzeli terminal pariške zračne luke Roissy kako bi osudili zrakoplovnu kompaniju Air France jer svojim zrakoplovima provodi repatrijaciju.

 

Komentari (7)
  • Izbaciti ih svih van na glavacke i deportirati

    12. 7. 2019,   20:52
  • Taman za testirat novu opremu

    13. 7. 2019,   00:36
  • Šta će njima dokumenti, oni imaju svoja prava u EU bez dokumenata. Marakeška konvencija. Odlikovali kapetanicu švercaricu migranata iz Afrike . Francuska je propala, za njom Njemačka i tako redom.

    13. 7. 2019,   07:58