Obavijesti

News

Komentari 256

Parlamentarni izbori: Tomo i Zoki kao Ivo i Ivica 2003. god.

Parlamentarni izbori: Tomo i Zoki kao Ivo i Ivica 2003. god.
4

SUČELJAVANJE Premijerski kandidati HDZ-a i SDP-a sučelili su se prije 12 godina. Tada su koristili iste fraze kao Zoran Milanović i Tomislav Karamarko...

VIDEO

Ivo Sanader je - kaže jedan novinski izvještaj iz tog doba - nakon dva pristojna predizborna sučeljavanja premijerskih kandidata na CCN-u i Obiteljskom radiju, u OTV domu napustio uglađenu retoriku i obrušio se na Ivicu Račana...

Krenuo je sa žestokim optužbama o “komunističkoj vlasti koja je 45 godina držala narod pod kontrolom, ubijala i zatvarala Hrvate, bježala od Europe i svijeta”, odbivši insinuaciju da želi biti Franjo Tuđman.... Riječi kojima mu je Ivica Račan uzvratio kao jaje jajetu nalikuju na tvrdnje koje o prvom hrvatskom predsjedniku izgovara Zoran Milanović, koji bi po Tuđmanu nazvao Markov trg ili zračnu luku. Ivica Račan je, naime, ustvrdio kako ne želi o Tuđmanu govoriti u crno-bijelim tonovima. “Tuđman je bio povijesna pojava u ratnom kontekstu, a takav obrazac ponašanja i njegovanje kulta ličnosti danas je nemoguć”. Optužio je Sanadera za aroganciju te za identificiranje s nacijom i državom. “Vi želite moj posao i to je legitimno”, rekao je Račan. Milanović danas napada Karamarka kao čovjeka “koji je arogantniji od mene”. Ivo Sanader Račanu je, vidljivo naljućen, odgovorio:

- Ne želim vaš posao nego vlast koja se brine o hrvatskom narodu...

Robert Anic/Pixsell

Sve, dakle, kao danas!

- Ako Boga zna, nek’ se Milanović počne baviti svojim poslom, a nama nek’ ostavi da se brinemo o interesima hrvatskog naroda - rekao je Karamarko Milanoviću.

Sanaderov napad na “crvene” bio je te 2003. kao Karamarkov:

- Možda bismo - Karamarkova je rečenica - mi mogli progovoriti i pokušali smo progovoriti o boljševičko-komunističkim zmijama koje su progonile i ubijale hrvatske ljude vani pa su nam pričali da govorimo o prošlosti...

Raspravljajući o tome kako riješiti problem nezaposlenosti, Ivica Račan je podsjetio kako je HDZ ostavio 355.000 nezaposlenih i 150.000 ljudi koji su radili a nisu dobili plaću, a ova vlast taj je broj svela na 312.000 radnika na burzi.

Jurica Galoic/PIXSELL

Ivo Sanader nazvao je to, kaže novinsko izvješće, “lošom demagogijom i umjetnom statistikom” koja umjetno smanjuje broj nezaposlenih. Dodao je i podatak kako je HDZ ostavio tek 295.000 nezaposlenih. Ivo Sanader predložio je jačanje malog i srednjeg poduzetništva, kao i HDZ danas, a Račan je napade odbio tvrdnjom da je njegova vlada to radila dvije godine. “Vi želite sve prikazati crnim samo da biste vi ispali svjetliji”, prigovorio je Račan, a Sanader uzvratio: “A što bih trebao? Hvaliti vas?”. Novo prepucavanje uslijedilo je oko poreznog sustava, što je Sanader upotrijebio kao osnovu programa. 

HDZ želi uvesti dvije stope poreza na dohodak, od 35 posto za bogate i 20 za siromašne, na što ga je predsjednik SDP-a optužio da želi pogodovati bogatima i dodatno osiromašiti ostatak građana. Te 2003. godine Tomislav Karamarko bio je privatni poduzetnik u tvrtki Soboli. Godinu dana kasnije, nakon Sanderove pobjede, postao je ravnatelj POA-e. Zoran Milanović bio je pri vrhu SDP-a i s Račanom, u avionu koji ih je vozio od Plymoutha, gdje su bili na kongresu britanskih laburista, do Pariza, zaključio kako je predizborna prednost HDZ-a teško dostižna. Četiri godine kasnije postao je predsjednik SDP-a. Retorički, Hrvatska od 2003. do 2015. nije napredovala ni za milimetar. Iste fraze, iste knjižice s floskulama s kojih treba samo otpuhnuti prašinu, iste stranke. Jedino - nema sučeljavanja. Te 2003. pobijedio je HDZ Ive Sanadera, a Račan otišao u oporbu.

Što su obećavali u gospodarstvu

Ivo Sanader obećao je smanjenje poreza, PDV-a, poboljšanje konkurentnosti, investicijske klime... A Račan, čiji je proračun bio 80 milijardi kuna, smanjivao je rodiljske naknade, inzistirao je na štednji i izgubio je izbore.

Što danas nude dvije stranke

Karamarko krije njemački program reformi. U javnost je izašla priča “5+”, no plan je suviše nalik na prnjavorski. SDP je u zadnjih nekoliko dana na papir nabacao neki plan, koji nije važan: oni jamče istu politiku.

Ivo popravljamo vaš kaos i krađu

Ivica Račan tvrdio je kako SDP mora sređivati kaos koji ostaje iza HDZ-a, u oblasti ekonomije, manjka u državnoj blagajni itd.

Ivice, crveni su ubijali Hrvate

Sanader govori o komunistima koji su hrvatski narod vodili na križni put, a da je HDZ nacionalno svjesna stranka spasa za zemlju.

Zorane, crveni su ubijali Hrvate

Karamarko tvrdi da SDP-ovci nisu željeli Hrvatsku, da su Jugoslaveni, čiji su očevi bacali Hrvate u jame, te da su nesposobni.

Tomo, mi čistimo iza vas

Milanović tvrdi da SDP čisti kosture iz HDZ-ovih ormara, uvodi red, sanira posljedice pljačke i pretvara Hrvatsku u normalno društvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 256
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a