Obavijesti

Promo sadržaj

Partille Cup 2019: Svjetski rukometni turnir mladih

Partille Cup 2019: Svjetski rukometni turnir mladih
4

Partille Cup je u pravom smislu riječi najveći svjetski rukometni turnir mladih koji se u prvom vikendu mjeseca srpnja održava u švedskom gradu Göteborgu od 1970. godine te je ove doživio svoje jubilarno, 50. izdanje

Prema službenim podacima u 11 različitih kategorija za djevojke i dječake (od 8 do 21 godina) sudjelovalo je 1.407 ekipa iz 52 različite države (678 u muškoj i 729 u ženskoj konkurenciji) s ukupno oko 24.000 natjecatelja. Na ukupno 5 različitih dijelova Göteborga, s ukupno 71 otvorenim rukometnim igralištem, u 5 natjecateljskih dana odigrano je 4.929 utakmica. Brojke su to koje dovoljno govore o samoj veličini i značaju turnira.

Ideja u sudjelovanju rukometne mladosti Slavonije rodila se početkom 2018. godine te je već iste na 49. Partille Cupu Handball Team Slavonia nastupio u dvije konkurencije, dječaci 2004. i dječaci 2007. uz iznimno zapažen nastup kada su dječaci rođeni 2007. osvojili zlatnu medalju, a dječaci 2004. 5. mjesto.
 

Pripreme za nastup na ovogodišnjem jubilarnom izdanju najvećeg svjetskog rukometnog okupljanja mladih započele su početkom godine kada je i osnovan stručni stožer za realizaciju projekta kojega su činili: Matija Fumić, Božidar Krišković i Alenko Bajer treneri iz Rukometnog kluba Valpovka, Marko Blažević iz Rukometnog kluba Nexe te Marko Crljenić iz Rukometnog kluba Viro Virovitica (zbog privatnih obveza nije mogao na put).

U tri različite dobne kategorije dječaka rođenih 2007., 2006. i 2004. bilo je uključeno 45 igrača iz 11 različitih klubova naše regije. Svoje predstavnike i sudionike imali su: RK Osijek, RK Feniks Osijek, RK Spačva Vinkovci, RK Brod, RK Požega, RK Nexe Našice, RK Cestorad Ivankovo, RK Ivan Mikanovci, RK Viro Virovitica, HRK Karlovac i naravno RK Valpovka. 

Glavni pokretač i inicijator te nositelj čitavog projekta je RK Valpovka uz glavnog organizatora Zagrebački rukometni savez, koji je povjerenje ukazao mladićima i trenerima iz Slavonije. Roditelji igrača su također dali iznimnu potporu u realizaciji ovog velikog projekta. Velika zahvala njima i Zagrebačkom rukometnom savezu pod vodstvom glavnog tajnika Kazimira Ilijaša kao i svima koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli realizaciji ovog iznimnog događaja s ciljem popularizacije sporta, bavljenja sportom te u konačnici dodatne promocije regije i rukometa na našim prostorima.

Na put je 45 momaka i 4 voditelja krenulo u nedjeljno jutro 1. srpnja 2019. godine te s povratkom (ponoć, 7. srpnja 2019. godine) provelo oko 60 sati u autobusu. Smještaj i prehrana su bili organizirani u učionicama jedne lokalne osnovne škole što pokazuje da ovim mladićima ništa nije teško za ljubav prema sportu i rukometu.
 

Pokretanje videa...

01:11

Dječaci rođeni 2004. godište pod vodstvom trenera Alenka Bajera i pomoćnika Božidara Kriškovića u skupni 6 ostvarili su potpuni učinak te se s prve pozicije plasirali među najbolje 64 ekipe. U 1/32 savladali su norveški Baekkelaget SK, 1/16 egipatski Alexandria Team, a u 1/8 finala favorizirani švedski IFK Skövde te izborili plasman među 8 najboljih momčadi od ukupno 114 u ovoj konkurenciji. Po kišnom vremenu rezultatom 14:10 ekipa je u borbi za polufinale poražena od kasnijeg pobjednika turnira danski Hörning Hanbold. Selekcija je odigrala 9 utakmica, uz zabilježen samo jedan poraz. Nastupila je u sastavu:

Dječaci rođeni 2006. godište pod vodstvom trenera Matije Fumića i pomoćnika Marka Blaževića u skupni 15 ostvarili su potpuni učinak te se s prve pozicije plasirala među najbolje 64 ekipe. U 1/16 savladali su norveški Kragerö, 1/8 danski Hornabaek SF, a u 1/4 finala švedski Ystads IF te izborili plasman 1/2 finale od ukupno 93 momčadi. U polufinalnoj utakmici zaustavljeni su od sjajne ekipe RK Rudara iz Ruda te ostvaruju veličanstveni uspjeh osvajanjem brončane medalje.

Selekcija je odigrala 9 utakmica uz zabilježen samo jedan poraz. Nastupila je u sastavu:

Dječaci rođeni 2007. godište pod vodstvom trenera Matije Fumića i pomoćnika Marka Blaževića došli su u Švedsku s jasnim ciljem, obraniti naslov prvaka od prošle godine. U skupni 9 ostvarili su 4 pobjede i 1 poraz te se s druge pozicije plasirali među najbolje 32 ekipe. U 1/16 savladali su švedski Aranäs, 1/8 moldavsku Fortunu, a u 1/4 finala egipatsku Alexandriu SC. Nastup u finalu izborili su pobjedom protiv švedskog Täby Handboll. Finale je bilo kišno i hrvatsko. Naši momci savladali su odlične vršnjake iz RK Rugvice rezultatom 5:4 te na taj način obranili naslov prvaka i zlatna medalja putuje u Hrvatsku, točnije u Slavoniju.

Za napomenuti je kako je ovo jedina zlatna medalja od 17 hrvatskih selekcija koje su organizirano nastupile na 50. izdanju Partille Cupa što dodatno daje na težini i značaju uspjeha. Selekcija je odigrala 10 utakmica, uz zabilježen samo jedan poraz. Nastupila je u sastavu:

Treneri Matija Fumić, Marko Blažević, Božidar Krišković i Alenko Bajer (koordinator projekta) ističu kako su naše 3 selekcije odigrale na turniru ukupno 28 utakmica s momčadima iz Švedske, Danske, Norveške, Egipta, Nizozemske, Njemačke, Švicarske, Škotske i Hrvatske te ostvarile 25 pobjeda uz samo 3 poraza.

Pokretanje videa...

01:25

Naglasili su kako je projekt u potpunosti uspio, budući je 45 mladića iz mnogo različitih klubova Slavonije osjetilo dah velikog natjecanja koje će im zauvijek ostati u pamćenju.

Na kraju, što je možda najvrjednije u čitavoj priči, svojim ponašanjem, fair play igrom, odgovornošću, borbenosti i kvalitetom igre u potpunosti su opravdali povjerenje i na veličanstveni način predstavili svoje obitelji, klubove, Slavoniju i Domovinu te na taj način i dokazali da naša regija posjeduje kvalitetne trenere i entuzijaste, unatoč vrlo kompleksnim uvjetima u kojima rade.

Zahvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali i dali doprinos u realizaciji ovog iznimnog projekta.
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 92 eura, među kojima su kupon za Wolt od 20 €, Lidl kupon od 15 €, Horizont Shop kupon od 15 € te mnogi drugi

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!
U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.