Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnici su Patrika (2) sedam puta slali doma: Preminuo je...

None Foto: Željko Rukavina, Privatni album 3

Roditelji Patrika Tisanića (2) iz okolice Vrbovca žele odgovor: Zašto je nakon 23 dana obilazaka Doma zdravlja i bolnica, pregleda kod četiri različita liječnika i različitih terapija, preminuo njihov sin?

- Utvrđeno je da je pedijatrica Doma zdravlja Vrbovec postupila po pravilima struke te je napravila sve što je bilo potrebno i moguće da se utvrdi opće zdravstveno stanje Patrika Tisanića (2). Liječnica je nakon opsežne obrade djeteta izdala uputnicu za Infektologiju, stoji u odgovoru koji je potpisao ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Većeslav Bergman.

U njegovoj je nadležnosti Dom zdravlja u Vrbovcu, u kojemu su liječili nesretnog dječaka koji je preminuo u subotu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” istog dana kad su ga roditelji tamo doveli. Dr. Bergman kaže kako je, uz uputnicu, pedijatrica majci djeteta dala detaljne upute da se na kliniku javi odmah u slučaju pogoršanja općeg stanja.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pedijatrica u svojem očitovanju ravnatelju Doma zdravlja, a koje su nam proslijedili, taksativno nabraja kad je sve dječak bio na pregledu.

Prvi je pregled obavila 2. ožujka. Tri dana kasnije majka Kristina je Patrika ponovo dovela u njenu pedijatrijsku ambulantu. Potom je dječak u Dom zdravlja na pregled došao 12. ožujka, kad je umjesto te pedijatrice, jer je bila odsutna, mališana pregledao njezin kolega. Roditelji su, kaže liječnica, posljednji put bili kod nje dan prije smrti, kada je izdala uputnicu za Zaraznu bolnicu i rekla da odu tamo ako mu se stanje pogorša.

Liječnica napominje kako je dijete bilo febrilno do prethodne večeri te je povratio tri puta. Osip s prijašnjeg pregleda je bio u regresiji, bez novih kožnih promjena.

- Opće stanje djeteta dobro, ovdje izmjerena temperatura je 38,3, popio tekućine, pojeo nešto grickalica - navela je liječnica dodavši da nisu uzeli urin jer se dječak nije pomokrio. Čekajući nalaze, dijete je ostalo u čekaonici do 13 sati. Nalaz je pokazao da se klinički i laboratorijski radilo o virusnom infektu.

- Majka je dobila detaljne upute o postupanju - potrebno je napraviti još nalaz urina, preporučeno učiniti u našem laboratoriju i s nalazom se javiti na kontrolu u dežurnu ambulantu. Obzirom na dugotrajnost i ponavljanje tegoba, osip i potrebu nadzora stanja djeteta (radilo se o prvom danu febriliteta sa još, po mojoj procjeni, ne do kraja razvijenom kliničkom slikom) izdana je uputnica za Infektologiju - hitnu ambulantu i majci sam detaljno usmeno dala upute da se javi tamo odmah u slučaju pogoršanja općeg stanja djeteta - navodi liječnica.

- Dobio je antibiotike i kasnije nije dolazio u našu ustanovu – rekao nam je ravnatelj bolnice u telefonskom razgovoru.

Podsjećamo, nesretni dječak umro je 23. ožujka, dan nakon drugog rođendana. Očajni roditelji Kristina (41) i Mario (36) Tisanić iz Bolča, naselja između Vrbovca i Bjelovara, rekli su nam da će sačekati nalaz obdukcije koji bi trebao dati neke odgovore. Ako se utvrdi da je Patriku bilo spasa, kažu kako neće preko toga olako prijeći. Prema informacijama koje smo dobili iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Patrik je umro od sindroma sepse koji se jako brzo razvijao.

RODITELJI DJEČAKA (2) IZ BOLČA Umjesto na rođendan, mi sad idemo na pogreb našeg Patrika

- Dvogodišnji dječak iz okolice Bjelovara u Kliniku za infektivne bolesti došao je u stanju septičkog šoka - kaže nam prim. dr. Srđan Roglić. Dijete je, dodaje, nažalost bilo u preteškom stanju i nije uspjelo preživjeti. Liječnici u bolnici ‘Fran Mihaljević’ još ne znaju što je točno prouzročilo sepsu od koje je nesretni dječak na kraju umro.

Nakon što smo došli kod pedijatrice prvi put, a to je bilo 2. ožujka, odredila mu je terapiju čepićima da mu skidamo temperaturu i lijekove za proljev, pričaju Patrikovi roditelji.

- Kako mu nije bilo bolje, mi smo istu noć oko 2.30 otišli za bjelovarsku Opću bolnicu, gdje su nas poslali na pedijatriju. U čekaonici se nalazilo dvoje djece s vodenim kozicama i liječnik je kazao kako bi i Patrik mogao kroz 11 dana dobiti kozice. Otišli smo kući oko šest sati i isto jutro već prije 8 smo bili kod njegove liječnice u Vrbovcu. To jutro se na Patrikovom tijelu pojavio blagi osip, za koji smo mislili da je početak vodenih kozica. Njegova liječnica je kazala da mu za to ne može dati antibiotik. Nakon što je Patriku u laboratoriju napravljena krvna slika otišli smo kući - govori majka i dodaje da je prije toga liječnica kazala da će se čuti s majkom vezano uz nalaz.

- Zvala sam ju i rekla je da je nalaz uredan. To je bila subota. No Patrik je opet dobio temperaturu i susjeda nas je idući dan u subotu, 3. ožujka vozila u Bjelovar. Tamo mu je liječnica opće prakse prepisala Klavocin, jer je rekla da ima upaljeno grlo. Tada se zapitala zašto mu dan ranije u Vrbovcu nije određen antibiotik. Idućeg dana 4. ožujka, u nedjelju smo ponovo bili kod pedijatrice u bjelovarskoj bolnici koja je rekla da prestanem s antibiotikom koji je dan ranije prepisan. Prepisala mu je sirup protiv alergije koji je uzimao sedam dana - prisjeća se majka i nastavlja:

- Idući put sam došla u Vrbovec 12. ožujka gdje mi je liječnik koji je mijenjao našu doktoricu opće prakse koja je tad bila na bolovanju, rekao da nastavim s istim sirupom koji je pio protiv alergijskog osipa. Uz riječi da je to jedino strašno za vidjeti, ali da je sve ok. Također mi je kazao da je isti osip imalo i kumče naše doktorice. Na sam Patrikov drugi rođendan, u petak 22. ožujka smo po uputi naše doktorice napravili laboratorijske pretrage uključujući kompletnu krvnu sliku. Očitala je nalaz i rekla da je pao kalij, natrij i leukociti, da su jako nisko. Objasnila je i da, ukoliko mu se stanje ne popravi, s uputnicom koju nam je dala odemo u Kliniku Fran Mihaljević u Zagreb. Uz napomenu da ne dolazim nigdje drugdje - kaže mama. To je bilo u petak negdje oko podneva. Mama i Patrik vratili su se doma. Dječak je tad prestao povraćati, a i temperatura je, kaže mama, blago pala na 39,8 s 40,1, kolika je bila ujutro. Sve se još činilo u redu, obitelj se mogla posvetiti pripremi proslave dječakovog rođendana.

- Otišli smo okititi Vatrogasni dom kako bi idući dan u subotu proslavili rođendan. No oko ponoći Patrik se probudio i plakao od bolova. Malo je spavao, ali kako se stanje nije popravljalo ujutro, u subotu 23. ožujka, smo odmah krenuli za Zagreb, jer je mu je opet porasla temperatura. Imao je 40,2.

U subotu ujutro odmah smo sjeli u auto i krenuli za Zagreb, kako su nam i rekli. Patrika sam cijelo vrijeme držala u krilu i čvrsto ga grlila. Kad smo stigli pred Zagreb, stanje mu se dodatno pogoršalo. Sav je drhtao, bio je potpuno obliven hladnim znojem. Pred samom bolnicom počeo se kočiti u mojim rukama - kaže mama.

Liječnici su dječaka odmah odveli u Kliniku, liječnici su ga odmah prikopčali na infuziju i dali mu svu potrebnu njegu i terapiju tako da je izgledalo kao da će sve ipak dobro završiti. Supružnici Tisanić oko 15 sati krenuli su kući.

- U bolnici su nam rekli da ćemo se kasnije telefonski čuti s doktorima kako bismo provjerili Patrikovo zdravstveno stanje. Te kobne večeri, svega nekoliko minuta iza 20 sati, nazvala sam Kliniku i gotovo izgubila svijest. S druge strane slušalice rekli su mi da je naš sin prije koju minutu preminuo - kaže očajna Kristina (41).

Dva dana prije nego je umro, roditelji su naručili tortu...

U četvrtak smo naručili tortu za Patrikov drugi rođendan koji je trebao proslaviti taj vikend... rekla je tiho dječakova majka Kristina.

Foto: privatni album

Potom je zajecala, i okrenula pogled prema hladnjaku. U njemu i dalje stoji Patrikova torta s Miki Mausom. Likom iz crtića koje je mališan toliko obožavao. Cijela obitelj i prijatelji veselili su se proslavi rođendana.

- Vrativši se od liječnika u petak, otišli smo zajedno s Patrikom okititi Vatrogasni dom. Idući dan u subotu trebali smo proslaviti njegov rođendan.

Oko ponoći se probudio i plakao od bolova. Malo je spavao, ali kako se stanje nije popravljalo ujutro, tu subotu, krenuli smo za Zagreb, jer je imao temperaturu 40,2. Pred samom bolnicom dobio je epileptični napad i počeo se kočiti u mojim rukama - rekla je majka dok joj suze klize niz lice.

Liječnicu su u bolnici pokušali sve ne bi li pomogli dječaku. Nažalost, bilo je prekasno. Mališan je umro.

Majka koja je od tog dana na sedativima, uporno postavlja pitanje kako je to moguće. Ne želi vjerovati da se ništa nije moglo činiti da se spasi njezin mališan. I ona i suprug kažu da će pričekati nalaze obdukcije te ako se utvrdi da je bilo liječničke pogreške, odnosno da se njihov mališan mogao spasiti da neće preko toga prijeći.

Komentari (133)
  • Čekaj malo, oni su s djetetom u petak, nakon odlaska pedijatru (kada je imao 39,8 temperaturu), išli kititi Vatrogasni dom, a u subotu je umro???

    27. 3. 2019,   19:32
  • Bila sam u vrlo sličnoj situaciji kad mi je mali gorio na 40,1...htjeli su me poslati doma... pa nije bilo te sile da me doma spremi nakon što je 2 dana gorio na 39,5... inzistirala sam na uputnici za Zagreb malo prije ponoći na pedijatriji odjel... odjednom su iznjedrili pretrage za koje do tad nisu bili opremljeni... no kad mu temperatura nije zero pala nakon 1 sat po dobivanju ćepića za snižavanje a nakon razgovora sa voditeljicom odjela koja me uvjeravala da dramim i pretjerujem ipak pod mojim pritiskom otišli smo u 2 ujutro za Zg. Zato mi nije jasno kićenje doma i čekanje jutra da se krene put Zagreba. Ja bih istog momenta u petak odjurila s malenim u Zagreb, da napomenem da tako dugotrajna temperatura kod mene kao majke ne bi dobro prošla kod doktora...hoću reći da me ne bi tako vozali simo tamo pa naokolo. Maleni laka ti zemlja. Počivaj u miru maleni anđele. 😔

    27. 3. 2019,   20:11
  • Čekajte. Jesam li dobro pročitala? Da nije kakva greška u članku? "Vrativši se od liječnika u petak, otišli smo zajedno s Patrikom okititi Vatrogasni dom." Dakle, to je bilo dan prije djetetove smrti?

    27. 3. 2019,   19:22