Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Patronažne sestre dolazit će trudnici u 16. tjednu trudnoće

Patronažna sestra u kućni posjet rodiljama, umjesto nakon izlaska majke i bebe iz rodilišta, prvi će put u obitelj trudnice doći već u 16. tjednu njene trudnoće kako bi krenula s ranom procjenom njena zdravstvenog stanja

Patronažne sestre informirat će obitelj o zdravstvenim i socijalnim uslugama koje su dostupne kako bi njima poboljšali svoj cjelokupni zdravstveni, emocionalni i ekonomski status. Patronažna će sestra nastaviti dolaziti i nakon rođenja djeteta i provodit će cjeloviti screening djeteta i pomagati obiteljima da prevladaju teškoće, navodi Večernji list.

Riječ je o projektu "Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju u Gradu Zagrebu", koji je nastao u suradnji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatske mreže zdravih gradova, a koji će kao pilot-projekt tijekom ove godine početi isprva u Zagrebu.

POMOGLE PRIMALJE IZ INOZEMSTVA Hrvatske mame: 'Mi smo rodile kod kuće i sve bismo ponovile!'

Plan je da bude temelj za razvoj nacionalne strategije ulaganja u rani razvoj djece. Cilj je pravodobnim otkrivanjem i otklanjanjem rizika za zdravlje trudnica, rodilja, novorođenčadi i male djece ostvariti pozitivan učinak na zdravstvene ishode budućih generacija.

Oko deset posto djece u neuroriziku je zbog niske porođajne težine i nedonošenosti, a 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku je od siromaštva. To je gotovo trećina djece u Hrvatskoj.

U KBC-U ZAGREB Hrvatski liječnici uspješno su razdvojili sijamske blizanke

U praksi se inače rana intervencija najčešće provodi kurativno, dakle kad se problem već dogodio, a mi želimo rano intervenirati i prije nego što do problema dođe, objašnjava za Večernji list prof. Selma Šogorić, liječnica specijalistica javnog zdravstva i profesorica na Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta u Zagrebu te ujedno predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • Ufff jadne žene! I ovako znaju bit neke ajme naporne koje dođu iza poroda, prave se pametne malo previše. Sad će ih maltretirat čitavu trudnoću 🙄

    18. 5. 2019,   11:39
  • Radit ce one znate kaj za pišljivih 6000 kn. Platite ih 8-9 tisuca pa im dajte više posla

    18. 5. 2019,   11:44
  • Prva patronažna je bila genijalna.. puno pomogla... interesirala se, zvala, postale praktički prijateljice.. drugu sam 2x vidjela i ni bu ni be od nje... onak prek k...

    19. 5. 2019,   21:03