Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pavić: Za zapošljavanje mladih imamo više novca nego ikad...

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje, rekao je i istaknuo da je u prošle dvije godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 100 eura, kaže Pavić...

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u utorak u Slavonskome Brodu da Vlada što se tiče zapošljavanja mladih ima novca više nego ikad te da je u prve dvije godine mandata za to izdvojila 4,5 milijarda kuna, od čega se 1,6 milijarda odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja.

U organizaciji Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Informacijskog Centra Slavonski Brod u utorak je u tom gradu održana tribina "Budućnost Europe: prilike i izazovi za Slavoniju“ na kojoj je gostovao ministar Pavić. 

Ministar Pavić govorio je o zapošljavanju mladih u Hrvatskoj uz potporu Europske unije.

"Što se tiče zapošljavanja mladih ljudi, imamo više financijskih sredstava nego ikad - četiri i pol milijarde kuna u prve dvije godine mandata ove Vlade, za mjere aktivne politike zapošljavanja mladih 1,6 milijarda kuna", rekao je ministar te istaknuo mjeru 'pripravnik' i samozapošljavanja.

"Mjeru pripravnik posebno promoviramo jer ju poduzetnici ne koriste dovoljno. Ona omogućava da poduzetnici daju veću plaću, a da pola te plaće financira država. Ako netko želi zaposliti IT inženjera i dati mu plaću i 10.000 kuna, pola ukupnog troška će financirati država", podsjetio  je ministar Pavić te istaknuo kako je udvostručen broj osoba koji se odlučuju za mjeru samozapošljavanja

Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje, rekao je i istaknuo da je u prošle dvije godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 100 eura..

Želimo stvoriti okvir da ona bude i veća, rekao je Pavić.

Kad idete u mirovinu, moći ćete uzeti 15% štednje

Ministar rada Marko Pavić ne odustaje od produljenja radnog vijeka na 67 godina unatoč najavljenim prosvjedima u subotu. U intervjuu Hini obrazložio je da se usklađuje s demografskim trendovima.

- Naši umirovljenici imaju kratak prosječni mirovinski staž - samo 30 godina, dok npr. u Njemačkoj prosječni mirovinski staž iznosi 37,8 godina. Samo 20 posto naših umirovljenika ima 40 godina staža, a omjer umirovljenika i zaposlenih je 1:1,26, što je dugoročno neodrživo - rekao je Pavić.

Najavio je da će i oni koji su rođeni nakon 1962. godine imati dodatak od 27 i 20,25 posto, srazmjerno uplatama u prvi stup. Time će se, uz novac iz drugog stupa, osigurati veće mirovine za njih.

Ostaje im izbor da mogu i sav novac iz II. stupa, ako je to povoljnije za njih, prenijeti državi, koja će im onda jamčiti isplate mirovine. Ministar je najavio i da će svatko tko ide u mirovinu, a štedio je i u drugom stupu, moći dobiti 15 posto novca ušteđenog u drugom stupu u gotovini. 

 

Komentari (116)
  • Jedino je potrebno smanjiti poreze. Sve ostalo je demagogija i licemjerno laganje.

    16. 10. 2018,   20:37
  • Što je ovo, zar je predizborna kampanja počela? ha ha ha, porasla je plaća za cca. 100 eura, veli Pavić. No, pitanje je kome je porasla? Eto, vama i Premijeru usudim se reči porasla je barem za 3.000 kuna od kada ste na vlasti, jer zna se da Premijer uzima siromašnima da bi dao bogatima, naravno sve to zamotano u celofanu, kroz porezne olakšice, da narod ne skuži. No, nismo tulavi ni neuki. Nama umirovljenicima kroz to dvogodišnje razdoblje mirovina porasla za cca. 100 kuna, AKO. Čemu onda farbanje naroda.

    16. 10. 2018,   20:34
  • Ne znam, ali vjerujem da u Hrvatskoj uopće ne razumiju probleme mladih, a posebno poduzetnika, ma nije problem samo u novcima. Problem je pravna sigurnost, problem su lokalni šerifi i oni koji to misle postati, to vi morate srediti.

    16. 10. 2018,   20:22