Obavijesti

News

Komentari 116

Pavić: Za zapošljavanje mladih imamo više novca nego ikad...

Pavić: Za zapošljavanje mladih imamo više novca nego ikad...
1

Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje, rekao je i istaknuo da je u prošle dvije godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 100 eura, kaže Pavić...

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u utorak u Slavonskome Brodu da Vlada što se tiče zapošljavanja mladih ima novca više nego ikad te da je u prve dvije godine mandata za to izdvojila 4,5 milijarda kuna, od čega se 1,6 milijarda odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja.

U organizaciji Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Informacijskog Centra Slavonski Brod u utorak je u tom gradu održana tribina "Budućnost Europe: prilike i izazovi za Slavoniju“ na kojoj je gostovao ministar Pavić. 

Ministar Pavić govorio je o zapošljavanju mladih u Hrvatskoj uz potporu Europske unije.

"Što se tiče zapošljavanja mladih ljudi, imamo više financijskih sredstava nego ikad - četiri i pol milijarde kuna u prve dvije godine mandata ove Vlade, za mjere aktivne politike zapošljavanja mladih 1,6 milijarda kuna", rekao je ministar te istaknuo mjeru 'pripravnik' i samozapošljavanja.

"Mjeru pripravnik posebno promoviramo jer ju poduzetnici ne koriste dovoljno. Ona omogućava da poduzetnici daju veću plaću, a da pola te plaće financira država. Ako netko želi zaposliti IT inženjera i dati mu plaću i 10.000 kuna, pola ukupnog troška će financirati država", podsjetio  je ministar Pavić te istaknuo kako je udvostručen broj osoba koji se odlučuju za mjeru samozapošljavanja

Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje, rekao je i istaknuo da je u prošle dvije godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 100 eura..

Želimo stvoriti okvir da ona bude i veća, rekao je Pavić.

Kad idete u mirovinu, moći ćete uzeti 15% štednje

Ministar rada Marko Pavić ne odustaje od produljenja radnog vijeka na 67 godina unatoč najavljenim prosvjedima u subotu. U intervjuu Hini obrazložio je da se usklađuje s demografskim trendovima.

- Naši umirovljenici imaju kratak prosječni mirovinski staž - samo 30 godina, dok npr. u Njemačkoj prosječni mirovinski staž iznosi 37,8 godina. Samo 20 posto naših umirovljenika ima 40 godina staža, a omjer umirovljenika i zaposlenih je 1:1,26, što je dugoročno neodrživo - rekao je Pavić.

Najavio je da će i oni koji su rođeni nakon 1962. godine imati dodatak od 27 i 20,25 posto, srazmjerno uplatama u prvi stup. Time će se, uz novac iz drugog stupa, osigurati veće mirovine za njih.

Ostaje im izbor da mogu i sav novac iz II. stupa, ako je to povoljnije za njih, prenijeti državi, koja će im onda jamčiti isplate mirovine. Ministar je najavio i da će svatko tko ide u mirovinu, a štedio je i u drugom stupu, moći dobiti 15 posto novca ušteđenog u drugom stupu u gotovini. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...