Obavijesti

News

Komentari 14

Pavić: Ove godine imamo 2,5 milijardi kuna za zapošljavanje

Pavić: Ove godine imamo 2,5 milijardi kuna za zapošljavanje
1

Naveo je kako je Vlada rast plaća uspjela osigurati poreznom reformom i rasterećenjem gospodarstva, da je od 1. siječnja rasterećen turizam pa se za 'sezonce' ne plaća porez

VIDEO

 Nikad više sredstava nismo imali za zapošljavanje nego ove godine - 2,5 milijardi kuna, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji u ponedjeljak boravi u Šibeniku gdje zajedno s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) poslodavcima predstavlja paket od devet mjera za zapošljavanje u kampanji "Zaposli se u Hrvatskoj".

 Glavni cilj mjera je omogućiti poslodavcima da na brz i učinkovit način osiguraju adekvatnu radnu snagu i poboljšaju konkurentnost na tržištu rada, a sudionici će na jednom mjestu dobiti sve informacije o procedurama, visinama potpora i mogućnostima korištenja mjera u skladu s potrebama.

 "Nikad više sredstava nismo imali za zapošljavanje nego ove godine, 2,5 milijardi kuna od čega 1,6 milijardi za mjere aktivne politike zapošljavanja i 900 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda", izjavio je Pavić.

 Istaknuo je kako su osnažene mjere samozapošljavanja, pa u prva četiri mjeseca ove godine ima više zahtjeva mladih koji u Hrvatskoj otvaraju svoje tvrtke nego cijele prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Mjera osposobljavanja na radnom mjestu, kazao je ministar, daje priliku onima sa srednjoškolskim ili nižim obrazovanjem da u proizvodnom procesu dobiju posao i kvalitetne mentore. Tim mjerama želja nam je aktivirati domaću radnu snagu, a ono što ne možemo osigurali smo iz uvoza radne snage, dodao je.

 Pavić je naglasio da mu je cilj informirati poslodavce kako najbolje iskoristiti mjere, kako da te mjere idu od županije do županije, od grada do grada, "da dođemo do svakog poduzetnika i da im objasnimo kako maksimalno iskoristiti ponuđena sredstva".

Pavić: Želja Plenkovićeve Vlade je da idemo ka povećanju plaća 

 "Želja Vlade Andreja Plenkovića je da idemo ka povećanju plaća", poručio je Pavić.

 Naveo je kako je Vlada rast plaća uspjela osigurati poreznom reformom i rasterećenjem gospodarstva, da je od 1. siječnja rasterećen turizam pa se za 'sezonce' ne plaća porez, odnosno doprinosi za smještaj i topli obrok, što su poslodavci iskoristili za proširenje plaća.

 "Proširenjem kolektivnih ugovora u graditeljstvu i turizmu povećane su plaće, kao i državnim službenicima i zaposlenicima za 6 posto. Stvarno želimo da neto primanja rastu i tom smjeru ići će politika ove Vlade", istaknuo je ministar.

 Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević kazao je kako predstavljanje mjera nema za cilj promociju Vlade, već terensku raspravu s poslodavcima i slušanje njihovih iskustava da bi se ublažila nezaposlenost. Upozorio je kako radna snaga ne odgovara potrebama tržišta rada, a razloge za to, navodi, treba tražiti u dugogodišnjim lošim obrazovnim politikama.

Kovačević: Apsurdno da je RH u vrhu EU po nezaposlenosti, a nemamo dovoljno radne snage

 "Imamo 141 tisuću nezaposlenih i po tome je Hrvatska četvrta u Europskoj uniji, gotovo u vrhu, a s druge strane apsurdno je da nemamo dovoljno radne snage", rekao je Kovačević.

 Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je da se Šibenik u svom intenzivnom razvoju suočava s nedostatkom radne snage, ali prvenstveno u gospodarstvu na kojem grad zasniva razvoj, budući da preko 30 posto gradskih prihoda čini gospodarstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...