Obavijesti

News

Komentari 17

Pavić: Sindikatima ponuđeno povećanje plaća od tri posto

Pavić: Sindikatima ponuđeno povećanje plaća od tri posto
1

Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18 posto za plaćama u gospodarstvu, pa ih tri posto ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune

VIDEO

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je u četvrtak nakon sastanaka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi da su im ponudili povećanje osnovice plaća u idućoj godini za tri posto - dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja.

Dogovor je da ćemo se naći za dva tjedna kad će ministar financija Zdravko Marić napraviti analizu proračuna za ovu godinu i vidjeti imamo li unutar postojećih mogućnosti još nešto eventualno za ponuditi, rekao je Pavić novinarima.

S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje, dodao je Pavić.

Sindikati su odbili prijedlog povišice: Dva posto je sramota
Sindikati su odbili prijedlog povišice: Dva posto je sramota

Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18 posto za plaćama u gospodarstvu, pa ih tri posto ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune.

Pitanje je tko koliko za kime zaostaje, što je pravedna cijena rada, a što su proračunske mogućnosti, i vidimo razlike u državnom i javnom sektoru. Vlada vodi cjeloviti u politiku i želi maksimalno izaći u susret unutar proračunskih mogućnosti, kaže Pavić.

Ove godine milijardu kuna više za plaće nego lani

Podsjetio je na prošlogodišnje šest postotno povećanje plaća, koje se prelilo na 2018., pa su ove godine dali milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego lani, također su ugovorili božićnicu i regres od 480 milijuna kuna i prijevoz 150 milijuna kuna veći od planiranog.

To su sve okviri koje razmatramo i unutar ove godine, ali apsolutno želimo napraviti korak dalje. Vladina ponuda od tri posto povećanja plaća ide u tome smjeru, istaknuo je Pavić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da se ukupnim povećanjem osnovice plaća za tri posto zapravo dolazi na razinu iz 2013., jer je tadašnja Vlada smanjila koeficijente za tri posto.

Tek iduće godine, ako bi se dogovor realizirao, vratili bismo se na raznu plaća iz 2013. i to bi bila realizacija sporazuma koji su sindikati javnih i državnih službi potpisali te godine, a vezano na rast BDP, pojasnio je Pleša.

Vidjet ćemo na idućem sastanku kroz desetak dana je li to konačna ponuda, onda s njome idemo pred sindikalna tijela, pa će se vidjeti je li to zadovoljavajuće ili ne, najavio je Pleša dodavši kako je "minimum minimuma" vraćanje na razinu plaća iz 2013.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da se pregovori nastavljaju i da idu u dobrom smjeru. Za sada je ponuda tri posto, za dva tjedna su novi pregovori i vjerujemo i nadamo se da će Vlada izaći s novom ponudama, kaže Jagić.

Prethodno je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio kako su sindikati javnih službi glatko odbili Vladinu ponudu o povećanju osnovice za dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika  javnim službama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...