Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pavić sve objasnio: Evo što nas sve čeka u mirovinskoj reformi

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti.

Dugo najavljivana mirovinska reforma trebala bi sljedeći tjedan ugledati svjetlo dana. Neki detalji reforme već su procurili u javnost, kao što su produljenje radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031., veća penalizacija prijevremenog umirovljenja, prilagodba beneficiranog radnog staža 21. stoljeću, uvođenje nacionalne mirovine i mogućnost da umirovljenici rade četiri sata. 

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti. 

Ministar Marko Pavić komentiraoje za HRT da je prijedlog reforme blizu finalizacije, a da mu je cilj održanje sustava. 

- Trebao bi donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike kojima će se riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Omogućit ćemo rad od 4 sata sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine. Treba osigurati srednjoj generaciji, posebice ženama - dodatnih 500, 600 kuna kako bi im mirovine bile barem kao sadašnje. Trošak toga će iznositi 40 milijardi kuna - rekao je ministar. 

Naglasio je kako treba osnažiti drugi stup za mlade, odnosno one koji će u njega ulagati cijeli život. Naglasio je kako nema govora o ukidanju drugog stupa, nego se ide s pravom izbora. 

- Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. godine primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto - objasnio je Pavić. 

Komentari (44)
  • ukratko na lijep nacin je objasnio novu krađu hdz-a i ekipe

    12. 9. 2018,   08:54
  • Tako tako, mlade ste otjerali pa sada treba penzionerima omogučiti kad nakon 40 godina staža još moraju ići raditi da bi preživjeli od prvog do prvog!!

    12. 9. 2018,   09:01
  • Znaci ljudi koji su teskom mukom docekali mirovinu nudite im i da po stare dane rade jos dodatna 4 sata..strašno...umjesto da omogucite svima da po stare dane uzivaju u nekoj solidnoj mirovini vi bi njih na posao...a sami ne radite nista

    12. 9. 2018,   08:59