Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazinski genijalac Patrik (17) rješava i gradivo za fakultete

None Foto: Duško Marušić/PIXSELL 4

Patrik Matošević (17) ‘rastura’ prirodne predmete. Njegove kolege kažu da je odličan prijatelj i da im uvijek pomaže. Za matematiku kaže: 'Jednostavno mi ide'

Učenik pazinske Gimnazije i strukovne škole, Patrik Matošević (17), najbolji je hrvatski matematičar. Na državnom je natjecanju taj učenik drugog razreda riješio test 100 posto. Njegovi prijatelji iz razreda za Patrika imaju samo riječi hvale. 

- Odličan je prijatelj, voli svima pomoći. Drago nam je da je baš on najbolji u cijeloj Hrvatskoj iz matematike - rekli su složno učenici iz Patrikova razreda.

I ravnatelj škole Josip Šiklić za njega kaže da je mali genijalac.

Odličan i u ostalim predmetima

- Na županijskom je natjecanju Patrik i matematiku i fiziku riješio 100 posto. On je iz Poreča, ali svaki dan putuje u Pazin u školu i to mu ne predstavlja problem. Njegova je majka inače rodom iz Pazina, a upravo je ona pohađala prirodoslovno-matematički smjer tu u Pazinu, u našoj školi. Vjerojatno je to ta crta ‘genijalnosti’. Inače je kao osoba skroman, pomalo zatvoren, ali odličan u svemu. I sve ostale predmete ima odlične ocjene, a najviše voli zapravo matematiku te rješavanje što težih i kompliciranijih zadataka. To mu je velika strast - odao je ravnatelj koji je ponosan na njegov uspjeh.

S obzirom na to da Patrik zbog natjecanja zna izostajati s nastave, vrlo brzo, kaže ravnatelj, sve nadoknadi, i to bez ikakvih poteškoća. Prošle je godine bio drugi na državnom natjecanju u matematici, ali su mu očito zadaci iz drugog razreda jednostavni s obzirom na ovogodišnji rezultat.

- Najviše me zanimaju prirodoslovni predmeti, ali ne vježbam baš puno matematiku kod kuće. Jednostavno mi to ide. Volim svakog dana nešto novo otkrivati, a prije državnog natjecanja sam prvi put čuo za ‘potenciju točke na kružnicu’, što se radi na fakultetu. Toliko me je to zainteresiralo da sam odmah pokušao riješiti zadatak i na kraju shvatio gradivo namijenjeno fakultetskom obrazovanju - rekao nam je Patrik.

Voli inovativne metode

Njegov profesor matematike Robert Gortan kaže da Patrik voli zadatke rješavati i na svoj, inovativan način.

- Postupak kojim on rješava zadatke komotno se može staviti u udžbenik, toliko je precizan i dobar, a Patrik to odlično objasni. Do sada je Patrik zapravo riješio i gradivo za treći razred iz matematike koje mu ne predstavlja nikakav problem. U školi se pred učenicima ne voli isticati i to je dobro. Mi imamo najviše heuristički pristup na nastavi, a on se u početku stalno javljao da odgovori na moja pitanja. Ali smo se dogovorili da me samo pogleda i da ne diže baš svaki put ruku. Tek kad se nitko drugi ne javi, on se javi da na drugi način ispravno riješi zadatak - rekao je profesor Gortan.

Predviđeno gradivo za njega je 'lagano'

Kaže da će se Patriku za sljedeću školsku godinu, uz redovito gradivo, dati i dodatni materijali samo za njega s obzirom na to da je predviđeno gradivo za njega “lagano”. Prošle je godine taj pazinski srednjoškolac bio proglašen “učenikom generacije”.

- Uz matematiku volim i fiziku te informatiku, a i iz tih predmeta imam petice. Volim to, i kad završim srednju školu, htio bih upisati FER ili PMF. Ali jednog dana ne bih bio profesor matematike, nego nešto ipak drugo - rekao nam je Patrik.

Kaže da su roditelji oduševljeni njegovim uspjehom na državnoj razini.

'Volim zadatke i programiranje. To me opušta'

- Volim se družiti s vršnjacima, ali volim i rješavanje zadataka te programiranje. To me opušta - kaže Patrik.

Još kao učenik nižih razreda osnovne škole Patrik je pokazivao izniman talent upravo za matematiku i fiziku pa je kao učenik četvrtog razreda iz matematike osvojio drugo mjesto u regiji koja obuhvaća Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju. Na pitanje planira li i sljedeće godine ići na natjecanja te osvojiti visoka mjesta, potvrdno je odgovorio te dodao kako se veseli svim novim životnim izazovima.

Komentari (50)
  • Bravo! Samo tako nastavi i dalje!

    3. 6. 2015,   08:27
  • Bravo Patrik!

    3. 6. 2015,   08:22
  • Cestitka mladom Patriku. Ovo je lijepa vijest.Puno srece u zivotu.

    3. 6. 2015,   08:33