Obavijesti

News

Komentari 29

Pazite na stvari: Ako izgubite dokumente, plaćate do 500 kn

Pazite na stvari: Ako izgubite dokumente, plaćate do 500 kn
1

ODMAH PRIJAVITI: Ne prijavi li netko bez odgode nestanak ili pronalazak osobne iskaznice, policija ga može kazniti za prekršaj. Gubitak dokumenata prijavljuje se odmah na policiju

VIDEO

Gubitak osobnih dokumenata odmah treba prijaviti najbližoj policijskoj postaji, a tamo se prijavljuje i ako su vam ukrali bankovnu karticu.

Za gubitak ili krađu kartice čim prije treba javiti i svojoj banci. To se može pozivom u kontakt centar banke koja je izdala karticu ili osobno odlaskom u poslovnicu.

- Blokada radi gubitka ili krađe kartice naplaćuje se 20 kuna za karticu tekućeg računa, a jednako i za kreditnu - odgovorili su nam iz Istarske kreditne banke. Nova kartica tekućeg računa stoji 30 kuna, a kreditna 50. Za izradu prve treba do dva tjedna, a druge do tri. Novi pin stoji 20 kuna za bilo koju karticu.

Plaća se i prijava 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U slučaju gubitka ili krađe, korisnik može besplatno privremeno blokirati karticu telefonskim pozivom službi autorizacije na 021347200. Nakon toga, gašenje kartice može obaviti u najbližoj poslovnici popunjavanjem prijave - odgovorili su nam iz Splitske banke te dodali da trošak gašenja i izrade nove kartice stoji 150 kuna. Postupak izrade nove kartice uobičajeno traje od šest do 10 radnih dana, a PIN-a od 8 do 15 radnih dana i u tom periodu stići će na kućnu adresu korisnika.

Izgubljena kartica najviše stoji kod Splitske banke, a kod nekih je besplatna.

- Zamjenska American Express kartica izdaje se bez naknade, dok se nova MasterCard, Maestro i Visa kartica Privredne banke Zagreb plaćaju 50 kuna - odgovorili su nam iz PBZ Carda te dodali da se nova kartica izdaje se u pravilu u roku 24 sata. Korisnicima American Express kartice zamjensku šalju poštom na dogovorenu adresu. MasterCard, Maestro i Visa kartice šalju u odabranu poslovnicu Privredne banke Zagreb. I oni napominju kako je važno čim prije dojaviti gubitak kartica, a to se može i na mail info@pbzcard.hr i pbz365@pbz.hr. Prijava gubitka se ne naplaćuje kod PBZ-a kao ni kod Erste banke.

American se ne plaća 

- Naknada za ponovno izdavanje kartice u slučaju krađe, gubitka ili drugog razloga na zahtjev klijenta iznosi 25 kuna, a novog PIN-a 10 kuna - odgovorili su nam iz Erste banke.

O gubitku ili krađi bilo koje kartice, pa tako i kreditne, treba čim prije obavijestiti banku, a također posumnja li se na zloupotrebu. Naknada za ponovo izdavanje Diners Club, Visa i MasterCard kartice je 50 kuna, PIN-a 20. Izrada može trajati od dva do deset dana ovisno o vrsti kartice.

Kod Podravske banke nova kartica stoji 30 kuna, a izrada traje do sedam dana. Jednako stoji i kod OTP banke ako se novi PIN želi SMS-om, a 20 kuna više ako ga šalju poštom.

- Odmah po prijavi gubitka ili krađe kontakt centru OTP banke, kartica se hitno blokira na autorizacijskom centru, a klijent u poslovnici daje zahtjev za izradu nove kartice. Imaju prioritet u izradi i može biti gotova za dva, tri dana, a dostavlja se u poslovnicu - odgovorili su nam iz OTP banke.

Nova kartica kod Addiko banke stoji između 30 i 50 kuna, a izrada traje sedam do deset dana.

- Može se tražiti užurbani postupak izrade koji stoji 100 kuna, a karticu se dobiva za 2-4 dana - odgovorili su iz Addiko.

U RBA nova kartica stoji 50 kuna i stići će na kući za pet do sedam dana. Jednako stoje nova kartica i PIN kod Zabe. Kažu da se kartica izrađuje sljedeći radni dan i dostavlja na kućnu adresu, a nakon toga i PIN.

Zdravstvena besplatna 

Gubitak iskaznice obveznog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja treba prijaviti u najbliži ured HZZO-a, gdje će napraviti novu bez naknade. Dok ne dobiju novu iskaznicu, osigurane osobe mogu ostvarivati sva prava i bez zdravstvene iskaznice, a dovoljno da znaju svoj OIB. Ukoliko ipak pronađu staru iskaznicu, mogu zadržati ili uništiti, a važeća je ona nova.

Dokumenti u policiji

Nakon prijave gubitka osobne iskaznice treba uplatiti 79,50 kuna za izradu nove u redovnom postupku, a izrada traje do 30 dana. Do deset dana trebat će u ubrzanom postupku i stoji 195 kuna.

Do tri radna dana trebat će za žurni postupak koji stoji 500 kuna. Treba i fotografija, a snimanje je oko 50 kuna. No ako je netko u zadnjih pet godina radio osobnu s OIB-om ili vozačku, a nije se promijenio, ne treba novu fotografiju.

Isto vrijedi i za novu vozačku. No ona se plaća 166 kuna u redovnom, 215 u ubrzanom koji traje do tri dana, a u žurnom 465 i gotova je za 24sata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji