Obavijesti

News

Komentari 1

Pazite, politika uravnoteženog proračuna ne smije biti fetiš...

Pazite, politika uravnoteženog proračuna ne smije biti fetiš...
1

Čelnik njemačkog Bundesbanka, Jens Wiedmann, upozorio je kako njemačka politika proračuna je koristan alat za ozdravljenje javnih financija, što se zasad postignuo, ali ne bi smjela postati fetiš

VIDEO

Njemačka politika uravnoteženog proračuna koristan je alat za ozdravljenje javnih financija ali ne bi smjela postati fetiš, upozorio je čelnik njemačkog Bundesbanka u intervjuu za muenchenski Sueddeutsche Zeitung.

- Kao politički cilj, uravnoteženje proračuna ima pedagošku svrhu osiguranja zdravih financija. To je zasad postignuto - ustvrdio je Jens Weidmann u razgovoru za online izdanje toga muenchenskog dnevnika.

- Pritom uravnoteženi proračun, naravno, ne smije postati fetiš - naglasio je.

Mnogi u konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel ustraju u postizanju uravnoteženog proračuna bez izdavanja novih dužničkih instrumenata. Novi pak čelnici socijaldemokrata, CDU-ovih koalicijskih partnera, osporavaju pak takvu politiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Guverner napominje kako nema ničeg lošeg u kratkoročnim proračunskim mjerama, poput investicija odnosno olakšica kućanstvima, kako bi se potaknulo gospodarstvo. No, nama ne treba paket poticaja, dodaje odmah.

Upitan pak što misli o 'bacanju novca iz helikoptera', odnosno izravnom usmjeravanju novca građanima.

- Ne razmišljam puno o tome - odgovorio je Weidmann.

Najveće europsko gospodarstvo prolazi kroz slabo razdoblje jer su tamošnji izvozno orijentirani proizvođači pogođeni negativnim posljedicama trgovinskog sukoba, problemima u automobilskoj industriji i neizvjesnošću oko izlaska Britanije iz Europske unije.

Međutim, raspoloženje među njemačkim ulagačima u prosincu se poboljšalo znatno više nego što se očekivalo zahvaljujući neočekivanom jačanju njemačkog izvoza koje je pobudilo nadu da gospodarstvo ipak jača, podsjeća Reuters.

U razgovoru za SZ Weidmann se osvrnuo i na inflaciju, prognozirajući njezino jačanje do točke kada će biti moguće ponovo podići ključne kamatne stope.

- No, realno gledano, to se neće dogoditi tako brzo - poručio je guverner Bundesbanka, također član ECB-ova upravnog vijeća.

U ECB-u ciljaju inflaciju od nešto ispod dva posto, što nije dosegnuto još od 2013. godine. Neki promatrači drže da su se promijenili temeljni čimbenici koji usmjeravaju inflaciju i da je rast cijena trajno zauzdan, navodi Reuters.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS