Obavijesti

News

Komentari 32

Pčele grijale jaja i stigli - pilići! 'Malo im je čudno kad pijuču...'

Pčele grijale jaja i stigli - pilići! 'Malo im je čudno kad pijuču...'
4

Vrbovec: Na dnu je plodište pčela, iznad toga mjesto gdje one prave med, a na vrhu kupola za piliće koja se prekrije drvenim poklopcem. Pilići će neko vrijeme biti u kupoli, a kad porastu, Vlado će ih pustiti u dvorište

VIDEO

Očekivao sam da će se izleći ovih dana, ali svejedno sam jako uzbuđen i sretan, oduševljeno mi priča Vlado (47) iz Vrbovca dok stojimo u njegovu dvorištu kraj košnica iz kojih su se u posljednja dva dana izlegli pilići.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

pilići 00:52

Prvi je stigao u srijedu, a onda se tijekom četvrtka izleglo i ostalih devet. Dva su žuta, osam ih je smeđih. Vlado je domaća jaja svoje kokoške u ponedjeljak posložio u imporovizirani inkubator unutar pčelinje košnice koji je sam sagradio. Pčele su treptajem krila održavale temperaturu od oko 37 stupnjeva, potrebnu da se pilići izlegnu, što se naposljetku i dogodilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ideja mi je sinula potpuno spontano. Na vrhu košnice sam im sagradio plastičnu kupolu. Zanimalo me što će se dogoditi - kaže Vlado koji se gradnjom kupola za košnice bavi već sedam godina. Na dnu inkubatora za novorođene piliće postavio je mrežicu kako pčele ne bi “odzujale” do njih i upiknule ih.

- Pčelama je malo čudno kad pilići počnu pijukati, ali su se već navikle - ističe Vlado.

Kad smo stigli do košnice, temperatura u inkubatoru bila je 34,6 stupnjeva. Vlado je pažljivo skinuo drveni poklopac košnice s kupole i otkrio je kako bi mi pokazao piliće. Razigrani mališani veselo su pijukali, a nekoliko njih odmah se počelo propinjati prema Vladinim rukama.

- Unutra su već treći dan. Planirao sam ovaj pothvat i čekao toplije vrijeme. Zimi bi ovako nešto bilo jako teško napraviti zbog niskih temperatura. Trenutačno mi je vanjska temperatura saveznik jer im je dovoljno toplo - priča mi. U samo nekoliko minuta, na jakom ljetnom suncu, temperatura je unutar kupole narasla za sedam stupnjeva. Vlado je pilićima brže bolje iz posude naprskao vode kako bi životinjice imale dovoljno vlage na visokoj temperaturi. Košnice su inače sagrađene od drveta, a iznutra posebno premazane voskom kako bi se sačuvala temperatura. Električar po struci, Vlado kaže da je pčelarstvo posljednjih sedamnaest godina njegova velika ljubav i hobi. Osim toga, bavi se uzgojem kokoši i pilića.

- Ovo je samo jedna od stepenica. Namjeravam istu stvar napraviti i iduće ljeto - kaže. Zasad ih još ne hrani jer, kako objašnjava, nakon što se izlegnu pilići imaju zalihe hrane još nekoliko dana.

- Imate li najdražeg - upitala sam, a Vlado se grohotom nasmijao.

- Nemam, svi su mi dragi. Zigi, Bingo, Prnđo, Đuro... Sve ih volim. Ni jedan neće završiti u loncu ili na tanjuru. Vjerojatno će ostati pijukati na dvorištu, zajedno s ostatkom svoje obitelji iz kokošinjca - zaključuje naš sugovornik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag