Obavijesti

News

Komentari 173

'Pedofili bi iza rešetaka trebali provesti 20 godina. Minimalno'

'Pedofili bi iza rešetaka trebali provesti 20 godina. Minimalno'
1

Lavice u akciji: Sve veći broj pedofila svoje žrtve vreba na društvenim mrežama i uz pomoć aplikacija za komunikaciju, upozorava Anita Papa, predsjednica Udruge Lavice - zaštita i pomoć žrtvama pedofila

VIDEO

Kako zaštititi djecu i što je sa zakonom kojim bi se postrožile kazne za seksualno zlostavljanje djece, na koji se čeka pet mjeseci, razgovarali smo s Anitom Papom, predsjednicom Udruge Lavice - zaštita i pomoć žrtvama pedofila. Otkriva se sve više slučajeva pedofilije. Nedavno je uhićen mladić (24) pod sumnjom da je mamio 53 djevojčice preko interneta.

Koliko je problem raširen?

Mogu dati konkretan primjer. Prije dva mjeseca dobili smo dojavu za društvenu mrežu Twitter te sam odmah obavijestila nevladinu organizaciju Operativni centar, koji surađuju s još sedam zemalja EU. Podijelili su se u dva tima i našli sadržaj od fotografija do videa u dvije grupe, gdje se plaća pristup. U njima su bili 7032 djevojčice i 4201 dječak. To je samo kap u moru, ali govori koliko je ovaj problem raširen na internetu.

Pedofil iz Hrvatske vrebao 53 curice preko profila na 'Fejsu'
Pedofil iz Hrvatske vrebao 53 curice preko profila na 'Fejsu'

Postojite godinu dana. Koliko ste slučajeva do sada prijavili? 


Udruga je prijavila nekoliko slučajeva sumnje u pedofiliju, ali to nam nije primaran posao. Tu smo kako bismo roditeljima od prvog trenutka bili pomoć: od pisanja prijave do prolaska kroz sudski proces, pružanja psihološke pomoći djeci, ali i roditeljima... 


Kako zaštititi djecu od predatora na društvenim mrežama?


Razgovorom i dogovorom da kao roditelj povremeno imate uvid u on line sadržaj i aplikacije za komunikaciju. Čak je i ‘špijuniranje’ komunikacije i povijesti pretraživanja na internetu nekad nužnost, ako ništa drugo, da se uvjerite kako je sve u redu. Dijete treba upozoriti da ne komunicira s ljudima koje ne poznaju, pa čak ni djecom zbog mnoštva lažnih profila. Važno je da dijete zna kako nikome ne smije slati svoje fotografije, adresu ili broj telefona. Često manipulacijom predatori pokušavaju doći do podataka u koju školu dijete ide ili na kojim se igralištima najčešće okupljaju te tako s njima stupiti u kontakt. Djeca su naivna, lakovjerna i često nasjedaju na lijepe priče i obećanja. Ako roditelj naiđe na poruke kojima netko vabi njihovo dijete, treba ih sačuvati i sve prijaviti policiji. Bez prijave nema slučaja, dokaza ni optužnice. 


Kako roditelji mogu prepoznati da su im djeca upala u predatorsku klopku?


Promjene u ponašanju prvi su alarm, bilo da se povlače u sebe ili postaju agresivni. Često dolazi i do samoozljeđivanja. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i trebali bi moći prepoznati da nešto nije u redu.

Predatori često zastrašuju djecu kako bi osigurali njihovu šutnju. 
 Djetetu treba dati do znanja da ćete ga uvijek zaštititi i da vam se s punim povjerenjem može obratiti za pomoć, bez obzira na to je li učinilo nešto loše ili nešto čega se srami. Dijete ima pravo na privatnost, no dužnost roditelja je znati s kime dijete komunicira. 


U slučaju kad djeca postanu žrtve, kako im pomoći?


Treba se obratiti pedijatru, odnosno doktoru i potražiti psihološku pomoć za dijete, ali i za roditelje. Bez pomoći stručnjaka teško se može nositi s tom situacijom. 


U Saboru na raspravu čeka HDZ-ov antipedofilski zakon, najavljene su veće kazne za pedofile. Jesu li dovoljne?
Prvo je pitanje koji su motivi odgađanja same rasprave u Saboru i tko to stopira. Najavljenim promjenama, na koje čekamo već pet mjeseci, kazne su i dalje preblage. Dobar je smjer da se kazne povećaju, ali su one s obzirom na djela i njihove posljedice premale. Cilj nam je da se minimalne kazne povise s postojećih šest mjeseci do dvije godine na minimalno tri godine zatvora kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo da se za bilo koje kazneno djelo seksualnog zlostavljanja djece zlostavljaču dosudi društveno koristan rad. Lani, prema podacima koje imamo, dosuđeno je 27 kazni zatvora do godinu dana, koje su prenamijenjene u društveno koristan rad. To je nedopustivo i sramotno. To je po meni zločin prema žrtvi. 


Koje bi trebale biti maksimalne kazne? Zalažete li se da Hrvatska dobije svoju inačicu Marijina zakona?


To bi bilo idealno, ali poznavajući naš sustav i zakone svjesni smo da za to nema dovoljno političke volje i hrabrosti. Minimalno što žrtva pedofila zaslužuje je da njezin zlostavljač provede iza rešetaka od 20 do 40 godina. Želja nam je, kad je riječ o većem broju žrtava i jednom počinitelju, da se svaki slučaj vodi zasebno kako bi se izbjeglo izricanje jedinstvenih kazni zatvora.


Jeste li tražili pomoć zastupnika i kojih kako bi se zakon, koji je u proceduri, postrožio?


Tražili smo podršku za naše prijedloge od svih klubova zastupnika još 18. listopada 2017. Tražili smo doživotnu registraciju zlostavljača u Registru pedofila te zakonsku odredbu kojom bi se poslodavce javnih i privatnih ustanova, koji rade s djecom, obvezalo da moraju obaviti uvid u registar prije zapošljavanja. Nitko nije odgovorio na dopis. Nakon izlaska u medije dobila sam poziv iz Ureda predsjednika Sabora kako spomenuti mail nije došao do njih. Naknadno su mi javili da je naš dopis proslijeđen Odboru za pravosuđe. Nakon što je u saborsku proceduru uvršten HDZ-ov prijedlog, kontaktirali smo pojedine zastupnike i nadamo se da će ići s našim prijedlozima amandmana. I dalje ćemo pokušavati doprijeti i do vladajućih da uvide koliko je nužno pojačati postojeći zakon. 


Dotaknimo se na kraju Crkve i problema pedofilije. Kad se otkrije takav slučaj, svećenici se za kaznu prebace u drugu župu ili ih se umirovi. Kako gledate na to?

Molili smo vodstvo Zagrebačke nadbiskupije da oštro reagira na prijave spolnog zlostavljanja djece od strane svećenika. Kazna za takve ne može biti prebacivanje u drugu župu, gdje ponovno može imati kontakt s djecom. Oni kojima se dokaže da su seksualno zlostavljali djecu moraju odgovarati za svoj zločin i ne mogu biti izuzeti od državnih zakona. Svjedoci smo da se svećenici međusobno štite i skrivaju te da se njihovi zločini prikrivaju godinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...