Obavijesti

News

Komentari 95

Pedofilski skandal: Bozaniću, nazovi Papu da napravi reda

Pedofilski skandal: Bozaniću, nazovi Papu da  napravi reda
1

Vrh čileanske Katoličke crkve ponudio je Papi kolektivnu ostavku zbog pedofilskih skandala. Naši biskupi pak pedofilske skandale godinama guraju pod tepih

VIDEO

Sva 34 čileanska biskupa koji su ovaj tjedan bili na kriznom sastanku s papom Franjom zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja u njihovoj zemlji ponudila su danas ostavku.

Zasad nije jasno hoće li Papa prihvatiti sve ostavke ili tek pojedine.

- Svoje položaje stavljamo u ruke Svetom Ocu i njemu ostavljamo da slobodno odluči za svakog od nas - napisali su biskupi u izjavi u kojoj se ispričavaju Čileu, žrtvama zlostavljanja i Papi.

Skandal je uništio vjerodostojnost Crkve u nekoć čvrstoj katoličkoj zemlji. Osim toga, narušio je i Papin imidž, jer je ove godine on snažno branio biskupa optuženog za navodno prikrivanje prije nego što se njegov položaj promijenio. Ovotjedni sastanak održan je nakon vatikanske istrage o biskupu Juanu Barrosu, kojega je Papa imenovao 2015. godine unatoč optužbama da je prikrivao seksualno zlostavljanje maloljetnika koje je počinio Barrosov mentor Fernando Karadima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Karadima je sad 87-godišnjak i živi u staračkom domu u Čileu. Uvijek je opovrgavao optužbe. Barros je rekao da nije znao za ikakve prijestupe.

Vatikan je danas potvrdio izvješća čileanskih medija da je Papa ovaj tjedan biskupima predao dokument u kojemu ih se optužuje za uništavanje dokaza seksualnih zlodjela i izostanak zaštite djece od svećenika predatora. Istodobno, hrvatski biskupi su pokušali u javnosti ublažiti skandal sa svećenikom pedofilom u Splitu koji je godinama zlostavljao djecu. Pedofilska afera već mjesec dana potresa Crkvu i nekoliko žrtava javno je priznalo da ih je svećenik zlostavljao.

Gotova istaga protiv splitskog fratra

Splitsko-makarska nadbiskupija u petak je potvrdila da je završila svoju istragu poriv fratra kojeg se sumnjiči za pedofilsko ponašanje u Splitu, nakon čega je sva dokumentacija poslana nadležnim tijelima u Vatikanu.

"Istraga od strane Nadbiskupije splitsko-makarske je završena i sva dokumentacija je poslana nadležnim tijelima u Vatikan, od kojega se čeka konačan sud," rekli su kasno poslijepodne za Hinu u Nadbiskupiji splitsko-makarskoj.

Kriv za pet slučajeva

Prema pisanju Večernjeg lista, istraga je mišljenja da je "fratar kriv za pet slučajeva, i sankcije Kongregacije za nauk vjere bit će drastične - otpuštanje iz franjevačkog reda i otpuštanje iz kleričkog staleža."

Također se navodi da je istraga "efektivno započela" 6. veljače i završena je za dva mjeseca, a osumnjičeni svećenik je suspendiran odmah 7. prosinca 2017. nakon zaprimanja prijave.

U prvoj prijavi radilo se o tri svjedoka, tj. potencijalne žrtve, da bi se nakon javne objave pojavila još dvojica oštećenika. Važno je znati, kada počne istraga,  ona se ne može zaustaviti te da u Crkvi ne postoji zastara za to kazneno djelo, kažu predstavnici Crkve. Dodaju kako je u istrazi utvrđeno da je fratar dvojicu žrtava uznemiravao, to jest, pokušao ih navesti na spolni odnos, ali nije uspio, dok je kod dvojice to učinio, te da je kod jedne žrtve to dvojbeno i teško dokazivi, piše Večernji list.

Barišić: Suosjećam se sa žrtvama i njihovim obiteljima

Nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić je u nedavnom intervju Slobodnoj Dalmaciji izrazio žaljenje žrtvama i obiteljima koje su pogođene ovim slučajem.

"Želim ovdje jasno izraziti svoje suosjećanje sa žrtvama i njihovim obiteljima koje su ovim slučajem pogođene, ali bih isto tako volio da se omogući institucijama da obave svoj posao. Ako je okrivljenik grešnik, mi njegov grijeh ne smijemo prihvatiti niti odobriti, ali njega kao osobu moramo poštivati. Ono što nikako ne bih volio jest da prijavljeni slučajevi odu u pravnu zastaru. Drago mi je pak da po kanonskim zakonima takvi slučajevi niti ne mogu zastarjeti", istaknuo je nadbiskup Barišić u tom intervjuu 12. svibnja ove godine.

 Nadbiskup Barišić je naglsio da je bilo koje zlostavljanje, a "osobito pedofilija", za svaku osudu.

 "Ako se zlostavljanje dogodi od osobe koja je crkveni službenik, onda osjećam i duboki sram jer netko, kome je dano povjerenje, to je povjerenje izigrao i iskoristio na najgori način. Nažalost, nismo savršeni niti kao osobe niti kao društvo, a niti kao Crkva koja je sazdana od pojedinaca. Razumljivo je da se Crkva u takvim slučajevima nađe pod dodatnom lupom i interesom javnosti," kazao je nadbiskup Barišić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Udar na Brkića: Tajna trojka spremna je za puč u HDZ-u
NOVI EXPRESS

Udar na Brkića: Tajna trojka spremna je za puč u HDZ-u

Novi broj tjednika Express čitateljima daruje super knjigu, a na glavnoj temi Express otkriva tko je moćna trojka koja je pokušala čudovišni puč u HDZ-u

Ovo je pet stvari koje možete napraviti bolje u svojoj vezi
VEĆ DANAS

Ovo je pet stvari koje možete napraviti bolje u svojoj vezi

Vezu treba graditi, nositi se sa svakodnevnim problemima i situacijama i tražiti rješenja i kompromise. Kako "se održati" i što možete napraviti bolje već danas?
Mlađahni partneri uspjeli su uhvatiti dva serijska pljačkaša
POLICAJCI

Mlađahni partneri uspjeli su uhvatiti dva serijska pljačkaša

Policajci mjeseca: Bez obzira na sve teškoće ovog posla, Valentino Krivan (24) i Manda Madžarević (23) ne bi mijenjali svoj posao. Svaki dan im je nova avantura