Obavijesti

News

Komentari 4

Pejčinović Burić: Briga za ljudska prava su prioritet Vlade

Pejčinović Burić: Briga za ljudska prava su prioritet Vlade
1

UN-ovo Vijeće za ljudska prava mjesto je konstruktivnog dijaloga i suradnje i referentna točka za sve zakinute, zlostavljane i obespravljene osobe svijeta, kazala je ministrica

VIDEO

Ljudska prava imaju temeljnu ulogu u izgradnji održivog mira, sigurnosti i razvoja, zaštiti okoliša i izgradnji uključivih i progresivnih društava, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na 40. zasjedanju Vijeća  za ljudska prava u Ženevi.

Hrvatska šefica diplomacije u svom je obraćanju istaknula ključnu ulogu ljudskih prava u sustavu Ujedinjenih naroda, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

UN-ovo Vijeće za ljudska prava mjesto je konstruktivnog dijaloga i suradnje i referentna točka za sve zakinute, zlostavljane i obespravljene osobe svijeta, kazala je.

Zato je važno poduzimati velike napore kako bi se pronašle nove mogućnosti učinkovite zaštite i unaprjeđenja stanja ljudskih prava u svijetu, rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vijeće u tome igra preventivnu ulogu i ima konstruktivan angažman, a rezultat je bilo usvajanje prve zajedničke rezolucije Europske unije i Organizacije islamske konferencije o situaciji ljudskih prava u Mjanmaru u rujnu 2018. godine, rekla je.

Ministrica je naglasila važnost odgovornosti i procesuiranja počinitelja kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti.

Izrazila je zabrinutost zbog flagrantnih, kontinuiranih teških kršenja ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu, u Sjevernoj Koreji, Venezueli, Jemenu, Siriji i Eritreji.

Za Hrvatsku je kazala da je zaštita i promocija ljudskih prava središnja obveza i prioritet vlade u Zagrebu, piše u priopćenju.

Etnička i kulturna raznolikost, međusobno uvažavanje i tolerancija, ključan su čimbenik koji pridonosi snažnom razvoju društava pri čemu hrvatska vlada izuzetno veliku pažnju pridaje zaštiti prava nacionalnih manjina, koja su zaštićena na najvišoj razini, Ustavom i Ustavnim zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Ministrica je u Ženevi održala bilateralni sastanak s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet. Izrazile su zabrinutost zbog ugroženosti ljudskih prava u svijetu. Posebice su se osvrnule na aktivnosti Hrvatske kao potpredsjednice u Vijeću za ljudska prava UN-a.

MVEP dodaje da je ministrica održala bilateralne sastanke i s ministrima vanjskih poslova Andore Mariom Ubach Font, Islanda Gudlaugurom Thórom Thórdarsonom i Švicarske Ignaziom Cassisom te glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović