Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane, mučene i ubijene?

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 4

Temeljna vrijednost Ustava je ljudski život, sloboda, dostojanstvo. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed agresije na državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je na konferenciji za medije je govorio o odluci Ustavnog suda o ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Vukovaru, konkretno na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u tom gradu.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku 2. srpnja vezano za Statutarnu odluku ostvarivanja službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara. 

USTAVNI SUD ODLUČIO Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

- Donošenjem odluka o dvojezičnim natpisima izazivaju se neredi, potiče se razbijanje istih. Ugrožavaju se zakoni i suživot, a ono što promičemo u gradu Vukovaru kosi se s tim. Želimo očuvati mir i međusobno uvažavanje - rekao je gradonačelnik te dodao kako je sam on primjer međusobne tolerancije i stabilizacije među stanovništvom, a ove godine pravoslavni Uskrs je proslavio s nacionalnom manjinom. 

- Kao što je poznato, u Vukovaru smo mukotrpnim radom svih građana Grada Vukovara i političkih aktera u Vukovaru, od mirne reintegracija na ovamo, dostigli određen stupanj zrelosti, snošljivosti, komunikacije, suživota. Taj proces je značajno ugrožen nerazumnim i nasilnim pokušajem uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, koje je pokušala uvesti vlada Zorana Milanovića. Tijekom onih ružnih scena lomljenja tabli mislim da smo svi shvatili da se stvari ne smiju lomiti preko koljena - rekao je Penava.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Provođenjem nečije zamisli na silu ugrožavamo prava i manjine i većine. Međusobno uvažavanje i razumijevanje preduvjet je napretka ovog grada. Sve što radimo radimo promišljeno i promišljajući poteze kako ne bi narušili stabilnost - dodao je.

Ustavnom sudu se zahvaljuje na razumijevanju, ali želi podsjetiti na neka djela. Među tim djelima ističe velikosrpsku agresije te ističe kako se prvenstveno trebaju rješavati stvari iz 1991., a tek onda prava koja se traže u 2016. i 2017. godine. 

Podsjetimo, Ustavni sud ukinuo je i članak 6. Statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana pripadnika srpske nacionalne manjine tako da im se na usmeni zahtjev (a ne pismeni kako je bilo propisano) bez ograničenja (dakle bez postojanja pravnog interesa) mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćirilici za cijeli ili zatraženi dio izvornika pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Sukladno svim božjim, ljudskim zakonima u svemiru, pa i u svijetu oko nas, postoji nekakav red. Postoji red i u našem Ustavu. Temeljna vrijednost Ustava je ljudski život, sloboda, dostojanstvo. Sve te temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, koji je donesen prije rata, bile su definirane i hrvatska država jamči svim pripadnicima naroda ta temeljna ljudska prava. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed agresije na državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani. To je bilo davne '91. godine. Bio je rat i svatko može reći da je rat najveće zlo i da se takve stvari u ratu događaju, rekao je.

On ne želi uskratiti prava nacionalnim manjinama, ali najmanje što očekuje je da se ide po redu pa da se riješi ono iz prošlosti, a tek onda da se bavi problemima sadašnjice. Svima je cilj da grad Vukovar pronađe davno izgubljeni mir.

Iz vukovarskog proračuna 100.000 kuna za tiskanje materijala na ćirilici

Po riječima predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća Tomislava Šote, do sada još ni jedan građanin srpske nacionalnosti u Vukovaru nije zatražio nikakav prijepis na srpski jezik i ćirilično pismo.

- Prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena, ustvrdio je Šota te rekao da je Gradsko vijeće Vukovara 2016. raspravljalo o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru na inicijativu gradonačelnika Penave i da se za tiskanje materijala gradskim vijećnicima na srpskom jeziku i ćirilčnom pismu iz gradskog proračuna izdavaja oko 100.000 kuna na godinu.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna rekao je kako se već iz odluke Ustavnog suda vidi kolika prava u Vukovaru koriste građani srpske nacionalnosti, a ona su, ustvrdio je, uređena po najvišim svjetskim standardima.

Novinarima se obratio i hrvatski branitelj i ratni stradalnik Zlatko Zaoborni koji je rekao da već 28 godina čeka pravdu za zločine koji su počinjeni nad njime i njegovom obitelji.

Komentari (157)
  • Nemaju ni popis stanovnistva a uporno guraju cirilicu...

    14. 7. 2019,   11:26
  • bravo penava,treba izvršit pritisak na šeparovića i sve ostale ustavne uhljebe naka nam pojasnu koja su prava skupine koju navodite,a i nas svi ostalih u ovoj državi

    14. 7. 2019,   11:07
  • Penava samo javno govori ono što se u ovoj rupetini od države davno zna, zakoni nisu za sve isti neovisno o nacionalnosti. Ako želimo imati pravnu državu onda pred zakon moramo biti svi jednaki. A upravo je njegov HDZ u javni prostor uveo tu nejednakost među građanima. Ministrica Žalac pogazi dijete a nema vozačku, ministar Tolušić laže o veličini svoje nekretnine, ministar Marić jeftino kupi vilu od osobe kojoj njegovo ministarstvo povoljno prodaje državnu imovinu, Kuščević prenamjenjuje zemljišta i zgrće milijune. Sve su to dokazi da za članove Penavine stranke zakoni ove države ne vrijede. Iste one države, kako kaže Penava, za koji su mnogi dali svoje živote. A njemu je najveći problem ćirilica.

    14. 7. 2019,   11:16