Obavijesti

News

Komentari 157

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane, mučene i ubijene?

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane, mučene i ubijene?
4

Temeljna vrijednost Ustava je ljudski život, sloboda, dostojanstvo. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed agresije na državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani

VIDEO

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je na konferenciji za medije je govorio o odluci Ustavnog suda o ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Vukovaru, konkretno na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u tom gradu.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku 2. srpnja vezano za Statutarnu odluku ostvarivanja službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara. 

Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice
Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

- Donošenjem odluka o dvojezičnim natpisima izazivaju se neredi, potiče se razbijanje istih. Ugrožavaju se zakoni i suživot, a ono što promičemo u gradu Vukovaru kosi se s tim. Želimo očuvati mir i međusobno uvažavanje - rekao je gradonačelnik te dodao kako je sam on primjer međusobne tolerancije i stabilizacije među stanovništvom, a ove godine pravoslavni Uskrs je proslavio s nacionalnom manjinom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao što je poznato, u Vukovaru smo mukotrpnim radom svih građana Grada Vukovara i političkih aktera u Vukovaru, od mirne reintegracija na ovamo, dostigli određen stupanj zrelosti, snošljivosti, komunikacije, suživota. Taj proces je značajno ugrožen nerazumnim i nasilnim pokušajem uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, koje je pokušala uvesti vlada Zorana Milanovića. Tijekom onih ružnih scena lomljenja tabli mislim da smo svi shvatili da se stvari ne smiju lomiti preko koljena - rekao je Penava.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda

- Provođenjem nečije zamisli na silu ugrožavamo prava i manjine i većine. Međusobno uvažavanje i razumijevanje preduvjet je napretka ovog grada. Sve što radimo radimo promišljeno i promišljajući poteze kako ne bi narušili stabilnost - dodao je.

Ustavnom sudu se zahvaljuje na razumijevanju, ali želi podsjetiti na neka djela. Među tim djelima ističe velikosrpsku agresije te ističe kako se prvenstveno trebaju rješavati stvari iz 1991., a tek onda prava koja se traže u 2016. i 2017. godine. 

Podsjetimo, Ustavni sud ukinuo je i članak 6. Statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana pripadnika srpske nacionalne manjine tako da im se na usmeni zahtjev (a ne pismeni kako je bilo propisano) bez ograničenja (dakle bez postojanja pravnog interesa) mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćirilici za cijeli ili zatraženi dio izvornika pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda

- Sukladno svim božjim, ljudskim zakonima u svemiru, pa i u svijetu oko nas, postoji nekakav red. Postoji red i u našem Ustavu. Temeljna vrijednost Ustava je ljudski život, sloboda, dostojanstvo. Sve te temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, koji je donesen prije rata, bile su definirane i hrvatska država jamči svim pripadnicima naroda ta temeljna ljudska prava. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed agresije na državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani. To je bilo davne '91. godine. Bio je rat i svatko može reći da je rat najveće zlo i da se takve stvari u ratu događaju, rekao je.

On ne želi uskratiti prava nacionalnim manjinama, ali najmanje što očekuje je da se ide po redu pa da se riješi ono iz prošlosti, a tek onda da se bavi problemima sadašnjice. Svima je cilj da grad Vukovar pronađe davno izgubljeni mir.

Iz vukovarskog proračuna 100.000 kuna za tiskanje materijala na ćirilici

Po riječima predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća Tomislava Šote, do sada još ni jedan građanin srpske nacionalnosti u Vukovaru nije zatražio nikakav prijepis na srpski jezik i ćirilično pismo.

- Prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena, ustvrdio je Šota te rekao da je Gradsko vijeće Vukovara 2016. raspravljalo o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru na inicijativu gradonačelnika Penave i da se za tiskanje materijala gradskim vijećnicima na srpskom jeziku i ćirilčnom pismu iz gradskog proračuna izdavaja oko 100.000 kuna na godinu.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna rekao je kako se već iz odluke Ustavnog suda vidi kolika prava u Vukovaru koriste građani srpske nacionalnosti, a ona su, ustvrdio je, uređena po najvišim svjetskim standardima.

Novinarima se obratio i hrvatski branitelj i ratni stradalnik Zlatko Zaoborni koji je rekao da već 28 godina čeka pravdu za zločine koji su počinjeni nad njime i njegovom obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina