Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Penava je dužan slušati sud, ali nećemo u Vukovar slati policiju

None Foto: PIXSELL 3

Neću polemizirati s gradonačelnikom, mi smo svoje rekli. Mi imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad, rekao je Miroslav Šeparović

Odluke Ustavnog suda se moraju izvršavati i njih je dužna izvršavati svaka pravna i fizička osoba, to je dužnost prvenstveno gradonačelnika i Gradskog vijeća. Neću polemizirati s gradonačelnikom, mi smo svoje rekli. Mi imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad. Mi od lokalne vlasti očekujemo da odluku provedu. Ovo su emocije, ja ih razumijem, ali pozivam gradonačelnika i vijeće da u listopadu postupe po svom statutu i razmotre dosegnuti stupanj razumijevanja, snošljivosti i tolerancije, i to obrazlože. I general Gotovina je po izlasku iz haškog zatvora rekao da je rat završio, okrenimo se budućnosti. Onaj tko je ostao bez ičega, neće mu upotreba ćirilice ili srpskog jezika vratiti najmilije, ja sam toga svjestan, ja sam duboko svjestan trauma, ali moramo se okrenuti budućnosti. Uvjeren sam da će gradonačelnik to shvatiti i postupiti po tome, rekao je gostujući na N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, koji je odgovorio na današnji istup vukovarskog gradonačlenika Ivana Penave

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda O ODLUCI USTAVNOG SUDA Penava: Gdje su ustavna prava za silovane, mučene i ubijene?

- Mi smo pozvali Vladu da osigura tijela da provedu ovu odluku. Vlada je to i inače dužna provoditi. Sad je na Vladi da ovo pitanje riješi. Podsjetili smo je i na nalog da uredi prikladan pravni mehanizam i uredi što se događa, ako lokalne vlasti ne postupe po zakonu. I tada smo rekli dok se ne donese zakon po kojem bi se uredio pravni mehanizam, ne smije se nasilnim mjerama provoditi zakon.

Na konferenciji za medije  predsjednik Ustavnog suda izvijestio je o nekoliko novijih odluka | Autor: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tako se neće ni ova odluka raditi, jer nije cilj da se razbijaju ploče, da se podsjeća na traume koje su ti ljudi pretrpili, nego je svrha dijalog. On je mukotrpan, težak, ali nema alternative. Nećemo slati policiju tamo, to je sigurno, ali ćemo biti uporni u provedbi naše odluke. Nije to politička odluka, Ustavni sud ne donosi političke odluke, nego one mogu imati političke implikacije - rekao je Šeparović. Pojasnio je kako je Ustavni sud postupio sukladno ranijoj odluci iz 2014., kad su zabranili referendumsko pitanje o ćirilici u Vukovaru. Dodao je i da je u Vukovaru specifična situacija.

USTAVNI SUD ODLUČIO Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

- Moramo početi od Ustava. U članku 8 ustavnog Zakona o nacionalnim manjinama stoji da se taj zakon i drugi zakoni moraju tumačiti i primjenjivati sukladno pravima nacionalnih manjina, a uzimajući potrebe i većinskog stanovništva u duhu solidarnosti, tolerancije, suživota, dijaloga. Tako treba tumačiti ustavni zakon. On se primjenjuje u Republici Hrvatskoj, u Istri, Kordunu, Baniji. Vukovar je specifična situacija. Ustavni sud je u svojoj odluci iz 2014. rekao i obvezao Gradsko vijeće, nakon što su se pokušale silom uvesti dvojezične ploče, mi smo tada obvezali Gradsko vijeće Grada Vukovara da u roku od godinu dana propiše i uredi za cijelo područje kolektivna i individualna prava srpske nacionalne manjine uzimajući u obzir njihova legitimna prava, ali i posljedice velikosrpske agresije koja je zahvatila Vukovar i stradanje hrvatskog naroda.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dakle, tu morate uzeti u obzir da se Ustavni sud u svojoj odluci upravo pozvao na prava srpske nacionalne manjine, ali itekako voditi računa o posljedicama velikosrpske agresije. Zato je ovo korak naprijed. Nije ni ova odluka bila laka. Mi smo u duhu naše odluke da rješavamo društvene prijepore učinili korak naprijed, neke stvari smo odmah riješili, a za ovo ključno pitanje rekli smo da su sami propisali da je listopad mjesec svake godine kad razmatraju stupanj razumijevanja, solidarnosti, tolerancije i odlučuju o potrebi proširivanja prava. Mi ih pozivamo da ocijene jesu li se postigli uvjeti da srpskoj nacionalnoj manjini uvededu na pojedinim dijelovima grada dvojezične ploče. To je naša poruka, zaključio je Šeparović. (pm)

Komentari (204)
  • Druže Šeparoviću, zar narod (njih 670.000) nije rekao NE kirilizaciji Vukovara kada smo skupljali potpise za ovu temu, pa je isti taj tvoj "Ustavni sud" rušio to referendumsko pitanje, kao što i sada uvodite na SILU kirilizaciju Vukovara. Sramite se !!!

    14. 7. 2019,   14:18
  • jako vi šeparoviću imate razumijevanja za Vukovar , sve od rata pa do dana današnjeng .... kak te nije sram

    14. 7. 2019,   14:03
  • Ubojice i silovatelji su slobodni,a vi pricate o toleranciji

    14. 7. 2019,   14:18