Obavijesti

News

Komentari 112

Penava: Prosvjed nije napad na HDZ, nego na spore institucije

Penava: Prosvjed nije napad na HDZ, nego na spore institucije
1

Bilo je puno Vlada do sada, nitko ovo nije riješio, rekao je Ivan Penava i dodao da ne želi karijeru završiti, a da ne učini sve što može oko ove teme

VIDEO

Govoreći o prosvjedu najavljenom za 13. listopada, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 kako to ne može biti prosvjed protiv HDZ-a, ako se govori u kontekstu zločina nad braniteljima Vukovara i civilima. Istaknuo je da su počinjeni brutalni zločini i da on razmišlja o perspektivi grada, a da gurane zločina pod tepih opterećuje odnose grada. 

- Bilo je puno Vlada do sada, nitko ovo nije riješio. Apelirao sam u nastojanju da sačuvam ovu temu od bilo kakve politizacije. Ovo nije napad na HDZ, nego na institucije. Nije napravljeno dovoljno u odnosu na obim i broj zločina - rekao je Penava. Dodao je kako ne želi završiti svoju političku karijeru, a da ne učini sve što može oko teme zločina u Vukovaru. 

-  Prosvjed 13. listopada može se shvatiti da prosvjeduje i sam protiv sebe. Prosvjedovat ćemo sami protiv sebe ili sami za sebe i za svoju bolju budućnost - rekao je. 

Na pitanje oko toga podržava li koaliciju HDZ-a i SDSS-a, rekao je da ne zna sve elemente koalicije i da je načelno ne može podržavati dok SDSS djeluje na način na koji djeluje. Ne misli da je Milorad Pupovac četnik, jer je četnik zločinac i onaj tko želi zlo Hrvatima. Sviđa mu se pravac kojim ide hrvatska Vlada i način komunikacije, a izbjegao je dogovor na pitanje podržava li Istanbulsku konvenciju, a nije odgovorio ni na pitanje je li trebalo izbaciti Darka Milinovića iz HDZ-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problem ratnih zločina mora nadići sve taštine

- Problem počinjenih brutalnih ratnih zločina u Domovinskom ratu trebao bi nadići sve taštine, živimo ga svakodnevno i u svim je porama života u Vukovaru. Taj problem postoji već 27 godina, promijenile su se mnoge vlade, nitko ga do sada nije uspio riješiti, gura ga se pod tepih i onemogućava normalan život - rekao je Penava. 

Dodao je kako ne  može završiti političku karijeru, a da ne pokuša učiniti sve da bi se riješio taj problem.

Na pitanje je li to prosvjed "protiv samih sebe" budući čelne ljude tih institucija imenuje HDZ, stranka kojoj i sam pripada, Penava je odgovorio potvrdno rekavši kako nije učinjeno dovoljno - "sami za sebe i za svoju budućnost".

Na neke navode da manipulira prosvjedom, Penava je odgovorio kako to vjerojatno rade oni kojima nije stalo do rješavanja pitanja sudbine žrtava ratnih zločina. Također je rekao kako odluku o organiziranju prosvjeda nije donio sam te da za to imaju snagu i legitimitet. Vremensko poklapanje prosvjeda sa sportskim igrama HVIDR-e nije bilo planirano. Smatra da je tajming dobro odabran, jer nisu blizu izbori, HDZ je na vlasti s koalicijskim partnerima, inače bi se to povezivalo s rušenjem vlasti.

U vezi s koalicijom HDZ-a i SDSS-a, rekao je kako ne zna sve elemente i je li uopće formalizirana, ali ju zbog načina na koji SDSS djeluje ne podržava. Što se tiče braniteljskih zahtjeva za njezinim raskidom, Penava je rekao kako je osobno zamolio da se to na prosvjedu ne politizira.

Na izravno pitanje je li za njega predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac četnik, Penava je rekao kako ne koristi tu terminologiju, jer je to teška kvalifikacija i da ga ne ubraja u četnike. Želimo skinuti teret kolektivne krivnje i da svaki zločin bez razlike dobije ime i prezime počinitelja, istaknuo je Penava. 

Upitan o uvredama koje je su na njegovoj Facebook stranice na račun predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića objavili neki njezini posjetitelji, Penava je rekao kako uvrede nastoji izbjegavati, da to ne odobrava i da ih briše.

Na tvrdnje (primjerice Andrije Hebranga) kako je HDZ skrenuo ulijevo, Penava je rekao da mu se sviđa kako stranka djeluje, komunikacija s EU, dogovor o suradnji s Izraelom i drugo te rješava probleme, primjerice Agrokora, što nije bilo nimalo benigno.

Što se tiče Istanbulske konvencije, rekao je kako ju nije pročitao, osim onoga što je bilo objavljeno u medijima o njoj, ali da svakako podržava zaštitu žena od nasilja.

O izbacivanju ličko-senjskog župana i bivšeg člana Predsjedništva HDZ-a Darka Milinovića iz stranke, Penava je rekao kako ne zna puno o tome, no da reda mora biti i da ne može biti anarhija, nego red i povjerenje u vodstvo stranke, ali ne i šutnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu