Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Penavin stav ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke suda'

None Foto: Ured predsjednice RH 2

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane, rekla je predsjednica koja se susrela s Ivanom Penavom

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u četvrtak s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom povodom odluke Ustavnog suda, a iz njenog Ureda kažu da predsjednica smatra važnim pružiti podršku Penavi i građanima Vukovara koji više od 25 godina trpe  nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija.

Vukovar: Jumbo plakat SDSS-a VUKOVARSKI SDSS: 'Nitko se ne bi smio postaviti iznad odluka Ustavnog suda'

- To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira - navode iz Ureda predsjednice. Dodaju kako Grabar Kitarović ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Foto: Ured predsjednice RH

Kitarović drži kako nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled.

Vukovar: Odavanje počasti poginulim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu PRAVA MANJINA Razgovarali Penava i premijer: 'Potrebno je zadržati mir'

- Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… - navode iz Ureda i pitaju kako ćemo to opravdati s ustavnog i moralnog aspekta. 

PREDSJEDNIK USTAVOG SUDA Penava je dužan slušati sud, ali nećemo u Vukovar slati policiju

- Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentari (107)
  • Ne brine se ona previše za poštivanje ustava i zakona, putuje i presvlači se...

    18. 7. 2019,   16:02
  • Ima li netko da je razumio što govori. Nešto malo za Vukovarce, pa malo o suradnji i toleranciji, pa malo kako ne smije komentirati Sud itd već koliko godina,.

    18. 7. 2019,   16:18
  • Nemoj kakati. Tvoj HDZ je na vlasti skoro 20 godina i da ste mislili nešto učiniti za Vukovar već bi učinili. Svaki put pred izbore HDZ se sjeti Vukovara. Predsjednice ovo nije iskreno kao i sve u vašem mandatu. Od abolicije koju je dao Tuđman, ministra zdravstva vlade republike srpske karajine kojeg je HDZ s Tuđmanom uveo u Sabor i to čovjeka koji je bio Šešeljev izaslanik u Krajini pa sve do ćirilice u Vukovaru. Sve je to HDZ-ovo maslo, a predsjednica je već dugo dugo u HDZ-u i eto pred izbore se sjeti Vukovara. E ovaj put neće proći to umjetno cmoljenje za Vukovar.

    18. 7. 2019,   16:04