Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pence u Jeruzalemu: 'Čast mi je biti u glavnom gradu Izraela'

None Foto: POOL

Također gajim nadu da smo na početku nove ere u kojoj opet počinju pregovori kako bi se pronašlo mirno rješenje za sukob u ovoj regiji koji traje desetljećima, rekao je Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je u ponedjeljak u Jeruzalemu da mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela", čime je ponovno naljutio Palestince koji se zbog toga ne žele sastati s njime.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je prošli mjesec Jeruzalem kao glavni grad Izraela i najavio da će onamo preseliti američko veleposlanstvo čime je zapanjio Palestince koji polažu pravo na istočni dio grada.

Pence je u subotu u Egiptu i u nedjelju u Jordanu rekao da će Washington podržati rješenje s dvije države ako i Izraelci i Palestinci na to pristanu.

U ponedjeljak je rekao da mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela, Jeruzalemu", na početku sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Ovo je prvi put da stojim ovdje gdje oba čelnika mogu reći te tri riječi: 'izraelska prijestolnica Jeruzalem'", rekao je Netanyahu.

Trumpova odluka u vezi Jeruzalema otvara nove prilike za mir između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Pence.

"Također gajim nadu da smo na početku nove ere u kojoj opet počinju pregovori kako bi se pronašlo mirno rješenje za sukob u ovoj regiji koji traje desetljećima", rekao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je Trumpovu odluku ocijenio "pljuskom", otputovao je u posjet inozemstvu prije Penceovog dolaska.

Njegov glasnogovornik rekao je da je američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i izraelske okupacije nelegitimno te je poručio američkoj administraciji da ne smije pridonositi eskalaciji.

 

Komentari (46)
  • vanjska politika koja se svodi na ignoriranje problema je smece, a to je ono sto europa radi, trump/pence administracija vodi aktivnu politiku i to dobro, a bila bi i bolja da im primarni saveznici nisu izdajnici i kukavice koji okrecu leda krikovima za slobodom onih koji zive pod terorom raznih diktatura i divljaka...

    22. 1. 2018,   19:44
  • Ja samo znam da je Jeruzalem Sveti grad, da Izraelci i Palestinci imaju istog praoca Abrahama, a sve ostalo je politika koja još nikada nikome nije donijela ništa dobro.

    22. 1. 2018,   14:26
  • aleluja.

    22. 1. 2018,   19:20