Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pentagon: Američke snage iz Sirije premještaju se u Irak

None Foto: David B. Gleason/Flickr

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu kako se očekuje da će se svih gotovo tisuću vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv militanata ISIL-a

Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije... Radi se o tjednima, ne danima, rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

- Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak, rekao je Esper, dodavši da broje oko tisuću vojnika.

Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv Islamske države.

Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.

PA TKO TU KOGA? Evo kako je Trump o Kurdima govorio 2018., a kako danas...

- To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan, dodao je visoki dužnosnik.

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti Islamske države.

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom. 

Komentari (4)
  • Ha, ha, koja komedija i parodija.. Čuj ovo, Ameri se idu boriti protiv ISIL-a.. Pa oni su ih stvorili, te iste i podržavaju, što su pokazali masu puta (Afganistan, Libija, Irak, Sirija...). Brothers in arms...

    20. 10. 2019,   11:14
  • Čuj ovo ..borbu protiv militanata ISIL -a i to u Iraku ?? A što u Siriji i njihovoj domovini Pakistanu i vjerujem najbrojinijim u SA su rješeni ??

    20. 10. 2019,   09:00
  • osnovali isil naoružali opljačkali libiju sada odlaze kukavički...iz sabe ostavili porušenu zemlju uništene domove bolesnu djecu gladan narod...da se nisu rusi umješali i u jednom samo nalretu krstarećih raketa uništili američka zapovjedna mjesta a time i osovinu isila još uvijek bi ratni zloćinci i pljačkaši pljačkali odlićno uređenu zemlju gdje su ljudi sretno živjeli...izbjeglice što se utapaju u moru umiru po kampovima to sve još ih ubijaju američke cijjonističke snage svijetskih pljačkaša grobova....

    20. 10. 2019,   19:15