Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pepeo leti kilometrima u zrak, ljude tjeraju od vulkana Agung

None Foto: Josh Edelson

Nemojte pokušavati doći bliže krateru kako bi snimali vulkanske aktivnosti u krateru, upozorio je glasnogovornik nacionalne agencije za pomoć pri katastrofama nakon nove erupcije vulkana Agung na Baliju

Vulkan Agung na indonezijskome turističkom otoku Baliju eruptirao je u nedjelju ujutro, izbacivši vulkanski pepeo u visinu 2 kilometra, rekli su dužnosnici.

Zasad podataka o žrtvama nema, no i dalje ostaje na snazi upozorenje 3. stupnja od mogućih četiri.

Vlasti i dalje upozoravaju javnost na poštivanje zone sigurnosti u krugu od 4 kilometra.

Druga dva vulkana na otoku Javi nastavljaju erumpirati. Na snazi je i dalje stanje pripravnosti zbog vulkana Broma na istočnoj Javi i Merapija u Yogykarti.

"Ovo je normalna situacija i javnost ne treba osjećati paniku, sve dok ostaju izvan opasne zone. Nemojte pokušavati doći bliže krateru kako bi snimali vulkanske aktivnosti u krateru", upozorio je glasnogovornik nacionalne agencije za pomoć pri katastrofama Sutopo Nugroho.

Poneki strani planinari ignorirali su opasnu zonu i pokušavali su popeti se na planinu Agung zbog čega su spasioci morali pretraživati planinsko područje kako bi ih evakuirali.

Zadnja velika erupcija Agunga bila je 1963. kad je poginulo više od tisuću ljudi i uništeno nekoliko sela na njegovim obroncima.

Komentari (9)
  • Sad treba organizirat prosvjed protiv prirode i vulkana što ispušta tone CO2 u atmosferu i radi klimatske promjene

    21. 4. 2019,   13:23
  • Uskrsnuo je na Uskrs.

    21. 4. 2019,   11:35
  • Sta tjeraju ljude, izvrsna prilika za selfie i instagramuse :P ..poslje ce cvilit naravno o jadnim ljudima, i zrtvama , i slicno...

    21. 4. 2019,   11:14