Obavijesti

News

Komentari 2

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti
1

Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu u povodu obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske

VIDEO

Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni posjetitelji pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake "26 112" ispred Ministarstva obrane u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti 25. lipnja, priopćilo je MORH.

Osim brojnih Zagrepčana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o "Rudijevom avionu", navodi se u priopćenju.

Tako su tijekom ovog tjedna, djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i srednjoškolci pokazali interes za avion legendarnog hrvatskog pilota, ali i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Pilot borbenog aviona MiG-21 satnik Nino Gaković učenicima je  govorio o zanimanju vojnog pilota i otkrio im neke od kriterija koje moraju zadovoljiti ako se odluče za taj poziv.

"Bavite se sportom i vježbajte, to je vrlo važno za svakog pilota. Odbojka je primjerice, sport koji razvija i preciznost i osjećaj za prostor, što je vrlo važno i korisno za nas pilote", kazao je satnik Gaković osnovnoškolcima.

"Kada letite u MiG-u, letite najbliže svemiru. To je, drugim riječima, najbliže što možete biti svemiru, a da niste astronaut. Iako je dan, nebo se zamrači i vidite zvijezde", otkrio je Gaković i izazvao oduševljenje među učenicima koje je potom zanimalo kako izgleda priprema za let MiG-om, kolikom brzinom lete te kako se osjećaju tijekom leta.

Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu u povodu obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, podsjeća MORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...