Obavijesti

News

Komentari 82

Performans za Bandića: Zasuli su Poglavarstvo hrpom 'novca'

Performans za Bandića: Zasuli su Poglavarstvo hrpom 'novca'
10

Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada aktivisti i aktivistice Prava na grad i Zelene akcije izveli su u petak prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave

VIDEO

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije u petak su održali prosvjed pred zagrebačkim gradskim poglavarstvom gdje su noseći preko lica maske s likom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića razbacali nekoliko vreća lažnog novca, upozoravajući da se grad prema otpadu odnosi kao prema smeću jer je prema izvještaju Europske komisije zauzeo posljednje mjesto po odvajanju otpada.

Nekoliko aktivista je pred gradskom upravom razvilo transparent „Zagreb: Europska prijestolnica smeća“, dok su ostali iz vreća koje su dovezli kamionom bacali lažne novčanice od sto kuna, navodeći da su u posljednjih 16 godina Bandićeve vladavine na zagrebačko odlagalište bačene milijarde kuna.

„Imamo gradonačelnika koji je vizionar adventskih lampica i šatora na trgovima, on je velebni strateg izgradnje fontana, veliki taktičar rasipanja našeg novca, ali zadnjih 16 godina nije riješio ni jedan supstancijalni problem upravljanja gradskim resursima“, rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad, dodavši da Zagreb nije osvojio titulu europske prijestolnice kulture, ali je zato za 2015. osvojio „prestižnu titulu najgoreg glavnog grada u EU po odvajanju otpada“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bizarnim smatra što Zagreb nije u stanju osigurati građanima kvalitetnu vodoopskrbu, infrastrukturu i vrtiće, iako Bandić godišnje na Jakuševac baci više od 155 milijuna kuna vrijednih sirovina.

Aktivisti upozoravaju da grad ima plan potrošiti još gotovo tri milijarde kuna za izgradnju spalionice u kojoj bi se, šteteći okolišu i ljudima, spaljivao vrijedan otpad, što drže novim korakom u rasipnosti.

“Smeće nam je došlo do grla“, poručio je Celakoski, pozvavši ostale političke aktere koji se žele kandidirati na predstojećim loklanim izborima da pitanje otpada podignu na višu razinu i primjene rješenja uvriježena u europskim gradovima, a temelje se na odvajanju i recikliranju otpada.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije ustvrdio je da je za titulu prijestolnice smeća zaslužan Milan Bandić, odnosno njegova hlampavost, traljavost i lijenosti svih ovih godina.

„Prije deset godina Zagreb i Ljubljana imali su jednako loš sustav gospodarenja otpadom, razlika je samo što se Zagreb nije pomaknuo s mjesta, odvaja samo jedan posto otpada, dok je Ljubljana s više od 60 posto odvojenog otpada proglašena najboljim gradom“, rekao je Ivčić.

Prema podacima za 2014. koje je naveo Ivčić, Zagreb je u 2014. bacio 156 milijuna kuna vrijednih sirovina, najviše biootpada, papira i plastike, a slijede staklo, metal i tekstil.

Nakon prosvjeda aktivisti su očistili prostor ispred gradske uprave koji je bio prekriven novčanicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a