Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pernar od emira dobio skupi sat: Hvala, Bog ga blagoslovio!

None Foto: Facebook/PIXSELL

Ivan Pernar na Facebooku se pohvalio poklonom katarskog emira, satom koji stoji oko 20.000 kuna. Ali primanjem takvog poklona, Pernar bi bio mogao imati problema jer je to zabranjeno zakonom o sukobu interesa

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar na svojem se Facebook profilu pohvalio raskošnim poklonom koji je dobio od katarskog emira Tamima bin Hamad al Thanija.

Uz fotografiju poklona, skupocjenog ručnog sata švicarskog brenda Chopard koji na njihovim službenim stranicama stoji 5,100 švicarskih franaka (odnosno oko 32.300 kuna), Pernar je napisao: Hvala katarskom emiru, Bog ga blagoslovio!

No Pernar se primanjem poklona našao u problemu sa zakonom, konkretno sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Naime, tim je zakonom člankom 11 stavkom 3 propisano da dužnosnik, a u tu skupinu spadaju i saborski zastupnici, smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500,00 kuna od istog darovatelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osim toga, peti stavak istog zakona propisuje kako su darovi protokolarne naravi koji prelaze vrijednost od 500,00 kuna te ostali darovi koje dužnosnik ne zadrži kada na to ima pravo, vlasništvo Republike Hrvatske.

Nedugo nakon objave fotografije poklona, Ivan Pernar je objavio novi post, koji prenosimo u cijelosti:

Meni sat ne znači ništa, ali gesta katarskog emira znači puno, on je njom pokazao da me cijeni i ja taj sat mogu vratit njemu, proslijedit državi, poklonit beskućniku na ulici ili nešto četvrto.

Potpuno mi je svejedno, bitno mi je samo da javnost zna da postoje ljudi u svijetu koji me ne smatraju malim mišem kao što to smatra naš premijer ili budalom koja ne zna što priča, a što tvrde korumpirani hrvatski mediji.

Kako mi narede nadležna tijela, ja ću tako postupit sa satom, na srcu mi je samo da javnost zna da me katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani poštuje za razliku od klošara koji me blate po medijima.

 

Kada se stvar zahuktala, i kada je postalo jasno da primanje takvih poklona nije u skladu sa zakonom, Pernar je objavio da je poslao e-mail Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

No ni tu nije stao. Pernar je podsjetio da se katarski šeik u nedavnom posjetu Hrvatskoj sastao i s predsjednicom Grabar Kitarović i premijerom Plenkovićem, samo što oni o darovima nisu obavijestili javnost.

Sadržaj njegove objave prenosimo u cijelosti: 

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Thani u službenom je posjetu Hrvatskoj bio prije desetak dana, a koliko je poznato, sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. No, istaknuo je, oni ni o kakvim poklonima nisu obavijestili javnost. Teško je povjerovati da je samo Pernar dobio dar, a da nisu predsjednica i premijer jedne države. Da su ga odbili, teško bi uvrijedili katarskog emira. Što je sa njihovim poklonima ne zna se. Poslali smo upit uredu predsjednice kao i glasnogovrniku premijera, a o odgovoru ćemo vas izvjestiti. 

 

U posljednjem je postu istaknuo nezadovoljstvo time kako su mediji prenijeli njegovu objavu.

Zasmetalo mu je, kaže Pernar, da nije vijest to što ga katarski emir poštuje i što mu je poklonom iskazao čast, nego je vijest da je primio preskupi poklon.

Komentari (215)
  • Nagradio ga seik za potporu bosnjackoj politici u BiH i njihovom pulenu Sejdi Zeljku Komsicu. Zivio Ivane.

    27. 11. 2018,   16:41
  • Kad je "mali" Pernar dobio ovakvu URU kakve li su dobili Plenkobivc, a posebno Kolinda?

    27. 11. 2018,   19:06
  • Svi koji su pozvani u goste kod Katarskog Emira dobivaju takve ili slične poklone a odbiti ga se smatra velikom uvredom . Kolinda i Plenković se nisu pohvalili sa njime a dobro znamo da su išli kod Katarskog Emira. Inače 3500 $ je za njihove prilike ništa .

    27. 11. 2018,   19:20