Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet godina u sobi igrao igrice, mama mu je donosila hranu

Mladić se u međuvremenu oporavio, a dijagnoze ovisnosti o internetu sve su češće pa je o tome bilo riječi na konferenciji o ovisnostima ponašanja održane u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir

Dolazi mama i dovodi mi svog 22-godišnjeg sina. On je lica punog bubuljica iz kojih doslovno teče gnoj, kosa mu je rijetka, slušam je i čujem priču koja djeluje zastrašujuće. On igra strategijske igrice i iz sobe nije izišao pet godina. Ona mu tri puta dnevno doslovno nosi hranu u sobu i to je to, opisao je svoj prvi susret s ovisnikom o videoigricama doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče, piše Večernji. Mladić se u međuvremenu oporavio, a dijagnoze ovisnosti o internetu sve su češće pa je o tome bilo riječi na konferenciji o ovisnostima ponašanja održane u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir, gdje se moglo čuti i kako je ta ovisnost u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje (DSM-V) još uvijek uvjetna kategorija. 

Dakle, formalno je i 'na papiru' ovisnost o internetu i dalje nešto što tek treba točno definirati i istražiti. U stručnim krugovima raspravlja se tako, primjerice, treba li ovu ovisnost raščlaniti jer na internetu je netko ovisan o igricama, netko o internetskom šopingu, cyber-seksu i tako dalje. Za doc. Bagarića, međutim, dvojbe nema jer mu je praksa u Vrapču pokazala da je, kako je rekao, uz alkohol, drogu i kocku, ovisnost o internetu ozbiljan psihički poremećaj. 

– Da bismo neku bolest liječili, moramo početi od imena. Mi u psihijatriji skloni smo ovaj poremećaj, koji još uvijek nema punopravno ime, nazvati ovisnost o internetu, što nije sasvim točno ni najpreciznije, ali danas nemamo bolje rješenje. Neki tvrde da ova ovisnost ne postoji nego da je simptom nekog drugog psihičkog poremećaja. Ja mislim da ovisnost o internetu postoji kao poseban entitet i poseban psihički poremećaj – rekao je psihijatar Bagarić dodajući kako će o internetskoj ovisnosti biti još mnogo istraživanja, no siguran je da će kao dijagnoza steći punopravno članstvo u navedenoj klasifikaciji psihičkih poremećaja DSM-V-a. 

 

Tema: Hrvatska

Komentari (16)
  • Da mu mama nije nosila papati pet dana,vidio bi kako bi izgmizao van sobe.

    11. 3. 2019,   21:30
  • E , kako je nama bilo ljepo bez interneta,mobitela od blata smo kuhali, od pjeska gradili kućice,od snijega smo bili mokri od glave do pete,e to su bila vremena

    11. 3. 2019,   21:37
  • a mama je strateški trebala staviti embargo na hranu i vodu a u međuvremenu nabaciti koji put i tacnu u tintaru.

    12. 3. 2019,   09:11