Obavijesti

News

Komentari 199

Peter Szijjártó: "Milanoviću, ostavi Mađare i Srbe na miru"

Peter Szijjártó: "Milanoviću, ostavi Mađare i Srbe na miru"
1

Šef mađarske diplomacije poručio je Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smjera kretanja izbjeglica

VIDEO

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjártó poručio je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smjera u kojem će se kretati izbjeglice te da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

- Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo glasovati na hrvatskim izborima i nas ne mora uvjeravati u bilo što, neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske -  rekao je Szijjártó u intervjuu za Tanjug, a prenosi RTS.

Upitan da li su točne Milanovićeve optužbe da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmjeravaju izbjeglice u Hrvatsku, Szijjártó tvrdi da Mađari nikada nisu imali konzultacije o tome u kojem smjeru će ići izbjeglice iz Srbije.

- Zašto bi to radili? Kad se sretnemo s članovima vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj suradnji, a ne o Hrvatskoj, zašto bi? - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šef mađarske diplomacije istaknuo je da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpskim vlastima, da ako ne pošalju izbjeglice preko Horgoša, Hrvatska neće otvoriti granicu, apsolutno protiv europskih vrijednosti, solidarnosti i ponašanja.

Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla biti kažnjena od EU, on je odgovorio:

- Oni se ne ponašaju u skladu s EU pravilima, s Dublinskim sporazumom. Hrvatska ne registrira izbjeglice koji ulaze na njihov teritorij i ne ponašaju se u skladu s međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebala tretirati izbjeglice. Oni ih samo dostave Mađarskoj - rekao je.

Szijjártó je rekao da se nada da će nivo emocija biti niži kada se završi predizborna kampanja, kao i da će se sljedeći hrvatski premijer baviti Hrvatima, a ne Mađarskom.

Naglasio je i kako bi ove dvije zemlje trebale biti strateški partneri jer je Mađarska pomogla Hrvatskoj da uđe u EU,  a da trenutno ponašanje hrvatskih vlasti nije prikladno.  Milanovićeve kritike da Mađarska ne tretira izbjeglice dobro te da njihov sustav ne funkcionira, Szijjártó je ocijenio kao nefer.

- Za 24 sata se pokazalo da oni ne mogu ispoštovati EU regulative po tom pitanju. I onda je demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu od 1000 - 3000 ljudi bez prethodne najave da bar imamo vremena pripremiti se. To nije europsko ponašanje - rekao je Szijjártó te istaknuo kako sa Srbijom nisu imali tako dobre i efikasne odnose kao dosad.

Orban: Odabrat ćemo gdje će izbjeglice moći legalno ulaziti u Mađarsku

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u Beču da će održati konzultacije s drugim državama u regiji i sa UN-om prije nego odluči za izbjeglice zatvoriti granicu sa Hrvatskom, piše AP.

- Kao što je slučaj na granici sa Srbijom, odabrat ćemo mjesta gdje će izbjeglice moći legalno prelaziti iz Hrvatske, ali moramo zaustaviti  prelaske zelene granice iz Hrvatske u Mađarsku - rekao je mađarski premijer u Beču.

O problemu izbjeglica danas je razgovarao s austrijskim kancelarom Werner Faymann. Orban je rekao kako očekuje da će ogradu na granici s Hrvatskom završiti za nekoliko dana. Orban je sugerirao kako se Faymann na sastanku protivio ideji otvaranja "tranzitnog koridora" za izbjeglice od hrvatsko-mađarske granice prema Austriji i Njemačkoj.

>>> Ekskluzivno: U petak u novom Expressu donosimo tajne transkripte Milanović - Merkel



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji