Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Peter Szijjarto: Ne miješamo se u izbore drugih zemalja

None Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je u Luxembourgu kritike da se njegova zemlje upliće u predizbornu kampanju u Hrvatskoj

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je u četvrtak u Luxembourgu kritike da se njegova zemlje upliće u predizbornu kampanju u Hrvatskoj.

-  Ne, mi se nikad ne miješamo u izbore u drugim zemljama. Možete biti sigurni da ćemo poštovati odluku hrvatskih građana - rekao je.

Kazao je da bi poboljšanje suradnje između Mađarske i Hrvatske u izbjegličkoj krizi bilo u obostranom interesu.

- Ne mislim da je normalna situacija da dvije susjedne zemlje imaju ovakve odnose. Naravno, vaš premijer je puno kritizirao Mađarsku, iako mislimo da je to dio izborne kampanje. Zapravo ne želimo biti dio vaše izborne kampanje. Vaš premijer nas ne mora ni u što uvjeriti jer nećemo glasati na vašim izborima. Nadam se da će se nakon vaših izbora situacija smiriti i da će vaš premijer staviti veći naglasak na druga unutarnja pitanja, ako i dalje bude premijer, a ne na kritiziranju susjeda - rekao je Szijjarto, a prenosi HRT.

Szijjarto je kritizirao ponašanje hrvatskih vlasti tijekom izbjegličke krize.

- Europsko vijeće jasno je reklo da sve zemlje članice, uključujući i Mađarsku, moraju ispunjavati propise EU, među njima i schengenske propise. A oni jasno kažu da je naša odgovornost da se pobrinemo da se granicu može preći samo na graničnim prijelazima tijekom radnog vremena. I Europsko vijeće reklo je da se moramo toga držati. Zaista se osjećam posramljeno kad dobijamo kritike od institucija EU zbog ograde jer nekoliko ministara vanjskih poslova sam upitao trebamo li ispunjavati propise EU, i svi su mi odgovarali s "da, morate". Zatim sam upitao predlažete li nam neko drugo rješenje, oni su odgovarali "ne". 

- Mislim da moramo prestati s licemjernim ponašanjem u kojem s jedne strane tražimo od zemalja članica da primijenjuju propise EU, a s druge strane kritiziramo ih zbog toga što to rade. Čuli smo puno kritika od vašeg premijera da ne tretiramo migrante kako treba, ali hrvatski sustav se urušio u jednom danu. I hrvatske vlasti ne rade ništa drugo nego isporučuju migrante s hrvatsko-srpske granice na hrvatsko-mađarsku granicu. S teretom 6 do 8 tisuća migranata dnevno, to je nešto što će postati nepodnošljivo nakon određenog vremena.

Mađarski šef diplomacije rekao je da je nužno da vojska zemalja tzv. Višegradske skupine čuvaju mađarsku granicu s Hrvatskom jer je "ona dugačka, a hrvatske vlasti ne čine ništa da zaustave priljev iz Hrvatske u Mađarsku".

-  Imamo 5-6 tisuća ljudi svaki dan. Moramo se pridržavati propisa EU, tako da nam je potrebna pomoć. To je vrlo dobar primjer koji Europa treba slijediti. Ako su zemlje Višegradske skupine u stanju udružiti napore kako bi zaštitili granicu, Europa bi, ne samo 4 zemlje nego 28 zemalja, trebala biti u stanju udružiti snage na granici Grčke. I ako smo u stanju štititi vanjsku granicu u Grčkoj, onda možemo znatno smanjiti pritisak migranata na Europu kroz balkansku rutu. A ako je pritisak migranata manji, nadam se da neće biti tako napetih odnosa između naših zemalja. Koje su, želim još jednom naglasiti, zemlje partneri. 


Komentari (27)
  • .........ali eto buduća tajnica UN-a kaže da se miješate ! Što sad ? Ovo "tajnica" malo morgen.

    9. 10. 2015,   08:13
  • ne miješaju se ali se dogovaraju sa HDZ_om kako će riješiti INA_u

    9. 10. 2015,   07:27
  • Ne miješaju se Mađari u naše izbore nego njih kukurikavci 'miješaju' u svojoj agresivnoj predizbornoj kampanji.

    9. 10. 2015,   09:12