Obavijesti

News

Komentari 6

Peteročlana obitelj iz izgorjele kuće smještena u prihvatilište Kosnica

Peteročlana obitelj iz izgorjele kuće smještena u prihvatilište Kosnica
1

Drugu obitelj s osmero djece koja živi u susjednoj baraki, kao i obitelji u susjedstvu, čuvat će policija koja će pojačati nadzor.

VIDEO

Peteročlana obitelj, čija je baraka na zagrebačkoj Peščenici u noći na četvrtak iz još neutvrđenih razloga u potpunosti izgorjela, u četvrtak je smještena u Prihvatilište za beskućnike u Kosnici, a druga obitelj s osmero djece koja živi u susjednoj baraki, kao i  ostale romske obitelji u susjedstvu, čuvat će policija koja će pojačati nadzor. 

Po obitelj je na zgarište barake u kojoj su godinama živjeli došla zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Muhamed Zahirović. 

Kusin je istaknula kako će obitelj biti smještena u Prihvatilište Crvenog križa za beskućnike u Kosnici, dok se ne riješi njihov trajni smještaj. 

"Svima je poznato što se noćas ovdje dogodilo. Kuća obitelji Rama je potpuno uništena. Grad Zagreb koji brine o svojim građanima, pogotovo u ovom naselju, odmah je organizirao da se ta obitelj, dok se sve ne sredi, smjesti kod nas u Kosnicu gdje će imati stan i hranu dok se ne riješi njihov stalni smještaj", izjavila je novinarima Kusin. Za par dana u Kosnicu će doći i njihova kćer s mužem i osmero djece koji žive u baraki uz zgarište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kalinić je istaknuo kako će se o sigurnosti ostalih obitelji koji žive na 4. Kozari putu u zagrebačkom naselju Peščenici brinuti policija.

"Specijalci će patrolirati ovuda. Sve će biti stavljeno pod kontrolu", rekao je Kalinić. Istaknuo je da se uzroci požara još ne znaju te da će policijski očevid i istraga utvrditi o čemu se točno radilo.    

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Muhamed Zahirović osudio je nemili događaj te rekao kako bi željeli da institucije odrade svoj posao, kao i da je o svemu obaviješten zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  koji je u Amsterdamu i "cijelo vrijeme koordinira akcijom" te da obitelj neće ostati na ulici. Dok će obitelj biti u Kosnici, vidjet će se što će se za njih moći napraviti, rekao je. 

Vidno potresena obitelj je prije odlaska u Kosnicu, na zgarištu svoje barake, stala pred novinare i snimatelje. U toj baraci živjeli su mladi supružnici s djevojčicom od godinu i četiri mjeseca te bakom i djedom.

Nakon što je obitelj koja je ostala bez svog doma otišla u Kosnicu, drugu obitelj koja je ostala živjeti pored zgarišta posjetili su predsjednik Odbora za nacionalne manjine zagrebačke Gradske skupštine Dan Špicer, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski i tajnik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri.   

"To je situacija koja nije prva i to je nešto što je vrlo tužno i vrlo opasno, u svakom slučaju zločin. Ljudi s djecom su sinoć umalo izgubili život", rekao je Špicer. Istaknuo je kako bi volio vjerovati da ovo nije napad na Rome kao nacionalnu manjinu, ali dosta stvari na to upućuje. Poručio je kako je sada primarno da se ljudima odmah pomogne, ali i traže da policija čim prije dovrši očevid kako bi se ustanovilo što iza ovoga stoji. Špicer je rekao kako je cijelo naselje u stahu, jer se ovo nikada nije događalo  - u roku tri dana dva napada. Rano u ponedjeljak, nepoznati bombaš također na IV. Kozari putu, bacio je bombu na dvorište gdje se nalaze dječji vrtić i Udruga Roma Hrvatske. Špicer je pozvao Grad Zagreb i sve državne službe da pokažu vlastitim primjerima da se ovakve stvari ne samo u Zagrebu, nego nigdje u Hrvatskoj, ne smiju događati nikome.

Kamberovski je rekao kako se "par mjeseci kontinuirano dešava" napad na Rome, odnosno da je ovo četvrti slučaj. Kaže da ne bi htio prejudicirati stvari i ostavit će institucijama da rade svoj posao. "Trebale bi ga raditi i izaći s pravom istinom što se zapravo dešava sa Romima u Zagrebu", rekao je. Podsjetio je da su nedavno na Zapadnom kolodvoru Bad Blue Boysi napali jednu obitelj i na njihovom kombiju nacrtali svastiku i ustaški znak, a drugi slučaj je kada su šarali po spomenicima i grobljima, isto je nacrtana svastika i ustaški znak. Treći slučaj je bacanje bombe na dvorište gdje se nalazi jedini dječji vrtić koji postoji već godinama. Rekao je da ne može razumijeti zašto se Romi napadaju, "kome su stali na žulj" te izrazio nadu da će "institucije svoj posao napraviti i da će biti u miru i živjeti skladno kao što su živjeli do prije par dana". "Možda bi bila preteška riječ kada bih rekao da je to napad na romsku nacionalnu manjinu, ali sve vodi ka tome. Ali, neću istrčavati sa bilo kakvim izjavama i donositi sud jer zato postoje institucije i nadam se da će oni to pošteno i odraditi", poručio je. Istaknuo je kako je zabrinut i rekao da se slobodnije osjećao 1990-ih godina kada je došlo do stvaranja hrvatske države, u čemu su i Romi koji su bili na ratištu sudjelovali. "Branili smo po prvi puta svoju domovinu, mada je nikada nismo imali, jer smo smatrali da je Hrvatska naša domovina. Ali, eto nakon par godina, ovo što se dešava je žalosno", poručio je.       

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom