Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Peticija učitelja: 'Zaštitite nas i onemogućite anonimne prijave'

Anonimnost prijava možda na prvi pogled štiti učenika od potencijalne ‘osvete’ učitelja, ali ovime je uveden instrument koji koči odgojno-obrazovni proces, navodi se u peticiji upućenoj ministrici Divajk

Petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa sedam nastavnih sati i otišli piti na plažu razrednica je u suradnji s roditeljima opravdala svih sedam sati.

Tim je riječima Tamara Šoić, nastavnica hrvatskog jezika u riječkoj Tehničkoj školi, počela otvoreno pismo o situaciji u kojoj se, kako smatra, nepravedno našla jer je izrazila svoje mišljenje.

- Oni su tog 20. ožujka otišli na prosvjed za klimu, no u popodnevnim satima, iza 14, nisu se vratili na moj blok-sat nego su produžili na plažu. Kasnije im je sve razrednica u dogovoru s roditeljima opravdala! Na sljedećem sam se satu izvikala na njih i istaknula kako nije dobar roditelj onaj koji opravdava djetetu bježanje iz škole - ispričala nam je Šoić dodajući da su joj uskoro su stigle dvije savjetnice iz AZOO-a, a jedna je bila posebno zlonamjerna.

- Ovo smatram udarcima ispod pojasa. Ovo mi se čini kao osobna osveta - kaže Tamara Šoić, od koje je, kako tvrdi, savjetnica zatražila da se ispriča za svoje ponašanje pred razredom, kao i za jedinice koje im je podijelila.

- Ne pada mi na pamet. Pa kakvu onda poruku šaljem svome razredu? Uostalom, ja stojim i ostajem iza svake riječi koju sam izgovorila - ističe Šoić.

- Teško mi je govoriti o predmetu jer se radi o djeci, a on je, uostalom, još otvoren - kazala nam je Mirjana Kazija, savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je pristala na razgovor iako ju Tamara Šoić nije prozvala imenom i prezimenom.

- Žao mi je što to moram reći, ali kolegica nije Ivana Orleanska obrazovnog sustava da bismo se svi bavili njome zbog njezinih egoističnih hirova - oštra je.

Ističe da je Šoić prekršila etički kodeks škole, koji kaže da se prema učenicima, između ostalog, treba ponašati ljubazno.

- Agencija na teren ne izlazi po svojoj volji ni prema osvetničkim pobudama. U ovom slučaju došli smo po naređenju prosvjetne inspekcije - iznosi savjetnica, koja ne vidi problem ni u ispričnicama.

- Ne može škola u pitanje dovoditi ispričnice roditelja, isto kao što to ne može ni s liječničkim ispričnicama. Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni nego da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu - mišljenje je savjetnice. Svoj nalaz, kaže, trenutačno dovršava.

Peticija protiv anonimnih prijava

Zaštitite sustav

Mi, dolje potpisani učitelji i nastavnici, tražimo hitno izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Zahtijevamo da se onemoguće anonimni podnesci prosvjetnoj inspekciji, navodi se u online peticiji koju je jučer objavila Mreža Nastavnici organizirano.

Anonimnost prijava možda na prvi pogled štiti učenika od potencijalne ‘osvete’ učitelja, ali ovime je uveden instrument koji u nekim situacijama koči odgojno-obrazovni proces - navodi se u peticiji upućenoj ministrici Divjak, premijeru Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću.

Osijek: Blaženka Divjak održala sastanak s ravanteljima o kurikularne reforme | Autor: Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (135)
  • Treba balavce dovesti u red. Od njih su gori njihovi roditelji koji ih opravdavaju.

    15. 5. 2019,   20:30
  • Neviđena glupost je 'anonimna prijava'. To uopće nije demokratski. Tako mogu i izmisliti da su dobili anonimnu prijavu. Tko želi prijavljivati, neka se i izjasni tko je i što je!

    15. 5. 2019,   20:59
  • Bravo za učiteljicu!!! Sad više ne možeš učenika potjerati sa sata i da ti skače po glavu, ako ga na kraju nakon 300puta udaljiš ispadne kriv što ga nisi zainteresirao za gradivo... Ljudi nisu svjesni što se dešava u razredu i kako se djeca ponašaju... I kad učitelj pukne kao onaj iz Varaždina koji u 40 godina rada nije mrava zgazija onda ga mediji zgazi ili onog jadnika u Austriji. Plesali kolo, motali joint, pili, počeli ga udarati i on kriv??? Amerikanizacija školstva najgore vrste samo što njihova elita ima Ivy League

    15. 5. 2019,   20:59