Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Petir: 'Čak 82 posto ispitanika želi da nedjelja bude neradna'

Žene su češće zagovornice slobodne nedjelje, njih 86,7 posto, u odnosu na 77,2 posto muškaraca. Dalmacija i Slavonija regije su s najvećim udjelom zagovornika slobodne nedjelje, pokazuje istraživanje

U srijedu 15. svibnja, na Međunarodni dan obitelji, u Zagrebu su predstavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje koje je provela hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s agencijom Promocija plus.

Rezultate istraživanja predstavio je Agan Begić, direktor Promocije plus, a na temu slobodne nedjelje govorili su i zastupnica Marijana Petir, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić te fra Bože Vuleta, predstavnik Hrvatskog saveza za nedjelju.

Prema istraživanju koje je provedeno na uzorku od 1000 hrvatskih građana, a koje je predstavio Begić, 82,1 posto ispitanika izjasnilo se za uvođenje neradne nedjelje. Žene su češće zagovornice slobodne nedjelje, njih 86,7 posto, u odnosu na 77,2 posto muškaraca. Dalmacija i Slavonija regije su s najvećim udjelom zagovornika slobodne nedjelje.

Među razlozima za uvođenje slobodne nedjelje, ispitanici su najčešće navodili da je nedjelja dan za obitelj te da je svima potreban jedan dan odmora u tjednu, rekao je Begić, dok se i oni koji ne podupiru uvođenje slobodne nedjelje zalažu za adekvatnu naknadu za rad nedjeljom.

Komentari (57)
  • "Dalmacija i Slavonija regije su s najvećim udjelom zagovornika slobodne nedjelje"... Interesantno... Dalmacija koja živi od turizma i Slavonija koja živi od poljoprivrede i ima veliki postotak nezaposlenih. Najbolje da i nedjeljom zatvorite sve hotele, bolnice, ne hranite stoku... Jer su samo radnicu u trgovini ti koji rade nedjeljom. A da i nedjeljom zatvorite crkve??? (to vam vjerojatno nije palo na pamet). Jer samo molitvom će mo daleko stići...

    15. 5. 2019,   15:29
  • do 1990 svaka nedjelja je bila neradna. i subote popodne. onda su došli neki koji su rekli da treba upaliti svjetlo!

    15. 5. 2019,   17:25
  • što još neće učiniti za mandat-4 godine spavala i sada kada će morati raditi se probudila- teško je bez državne love

    15. 5. 2019,   15:54