Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Petrina najavio Gospino čudo: Turisti u Primoštenu i po zimi

Osim odavanja počasti Gospi, ovaj spomenik će zajedno s vidikovcem imati i svoju turističku svrhu. Kip su blagoslovili don Jurica Petković i fra Ferdo Jukić, dok biskupa šibenskog Tomislava Rogića nije bilo

Nekoliko stotina hodočasnika sudjelovalo je u subotu na svečanosti posvećenja 17,5 metara visokog betonskog spomenika Gospi od Loreta podignutog na brdu Gaj iznad Primoštena. Na blagoslov 2,5 milijuna kuna vrijednog kipa optočenog pozlatom i šarenim mozaikom doputovala je i delegacija iz Italije, predvođena gradonačelnikom Loreta Paolom Nicolettijem. Upravo iz Loreta, gradića u središnjoj Italiji, davne je 1835. godine Primoštenac Marko Prgin donio sliku gospe i tada je, nakon što je slika spasila Primošten od bolesti, ovdje započelo štovanje loretske Gospe.

Primošten: Svečanost blagoslova kipa Gospe od Loreta | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kip su blagoslovili don Jurica Petković i fra Ferdo Jukić, dok biskupa šibenskog Tomislava Rogića nije bilo. 

Primoštenski načelnik Stipe Petrina koji je najavljivao podizanje ovakvog spomenika Gospi od kada je 2001. godine njegova lista preuzela vlast u Općini, a tvrdi da je ideja o tome još puno starija.

- Malo je trenutaka u životu koji me uzbuđuju, a jedan od tih je danas. Lijepo je vidjeti sve ove ljude okupljene oko jedne vjere, tradicije, oko spomenika čija je ideja o gradnji nastala još 1972. godine. Primoštenski vizionari tada su predvidjeli da će na ovom mjestu biti vidikovac i spomenik, a mi smo jednoglasno odlučili to ostvariti kada smo došli u poziciju služiti Općini.  Svim Primoštencima jasno je da smo neraskidivo povezani s našom nebeskom zaštitnicom Gospom od Loreta - rekao je Petrina.

Primošten: Svečanost blagoslova kipa Gospe od Loreta | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim odavanja počasti Gospi, ovaj spomenik će zajedno s vidikovcem imati i svoju turističku svrhu. Petrina vjeruje da će u Primošten dovesti mnoštvo gostiju i u zimskim mjesecima, jer je sada, zajedno s Loretom, Trsatom, Pragom, Krakowom i drugim odredištima uvršten u svjetske hodočasničke rutu.   

Komentari (20)
  • Ovo ulazi u top 5 najružnijih spomenika, za 1. mjesto se vodi mrtva trka između Gospe i Tuđmana.

    6. 5. 2017,   16:30
  • Ovo im je Delboy uvalio.

    6. 5. 2017,   16:15
  • lijep kip, koliko je debela pozlata? sa obzirom da su već zabilježene krađe crkvenih zvona koja su od bronze treba postaviti dobru stražu oko kipa

    6. 5. 2017,   15:26