Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pevec: Molim građane po kunu da mogu platiti sudsku kaznu!

None Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Šokirani smo presudom. Ne mogu ni spavati ni živjeti od nepravde koja nam je nanesena, rekao je Zdravko Pevec

Nakon što je presuda kojom su osuđeni za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju postala pravomoćna Zdravko i Višnja Pevec poručili su da će do smrti nastaviti dokazivati svoju nevinost. 

"Šokirani smo presudom. Ne mogu ni spavati ni živjeti od nepravde koja nam je nanesena. Zdravlje mi se stradalo u ovom procesu, ali nećemo odustati dok ne dokažemo svoju nevinost", poručio je Zdravko Pevec na konferenciji za novinare koju je zajedno sa suprugom Višnjom sazvao na obiteljskom imanju u Srednjim Mostima, kako bi najavili svoje daljnje korake.

UTAJA POREZA Supružnici Pevec pomirili su se s presudom, Višnja i zapjevala

Pevec smatra da je kažnjen zbog poreznog nadzora tijekom kojega su ustanovljene nepravilnosti isključivo između šest poduzeća unutar bivše grupe Pevec, pri čemu nije zakinuta ni jedna druga pravna osoba.

"Nikakav novac nisam uzeo za sebe, niti sam oštetio državni proračun. Mi smo ostvarili dobit od 422 milijuna kuna koju smo, kako je na sudu potvrdila šefica računovodstva, mogli uzeti za sebe", kazao je.

"Cijela Hrvatska je mislila da smo pokrali firmu i gurnuli Pevec u stečaj, ali vjerovali smo da će nakon toliko godina ljudi shvatiti da ništa nismo ukrali, nego da smo sve svoje što imali mi, ali i naši roditelji, ulagali u firmi i ostavili u firmi. Ako je sud dokazao da smo imali toliku dobit, zašto bih ja i jednu kunu uzela, a da mi ne pripada. A tolike sam milijune tamo ostavila”, naglasila je Višnja Pevec. Dodala je kako su do zadnjeg trenutka vjerovali da Pevec neće završiti u stečaju, nego da će se izvući iz problema uz pomoć strateškog partnera.

Damir Špehar/PIXSELL VRHOVNI SUD POTVRDIO Zdravko Pevec mora u zatvor, a Višnja će raditi za opće dobro

Vrhovni sud potvrdio je krajem prošlog tjedna presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj su Zdravko i Višnja Pevec krivi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i u siječnju 2015. godine osuđeni na zatvorske kazne. Zdravku Pevecu izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Pri tomu, polovica kazne preinačena je u uvjetnu, a kako mu se priznaje i šest mjeseci koje je proveo u pritvoru, preostaje mu još oko 11 mjeseci zatvorske kazne. Njegovoj supruzi Višnji izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja je potom zamijenjena radom za opće dobro.

Usto, supružnici Pevec u roku od 15 dana dužni su platiti gotovo 400 tisuća kuna sudskih troškova, ali i 3,9 milijuna kuna tvrtki Pevec.

"Sve su mi uzeli i nemam otkuda to platiti. Zamolio bih hrvatske građane da mi posude po jednu kunu kako bih to mogao platiti", komentirao je Zdravko Pevec.

- Kupili smo zemljište u Makedoniji koje smo putem banke platili 9,5 milijuna eura, jer smo imali namjeru graditi centar u Skopju. Cijena zemljištu nije pala već je rasla. Imamo spoznaje da se moglo dobiti i više novca od onog što je Pevec za naše ere platio. Najveća parcela koja se prostire na 115 tisuća kvadrata je prodana za 1,8 milijuna eura u stečaju. Prema saznanjima koje imamo i koja smo dostavili policiji jedan strani lanac je nudio daleko veći novac. U prvoj procjeni stečajni upravitelj je rekao da ta parcela vrijedi 41 000 kuna, što je smiješno. Kasnije je revidirao cijenu. Druge dvije parcele su u samom gradu i vrijede daleko više. One su zajedno nekih 50 000 četvornih metara – pojašnjava Z. Pevec.

Dodajući da o tim saznanjima postoje i svjedoci, ali se nitko nije interesirao da to ispita do kraja.  Bračni par Pevec živi od pola Zdravkove mirovine i polovice plaće supruge Višnje koja je zaposlena kod sina, te od poljoprivrede u Donjim Mostima, gdje su ako tvrde stekli početni kapital i iz poljoprivrede krenuli u trgovinu.  

Tema: Hrvatska

Komentari (269)
  • Fora je kako su njega kaznili i onda odjednom firma stala na noge banke odobravaju sve kredite, a vrh jada ove drzave sto su zadrzali njegovo prezime kao brend i to reklamiraju kaonnesto hrvatsko i domaće.

    18. 3. 2019,   15:37
  • Pravda za Peveca!!! Protiv ove nakaradne države

    18. 3. 2019,   15:36
  • E ovako. Vjerojatno ce se skupit minusa i tako dalje. Al neka. Tko ne zna obitelj Pevec i nije malo detaljnije proucio ovaj cijeli slucaj. Vidjet ce samo to da su bogatasi pokrali i to je to. Ipak mi se cini da je istina da gospon Pevec nije htio placat rentu drzavnom vrhu i mazat ispod stola koga treba. A zna se kak prodes kad drzavni vrh ne podmazujes. Ovak. Todoric sva sreca ima dosta informacija o doticnim pa eto, ostalo na tome da se vratio iz londona i vise ni jednog clanka o njemu. Tresla se brda rodio se mis. A peveca sad treba malo sakatit za medijski show

    18. 3. 2019,   15:42