Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pevec očekuje dobit od 140 milijuna kuna, rast će i plaće

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Po riječima predsjednika Uprave Jurice Lovrinčevića, teška vremena su iza Peveca, koji danas posluje u 19 gradova i u 23 prodajna centra te iz godine u godinu bilježi i rast broja centara i zaposlenih

Trgovački lanac Pevec u ovoj godini očekuje da će ostvariti prihode od dvije milijarde kuna, što je 19 posto više u odnosu na prošlu godinu te dobit od 140 milijuna kuna ili 26 posto više, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare, a najavljeno je i ulaganje u plaće djelatnika, novo zapošljavanje i otvaranje novih centara.

Po riječima predsjednika Uprave Jurice Lovrinčevića, teška vremena su iza Peveca, koji danas posluje u 19 gradova i u 23 prodajna centra te iz godine u godinu bilježi i rast broja centara i zaposlenih. Trenutno zapošljava 1.823 djelatnika.

Prosječne bruto plaće u toj trgovačkoj kompaniji u protekle dvije godine porasle su za 10 posto, a Lovrinčević najavljuje da će u 2019. godini uložiti dodatnih 20 milijuna kuna u plaće, čime bi one u prosjeku porasle za 12 posto.

Pritom će se dati na rast najnižih bruto plaća djelatnika u maloprodaji i na skladištu, koje će od 1. siječnja 2019. biti uvećane za oko 1.000 kuna ili oko 24 posto, dodao je. Tako bi sadašnja najniža plaća u Pevecu od 4.100 kuna bruto od iduće godine iznosila 5.100 kuna bruto, pa bi plaća radnika-početnika u Zagrebu bila 4.100 kuna neto.

"Uz ulaganje u plaće, u idućih godinu do dvije u planu je i otvaranje novih prodajnih centara u Vukovaru, Vinkovcima i Splitu, a sredinom studenog ove godine bit će otvoren novi prodajni centar u Samoboru. U nove centre biti će uloženo oko 200 milijuna kuna te će se otvoriti 200 novih radnih mjesta", istaknuo je Lovrinčević.

Naveo je i podatak da je Pevec ove godine, prvi puta nakon stečaja, isplatio dividendu i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne lanjske dobiti, dok je ostatak dobiti investiran u prodajne centre.

Lovrinčević je rekao i da podržavaju prijedlog o ukidanju rada nedjeljom kao i inicijativu za ukidanje davanja za 13. plaću.

Vezano uz ukidanje rada nedjeljom kazao je kako bi se većina prometa koji se ostvari nedjeljom prelila na subotu i ponedjeljak. Izračunali su tako da bi ukidanjem rada nedjeljom oko 150 milijuna kuna prihoda godišnje izgubili, no vjeruju da bi se dio nadoknadio prodajom u spomenuta dva dana. Dodao je i kako mu je nevjerojatno da se ukidanju rada nedjeljom protive one tvrtke čije matične tvrtke u inozemstvu nedjeljom ne rade.

Lovrinčević je izrazio uvjerenje da je ispred Peveca izuzetno uspješno poglavlje u poslovanju. "U 2019. godini rast ćemo minimalno deset posto u odnosu ovogodišnje prihode. Što se dobiti tiče, još je daleko o tome govoriti, no ne vjerujem da ćemo ići ispod rezultata za ovu godinu. Voljeli bismo da rastemo više, ali to ovisi o mnogo stvari kako će se dešavati na tržištu", zaključio je Lovrinčević.

Komentari (4)
  • @Jerc Vratiti Zdravku Pevecu? Ne daj Bože. Samo prošeći jednim od trgovačkih centara i pitaj radnike žele li da im se vrati Zdravko Pevec ili da ostane ova Uprava. Pa Zdravkec je ostao dužan 2 milijarde kuna vjerovnicima. Nema prevelike razlike njega i Todorića. @Cipelcug Ništa ne ide preko noći. Da su bicše uprave dizale plaće ovim tempom kao postojeća na čelu sa Lovrinčevićem, sada bi plaća bila i preko 5000 kuna.

    17. 10. 2018,   10:23
  • "75 posto ukupne lanjske dobiti" kao dividenda? ....

    16. 10. 2018,   13:53
  • Hoce li sada vratiti tvrtku Zdravku Pevecu? Ili je pojeo vuk magare, oni uzeli firmu a on odsluzio zatvor?

    16. 10. 2018,   13:56