Obavijesti

News

Komentari 32

Picula: Vučić je dobro iskoristio neslaganje Kolinde i Plenkovića

Picula: Vučić je dobro iskoristio neslaganje Kolinde i Plenkovića
1

Hrvatski europarlamentarac, Tonino Picula kazao je kako je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić dobro iskoristio raspukline između premijera i predsjednice. Kazao je i kako njegov posjet nije bio dobro pripremljen

VIDEO

Tonino Picula, hrvatski europarlamentarac komentirao je danas na N1 televiziji posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Osvrnuo se i na stanje u svojoj stranci, SDP-u.

Na pitanje misli li da vladajući odugovlačenjem s izglasavanjem nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zapravo pokušavaju utjecati na rad Povjerenstva, Picula je kazao kako je Orešković učinila hrabar potez. Kazao je, baš kao i Jadranka Kosor ranije, da bi i Nataša Novaković trebala odustati od kandidature.

- Rekao bih dvije stvari. Ne znam koliko je javnosti poznato, ali upravo je izašao podatak Eurobarometra, u kojemu su pitali građane zemalja članica Europske unije, kako ocjenjuju zemlje članice s obzirom na percepciju korumpiranosti. Ta rang lista pokazala je da je Grčka, po mišljenju građana Europske unije, zemlja s najvišom razinom korupcije, ali na drugom su mjestu tri zemlje, među njima i Hrvatska, uz Cipar i Španjolsku. Riječ je o velikom problemu, a ovo što se u Saboru dogodilo izraz je kontinuiteta pokušaja da se kod nas prikrije korupcija. Ovog trenutka mislim da su se akteri odgovorni za novonastalu situaciju upustili u određene proceduralne zavrzlame i tumačenja što bi trebalo ili ne bi trebalo napraviti. Ostaje dojam da politika okreće leđa podršci onima koji su počeli upozoravati i aktivno se boriti protiv raširene korupcije u zemlji. Hoće li svi izvući pouku, ostaje da se vidi - kazao je Picula.

Jadranka Kosor: 'Kandidaturu bi trebala povući i Novaković'
Jadranka Kosor: 'Kandidaturu bi trebala povući i Novaković'

Prošli tjedan u posjetu je bio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Kako vi analizirate odnose Pantovčaka i Markova trga oko vanjske politike? 

- Mislim da je taj posjet, koliko god bio potreban, jer Hrvatska i Srbija imaju o čemu razgovarati, pokazao nešto drugo, da je posjet bio loše pripremljen i pokazale su se raspukline između premijera i predsjednice i imam dojam da je Vučić iskoristio podvojenost i iskoristio predsjednicu kao medij kako bi demonstrirao jednu vrstu odlučnosti ne samo svojoj publici, nego i Europskoj uniji, da se zalaže za dijalog i rješavanje problema. Ali Hrvatska nije iskoristila njegov posjet, Vučić je otišao, a ove teme ostaju na stolu - kazao je.

Tko je tu pogriješio, predsjednica ili premijer? 

- Naš Ustav ostavlja dovoljno prostora i premijeru i predsjednici za kreiranje vanjske politike. Nama će se prije dogoditi dijalog Hrvatske i turskog predsjednika Erdogana, dijalog Hrvatske i ruskog predsjednika Putina, dijalog s Vučićem, a čini mi se da nema dovoljno dijaloga između sukreatora hrvatske vanjske politike. Čini mi se da tu postoje i druge razdjelnice, koje javnost ne može dobro protumačiti, ali osjetimo njihove političke posljedice - riječi su Picule.

Najavili ste spremnost za kandidiranje na predsjedničkim izborima. Uz čiju biste potporu vi išli na izbore za Pantovčak?

- Prije svega moje stranke. Ja sam SDP-ovac i doista bih želio pomoći konsolidaciji SDP-a i volio bih da izborna 2019. godina bude uspješna za SDP. U tome sam spreman dati i osobni doprinos i zainteresiran sam SDP predstavljati na javnim izborima, ali o tome prvo treba razgovarati u stranci, ali ja sam se već izjasnio - jasno će Picula.

Koliko ste zadovoljni trenutnim zbivanjima u stranci?

- Mislim da bi se oni koji jesu nezadovoljni situacijom i javnom percepcijom SDP-a onime što će se dogoditi, to trebali izreći na izvještajnoj konvenciji SDP-a. Ja se nadam da će SDP do konca ove godine početi rješavati stvari koje ga opterećuju. Nadam se da ćemo se ujediniti i da ćemo biti spremni dati svoj doprinos i početi ih primjenjivati nudeći kvalitetne javne politike. Ja se nadam da će stanje zatečeno nakon odlaska bivšeg premijera biti "prevaziđeno" - kazao je Picula.

Odgovara li Zoranu Milanoviću ovakav SDP prije bitke za Pantovčak?

- Ne bih želio sudjelovati u širenju kalkulacija niti ičijim stvarnim ili probnim pretkampanjama - kazao je za kraj Picula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa