Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pijan divljao cestom pa pogazio pješake: Žao mi je te obitelji...

None Foto: Pixsell/kombo

Nikola Kovačević (26) se 11. travnja ove godine na zagrebačkom Kvatriću, vozeći Audi pod utjecajem alkohola, pri brzini od 108 kilometara na sat zabio u skupinu pješaka

Svjestan sam boli koju sam prouzročio obitelji stradalih. Osim njihova života, uništio sam svoj i s tim ću se morati nositi do smrti, rekao je suznih očiju Nikola Kovačević (26) u sudnici Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu, gdje mu je u srijedu počelo suđenje zbog prometne nesreće koju je pijan skrivio 11. travnja 2016.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tad se u Audiju A3 s 1,92 promila alkohola u krvi brzinom od 108 kilometara na sat zabio u skupinu pješaka te usmrtio supružnike Ljiljanu (61) i Aleksandra Kusalovića (67) te lakše ozlijedio još dvoje ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Oko sedam sati otišao sam na posao u Croatia osiguranje. Cijeli dan nisam ništa jeo, a poslije posla, negdje oko 17 sati, s prijateljem sam otišao u kafić. Do 20 sati popio sam šest ili sedam piva od pola litre i još pet ili šest Jack Danielsa - branio se Kovačević.

Nakon toga je sjeo u auto te je u 21.48 sati pokosio pješake i zabio se u prometni stup. Potom je pješice pokušao pobjeći, ali uhvatio ga je građanin. Dok je čekao policajce, negodovao je i, tvrdili su građani koji su se zatekli na Kvaternikovu trgu, vikao: “Znate li vi tko sam ja? Ja mogu sve!”. Zbog toga ga optužnicom terete i za nepružanje pomoći unesrećenima, za što se bivši nogometaš Kovačević ne smatra krivim.

- Pitanje je da li je, nakon što je udario i u semafor te su se aktivirali zračni jastuci, uopće mogao vidjeti što se događa izvan auta - rekao je odvjetnik okrivljenog Rafael Krešić.

Dodao je kako je Kovačevićev stupanj alkoholiziranosti bitno utjecao na njegovu sposobnost percepcije te da je dvojbeno je li uopće bio u stanju pružiti pomoć s obzirom na težinu ozljeda preminulih. Stoga je obrana predložila provođenje kombiniranog toksikološko-psihijatrijskog te prometnog vještačenja, kao i ispitivanje dvaju svjedoka koji su potrčali za Kovačevićem kad je pokušao pobjeći i uhvatili ga.     

Tri mjeseca u pritvoru

Kovačević je bio tri mjeseca u pritvoru, a 12. srpnja izašao je na slobodu uz jamčevinu od 550.000 kuna.  Krajem srpnja ove godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu potvrđena je optužnica protiv njega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prijeti mu više od 12 godina zatvora?

Optužnicom se Kovačević tereti za izazivanje prometne nesreće s više poginulih osoba za što je predviđena kazna od tri do dvanaest godina zatvora, ali i za nepružanje pomoći jer je nakon nesreće pokušao pobjeći s mjesta događaja, za što je predviđeno do tri godine zatvora.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kako stoji u optužnici, tog 11. travnja u 21.30 sati Kovačević je prema Kvatriću jurio Maksimirskom cestom vozeći čak 68 kilometara na sat brže nego što je dopušteno. U jednom trenutku zbog velike koncentracije alkohola u krvi izgubio je nadzor nad automobilom te je desnim prednjim kotačem udario u nogostup, a zatim i u kameni okvir ograde koja se nalazi na ulazu u pothodnik, nakon čega je prošao kroz raskrižje s Domjanićevom ulicom. U tom nekontroliranom kretanju automobil je zatim pokupio i metalnu ogradu koja je potpuno izletjela iz ležišta, potom i semafor i nekoliko plastičnih kanti za smeće te prometni znak, a na kraju je petnaest metara dalje udario u supružnike Kusalović, dok su se drugi pješaci spasili u zadnji čas skočivši s nogostupa.

'Muškarac je ležao u nesvijesti, a žena je obilno krvarila'

U tih dvadesetak metara, koliko je Kovačeviću trebalo da se zaustavi, udario je i u dva automobila od kojih je jednim upravljao svećenik Kristijan Stojko.

– Osjetio sam udar nekih predmeta u desnu stranu svog vozila i čuo “pucketanje”. Zaustavio sam se i izašao iz auta da vidim što se dogodilo, a tada sam ugledao starijeg muškarca kako leži u nesvijesti i pokraj njega ženu koja je obilno krvarila – dio je Stojkova iskaza. 

Kovačević je pred tužiteljima na ispitivanju u srpnju kazao da ne želi čitati zapisnik o nesreći, niti želi da mu ga pročitaju.

- Uopće se ne želim svega toga prisjećati – kazao je tada Kovačević.

Komentari (177)
  • Ako si bio toliko "muško" da se naroljaš jack danielsa te ako si bio toliko muško da povezeš preko 100 km/h kroz grad onda budi muško i prihvati kaznu koju si i više nego zaslužio i prestani cviliti ko mala kuja.

    30. 11. 2016,   18:54
  • Svaka riječ je suvišna a svaka kazna malena

    30. 11. 2016,   18:47
  • Ajoooj sto glumi.On svjestan necije boli?Svjestan si ti samo straha za vlastito dupe.

    30. 11. 2016,   18:56