Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

PIK hrenovke su ukusne i odličan izvor bjelančevina

None Foto: PIK 3

Bjelančevine ili proteini važni su za izgradnju naših stanica, za njihovo međusobno funkcioniranje, za razvijanje procesa pamćenja i razvoj našeg obrambenog sustava

Još su stari Grci i Rimljani znali za proizvodnju kobasica i koristili su ih u svojoj prehrani. Međutim, Njemačka se ponosi svojom kuhinjom u kojoj postoji čak 1500 vrsta kobasica i smatra se na neki način njihovom iskonskom „domovinom“.

Kobasice mogu biti sirove, sušene, kuhane ili obarene. Ove posljednje poznajemo kao hrenovke. Prave hrenovke su i nastale u južnoj Njemačkoj, točnije u Bavarskoj i bile su omiljena i cijenjena hrana koja je bila rezervirana za posebne gozbe, a pripremale su se od svinjskog i telećeg mesa uz dodatak posebnih začina odgovornih za specifičnu aromu.

Proizvodnja hrenovki, uvijek se vezivala uz crveno meso. Najkvalitetnije hrenovke koje danas možete pronaći na hrvatskom tržištu proizvode se u PIK Vrbovcu.

PIK hrenovke rezultat su pomnog istraživanja i rada na njihovom usavršavanju od strane vrhunskih prehrambenih tehnologa. Proizvedene su od kvalitetnog mesa svinjetine i junetine. Kalorijska vrijednost hrenovki je u stvari niska i iznosi oko 280 kcal na 100 grama, pa se mogu smatrati obrokom prihvatljivim i prilikom provođenja redukcijskih dijeta.

Količina bjelančevina na 100 grama PIK hrenovki iznosi 12 grama, što je dovoljan dokaz da hrenovku smatramo odličnim izvorom bjelančevina. Bjelančevine ili proteini važni su za izgradnju naših stanica, za njihovo međusobno funkcioniranje, za razvijanje procesa pamćenja i između ostalog za razvoj našeg obrambenog sustava. Hrenovka predstavlja optimalni proteinski proizvod koji se može koristiti i kao užina i kao večernji obrok.

Uvijek je dobro hrenovke kombinirati sa salatama ili kuhanim povrćem ili s svježim kravljim sirom.

PIK hrenovke u prirodnom crijevu i PIK hrenovke bez ovitka proizvode se isključivo od kvalitetnog mesa (svinjska lopatica, meso juneće prednje četvrti), te najkvalitetnijih biranih začina. Njihova se proizvodnja odvija u strogo kontroliranim uvjetima. U tijeku proizvodnje toplinski su obrađene pasterizacijom (u središtu proizvoda postiže se temperatura od 72ºC), što ih čini sigurnim i dobro održivim proizvodom, a time se i poboljšava  njihova probavljivost. Budući su lagano začinjene, okus im je blag i stoga su prihvaćene i od djece i od starijih osoba.

Odličan su proizvod za brzu pripremu. Potrebno ih je samo zagrijati 2-4 minute u kipućoj vodi, a kako su omotana tankim prirodnim crijevom ili su bez ovitka, lako se i jednostavno pripremaju na roštilju ili grill tavi.

Još je samo potrebna dobra salata, od primjerice krastavaca i rajčice, žličica senfa…i ukusan obrok može početi!

PIK Vrbovec najveća je mesna industrija u Hrvatskoj koja od 2007. godine primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom prema zahtjevima međunarodne norme ISO 9001:2000, vlasnik je izvoznog broja HR10, te ima integriran sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2004 i HACCP sustav kao i integrirani sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti OHSAS 18001:2007.