Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pilot projekt nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

None Foto:

Četkanje (pranje) zubi je važna preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene te je od iznimne važnosti za djecu od najranije dobi

Gotovo 3 desetljeca svjedoci smo nedovoljne brige u sprečavanju karijesa kao najčešće bakterijske kronične bolesti.Prevalencija karijesa na našim prostorima je već dugo  jedan od većih javnozdravstvenih problema.

Budući da je oralno zdravlje nedjeljivo od općeg sistemskog i da je usna šupljina ogledalo sveukupnog zdravlja i obrnuto Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu pri ministarstvu zdravstva na čelu s dr.sc. Ankom Jurišić-Kvesić, 2016.god je krenulo u zajedništvu s dr. Ivanom Pavić-Šimetin, dr. Radić Marijanom iz ustanove HZJZ, prof.dr.sc Hrvojem Jurić, Stomatološki fakultet i dr. Anom Malenica kroz Projekt Zubna putovnica koja je kao jedinstveni obrazac na kojem je istaknut zubni status, preventivni postupak, liječenje ako je potrebno i što je osobito važno termin za 6 mjeseci ponovni kontrolni pregled.

Tragom izvrsnih rezultata dolaznosti djece doktorima dentalne medicine, te smanjen KEP indeks s 4,1 na 2,6 bili su veliki poticaj da započnemo novi pilot projekt Nadziranog pranja zubi"  u vrtićima i školama i pritom obuhvaćamo 1000 djece .

Cilj ovog projekta je da potvrde odgajateljice da li je nadzirano četkanje provedivo, da li postoje poteškoće i koje su, ali najbitnije je to da djeca prihvate četkanje jer se zdrave navike stječu u najranijem djetinjstvu.

 

Tema: Promo sadržaj