Obavijesti

News

Komentari 0

Pilot srušenog ruskog aviona: 'Nije bilo nikakva upozorenja'

Pilot srušenog ruskog aviona: 'Nije bilo nikakva upozorenja'
6

Turska vojska nije uputila nikakvo upozorenje ruskom bombarderu prije nego što ga je srušila, rekao je u srijedu za rusku televiziju pilot koji je preživio pad

VIDEO

Turska vojska nije uputila nikakvo upozorenje ruskom bombarderu prije nego što ga je srušila, rekao je u srijedu za rusku televiziju pilot koji je preživio pad, a prenijele su agencije. 

"Nije bilo nikakva upozorenja. Ni radijskog ni vizualnog kontakta. Nije bilo nikakva kontakta", izjavio je časnik Konstantin Murahtin, muškarac kojega je nekoliko ruskih televizijskih kanala snimalo s leđa i predstavilo kao pilota, piše agencija AFP. 

Isključio je mogućnost da je njegov zrakoplov povrijedio turski zračni prostor, što je Turska ustvrdila opravdavajući rušenje. 

REUTERS/PIXSELL

Rusija je objavila da je Murahtin spašen u 12-satnoj operaciji specijalnih snaga, piše BBC i dodaje da Turska ustraje u tvrdnjama da je 10 puta upozorila pilote da su povrijedili zračni prostor prije nego je srušila zrakoplov. 

Nejasno je što se dogodilo s tijelom drugoga pilota koje je bilo prikazano na snimkama beživotno i okruženo turkmenskim pobunjenicima. Oni su na pilota pucali dok se spuštao padobranom. 

Časnik Murahtin je govorio iz zračne baze Hmeymim, baze ruskih zrakoplova za vojnu kampanju u Siriji. 

Sjedinjene Države, Europska unija i Ujedinjeni narodi pozivaju na smirivanje stanja, no napetosti između Rusije i Turske su eskalirale. 

Putin: Zabili su nam nož u leđa

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rušenje zrakoplova nazvao "zabijanjem noža u (ruska) leđa" i  upozorio da će to imati ozbiljne posljedice po odnose s Turskom s kojom je Rusija prekinula vojne veze.

REUTERS/PIXSELL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je incident "planiranom provokacijom". 

Turski predsjednik  Recep Tayyip Erdogan branio je akciju kao "pravo Turske da zaštiti svoje granice".

Turska je članica NATO koji je stao uz nju i podržava njezinu verziju događaja iako je pozvao na diplomatsku deeskalaciju".

Ruske vlasti tvrde da upozorenja nije bilo, a američki vojni glasnogovornik u Bagdadu kaže da imaju snimku komunikacije u kojoj turska strana 10 puta upozorava da će pucati. 

Rusija šalje krstaricu u Siriju

Rusija je najavila da će njezini lovci odsad pratiti bombardere tijekom zračnih udara nad Sirijom kamo Moskva šalje sad svoj najnapredniji protuzračni raketni sustav S-400.

Rusija i Turska na suprotstavljenim su stranama u sukobu u Siriju jer je predsjednik Sirije Bašar al-Asad ruski saveznik, a za Tursku političar bez čijeg odlaska s vlasti nema rješenja. 

Iako su obje zemlje ustvrdile da će smirivati stanje, zaredale su međuoptužbe. 

Lavrov: Rušenje aviona je unaprijed smišljeno

"Ozbiljno sumnjamo da je čin rušenja unaprijed smišljen i čini se da je to planirana provokacija", rekao je Lavrov. 

"Treba biti pošten" i reći "ako podržavate nekoga tko prakticira državni teror... ako odobravate nasilje i represiju i vi ste represor", rekao je pak Erdogan o ruskoj potpori Asadu kojega smatra diktatorom. 

REUTERS

Putin je ustvrdio da Turska provodi "islamizaciju zemlje", a turski premijer Ahmet Davutoglu da "nema opravdanja za (ruski) napad na Turkmene, pod izgovorom da se napada Islamska država". 

Rusija se krajem rujna uključila u zračne napade na Siriju gdje zapadna koalicija to čini već godinu dana. No Zapad optužuje Rusiju da ne bombardira terorističku radikalnu skupinu, takozvanu Islamsku državu, već umjerene pobunjenike protiv predsjednika Asada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu