Obavijesti

News

Komentari 47

'Mali Amerikanac mi je pisao u kaosu rata. Sad sam ga našla'

'Mali Amerikanac mi je pisao u kaosu rata. Sad sam ga našla'
6

Prije dvadesetak godina, Amerikanac Andrew Piotrowski u crkvenoj akciji poslao je pismo djevojčici u Hrvatsku. Dobila ga je Kristina Brunjai. Sve ove godine čuvala je pismo. Prošli mjesec mu je odgovorila.

VIDEO

Njegovo pismo i paketić s poklonima u to vrijeme su mi jako puno značili. U to ružno ratno vrijeme dobila sam mali znak pažnje. Napravio je sitnicu koja je meni jako puno značila i željela sam mu nekako zahvaliti. 

Priča nam to Kristina Brunjai (32), nastavnica hrvatskog jezika i pedagogije iz Vinkovaca. U vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, Andrew Piotrowski iz Illinoisa napisao joj je pismo i poslao paketić s brojnim poklonima. 

Slao curici iz Hrvatske pismo, javila mu se 20 godina kasnije
Slao curici iz Hrvatske pismo, javila mu se 20 godina kasnije

-  Sjećam se jako dobro kada sam dobila pismo. To je već bio period smirivanja rata. Tata je radio u kožari, poznatoj vinkovačkoj firmi. Radnici su dobili paketiće za svoju djecu, pa je tako tata i meni donio jedan. Bila sam oduševljena. Netko mi je pisao na engleskom, iz Amerike, meni je to bio san snova, ono, plafon. Bilo je to prekrasno - prisjeća se Kristina.

NK Osijek - HNK Hajduk

Iako kaže da nije sigurna koje je točno godine dobila pismo, misli da je to bilo u razdoblju od '93. do '95. Andrew joj je u paketiću poslao neke sitnice za školu i napisao joj pismo. Kristina priznaje, nakon što je pročitala pismo i otvorila poklone, spremila je pismo i namjeravala odgovoriti nepoznatom dječaku iz Amerike, ali to se nije dogodilo. Sve do ove godine kada je nakon dva desetljeća ponovo pronašla pismo. 

- Prije nekoliko mjeseci prodali smo obiteljski stan u Vinkovcima. Kada smo čistili stan, pronašla sam pismo i pomislila kako bih se mogla javiti Andrewu - priča nam Kristina.

Priznaje, u prvom trenu mu je htjela odgovoriti pismom, ali bojala se da se Andrew možda preselio. Potom joj je na pamet palo da sigurno ima profil na društvenim mrežama. 

- Upisala sam njegovo ime i tražilica mi je izbacila 'milijun' ljudi. Gledala sam po adresi koja je najbliža njegovoj, pronašla jednog Andrewa i ispalo je da je to taj čovjek. Čistom srećom sam ga pronašla - kaže. 

Andrew se prvo neko vrijeme nije javljao, pa je Kristina pomislila da se možda javila krivom čovjeku. Ipak, nakon nekoliko dana, oglasio se Andrew. 

NK Osijek - HNK Hajduk

- Nije mogao vjerovati da sam ga pronašla. Razgovarali smo, pričali o tome kako smo, kako živimo... Andrew je znao da je u Hrvatskoj bio rat u doba kada mi je pisao, ali nije znao puno o tome. Rekla sam mu kako se točno sjećam da je u paketiću, između ostalog, poslao i spužvastu lopticu, ljepilo i još neke potrepštine za školu - ističe. 

Kako navodi, s Andrewom se nije dogovarala da se nađu uživo, ali ako se to ikada dogodi, bit će joj iznimno drago. Njenim roditeljima cijela ova priča također je jako zanimljiva i neobična. 

- Sretni su i drago im je što smo se čuli i uspostavili kontakt - navodi Kristina koja trenutačno živi u Osijeku. Kaže kako su joj Andreowo pismo i pokloni u vrijeme rata u Vinkovcima, gdje su njoj i njenoj obitelji prijetile svakodnevne opasnosti, neizmjerno puno značili. 

- Stalno smo bili u podrumu. Kasnije smo otišli iz Vinkovaca, ali taj dojam rata ipak je ostao u nama. Gledala sam roditelje, njihovu neprestanu zabrinutost, stalno smo slušali da je netko poginuo. U svemu tome ja sam iz bijelog svijeta dobila poruku i igračke i to me podsjetilo da nije sve tako crno - s veseljem u glasu prisjeća se Kristina i zaključuje: 

- I Andrew i ja smatramo kako je bit cijele ove priče da ljudi koji ju pročitaju nastoje razmisliti i biti što bolji jedni prema drugima. Jedan čin dobrote koji se vama može činiti beznačajan, nekome može uljepšati dan. Baš kao što ga je Andrew meni uljepšao prije puno, puno godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca