Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pismo EU vođama: Podržite Direktivu o autorskim pravima

None Foto: Malte Ossowski/DPA/PIXSELL

IInternetske platforme svakodnevno koriste sadržaje izdavača i novinskih agencija kako bi stvarali prihode od reklama, bez kompenzacije novinarima i medijima

Predstavnici europskih novinskih agencija, medijskih kuća i novinarskih udruženja poslali su otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu izražavajući podršku Europskoj uniji u donošenju Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu čiji su dijelovi pokrenuli brojne rasprave u javnosti. 

Predsjednici Europskog udruženja novinske agencije (EANA), Europske federacije novinara (EFJ) i drugih organizacija koje predstavljaju interese desetak tisuća medijskih kuća, novina, agencija i novinara diljem EU-a u pismu su naglasili kako pomno prate prijedloge oko Direktive koju bi trebao donijeti Europski parlament. 

Riječ je o mjeri kojom se nastoje dati bolji pravni instrumenti kreativnim, kulturnim i medijskim industrijama, no njeni kritičari tvrde kako će ona ugroziti slobodu interneta i uvesti cenzuru. Od 28 članica Europske unije, dosad ju je potpisalo njih osam, među njima i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

U otvorenom pismu poslanom u četvrtak upozorava se kako internetske platforme svakodnevno koriste sadržaje izdavača i novinskih agencija kako bi stvarali prihode od reklama, bez kompenzacije novinarima i medijima koji su ga stvorili, koji ulažu u budućnost novinarstva i urednički su i pravno odgovorni za taj sadržaj. 

- Bez jasne pravne zaštite sadržaja medijskih nakladnika, kao što je predloženo u članku 11., održivost slobode medija i profesionalnog novinarstva je u opasnosti, pa zbog toga europsko zakonodavno tijelo mora ispraviti postojeću neravnotežu u online ekosustavu - upozorava se u pismu. 

Članak 11. trebao bi uvesti novo pravo pomoću kojeg bi izdavači na digitalnom tržištu mogli kontrolirati kako se njihovi sadržaji prenose, stavljaju na raspolaganje javnosti i umnožavaju, te odrediti uvjete licenciranja. Protivnici članka tvrde kako bi zbog njega velike internetske platforme zbog uštede mogle isključiti brojne manje medije, što bi moglo ugroziti dostupnost informacija javnosti. 

Europske medijske organizacije u pismu njemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsjedniku Macronu izražavaju snažnu podršku pokušajima EU-a da 'uvede pravednost i osigura da sve online platforme adekvatno isplaćuju proizvođače sadržaja, novinare i medije'. 

Naglašava se kako su pregovori o Direktivi došli do ključne točke, zbog čega su potpisane organizacije zabrinute da bi izostanak dogovora između Njemačke i Francuske u narednim danima mogao ugroziti cijelu reformu autorskih prava na europskoj razini. 

- Pozivamo vas da odmah krenete djelovati i postignete dogovor na vrijeme o Direktivi kako ne bi ugrozili tu reformu koja je ključna za osiguravanje održivosti slobodnih i neovisnih medija koji su u srcu naših demokracija - zaključuje se u pismu. 

Komentari (3)
  • Ovo dvoje se bogami dobro uhvatilo medija. Usta će nam biti začepljena dok kažeš keks.

    1. 2. 2019,   07:55
  • Još jedan zakon o cenzuri koji donosi EU. Prvo je prošao lažni plan zaštite podataka koji je eliminirao pristup većini web-mjesta. Dostupni su pretežito lijevi i krajnje lijevi, web stranice koje su u političkom spektru EU i nemaju problema s širenjem propagande EU. Sada vidimo još jedan plan cenzure koji će učinkovito moći izbrisati bilo koji neprikladan sadržaj i izbrisati ga s interneta ili filtrirati iz EU-a. Najgore od svega je to što nekolicini dajemo moć da odluče što je prikladno i što je neprikladno, a to će biti ekstremni ljevičari i SJW. Ovi zakoni omogućit će EU-u da širi svoju ideologiju širom EU-a. ,

    31. 1. 2019,   22:00