Obavijesti

News

Komentari 14

Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'

Pismo hrvatskog zeta: 'Samo da još jedanput vidim djecu'
1

David Haines pogubljen je u rujnu 2014. godine u Siriji, na teritoriju pod kontrolom tzv. Islamske države. Gotovo pet godina kasnije otkriven je sadržaj pisma koje je poslao svojim roditeljima prije smaknuća

VIDEO

Britanac David Haines u Siriju je otputovao kako bi se bavio dobrotvornim radom. Sredinom 2013. godine oteli su ga pripadnici ISIL-a dok je radio u kampu za izbjeglice blizu granice s Turskom.

Hainesa su u zatočeništvu držali gotovo godinu i pol dana prije nego što su ga odlučili pogubiti. ISIL ga je tada prisilio da svojim roditeljima pošalje pismo i od njih traži otkupninu od 100 milijuna funti, piše Daily Star

U pismu koje je napisao nekoliko mjeseci prije pogubljenja napisao je da samo želi zagrliti svoju djecu. 

- Žalim samo dobiti priliku da zagrlim svoju djecu. Nikada ih više ne bih napustio, napisao je 44-godišnji Haines. 

- Žao mi je što zbog mene morate prolaziti sve ovo. Nadam se da ćete mi jednog dana oprostiti. 

- Bit će to čudo, ali mislim da se može skupiti iznos od 100 milijuna funti. U suprotnom se bojim najgoreg, napisao je u pismu i naveo da mu je zdravstveno stanje sve gore, te da mu daju lijekove. 

David Haines je živio u East Yorkshireu, a u Siriji je radio za Agenciju za tehničku suradnju i razvoj. Pogubljen je u rujnu 2014.

Na snimci, koja se proširila internetom, pogubio ga je tzv. Jihadi John, Britanac koji se pridružio ISIL-u. On je s još trojicom Britanaca pripadao grupaciji unutar ISIL-a koja je nazvana ISIL Beatlesima. Osim Hainesa, pogubili su i Britanca Alana Henninga

Njegovi roditelji nikad nisu vidjeli pismo

Davidovi roditelji Chris i Mary Haines još su 2014. godine rekli da znaju za postojanje pisma, ali ga nikad nisu pročitali. 

Pismo su preuzela državna tijela koja su u to vrijeme radila na tome da Davida Hainesa vrate kući. Rukom pisano pismo danas je, vjeruje se, dio dokaznog materijala protiv Alexanda Koteyja i El Shafeea Elsheikha, dva člana takozvane 'Beatles' terorističke ćelije koja je navodno bila uključena u mučenje zatočenika. 

Pismo koje je prvi objavio Sunday Times navodno je napisano u prisustvu Koteyja i Elsheikha.

Bio je u braku s Hrvaticom iz Siska

David Haines bio je u braku sa Siščankom Draganom Prodanović Haines s kojom je u vrijeme smaknuća imao kćer staru pet godina.

- Nisam kćerkici rekla što se dogodilo, ali sam joj rekla da smo mi cure sad same , da moramo pomoći jedna drugoj i biti si potpora jer nema nikoga drugog da nam pomogne. Pokušavam postići da razumije kako se tata više neće vratiti kući, izjavila je Dragana Prodanović Haines za Sky u prosincu 2014. godine. 

'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'
'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'

- Kad su ga smaknuli, primila sam poziv od Davidova brata Michaela koji mi je rekao: ‘Dragana, više ga ne mogu povrijediti’. Spoznaja da David više nije živ nešto je što me je obilježilo za ostatak života. David je mojem životu dao smisao i učinio ga drugačijim.Sad je Athea moj razlog da idem dalje. Ona mi daje snagu. David bi želio da budem jaka zbog naše kćeri - otkrila je tada udovica. 

Kontaktirali smo Draganu nakon što su britanski mediji prenijeli sadržaj navodnog Davidovog posljednjeg pisma obitelji, ali do zaključenja pisanja ovog teksta nije nam se javila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava