Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pismo iz Haaga: Praljkov čin je čin upozorenja i žrtva za istinu

U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde, pišu generali

''Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život'', poručili su u emotivnom pismu obitelji pokojnog generala Slobodana Praljka generali koji su, kao i on, na sudu u Haagu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina u Herceg-Bosni. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako doznaje Večernji list, koji je dobio uvid u pismo, ono će biti odneseno  u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti. 

''U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde - proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne'', stoji na početku pisma u kojemu se žrtve iz optužnice ne spominju. 

MINISTAR O HAŠKOJ PRESUDI: 'Ima jedna mogućnost, zove se zahtjev za obnovu postupka...'

Generali u pismu ističu kako sud ''nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda''. 

- Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga - završetak je pisma uz izraz najdublje sućuti svim članovima Praljkove obitelji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Za preminulog generala Praljka koji je, podsjetimo, nakon izricanja presude 29. studenog na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju ispio otrov i preminuo, u ponedjeljak u 12 sati održat će se komemoracija u KD Vatroslav Lisinski. 

Tema: Drama u Haagu: Praljak se otrovao!

Komentari (69)
  • Drzi te se heroji. Uz vas smo.

    6. 12. 2017,   13:41
  • Do pobjede će samo oni hrabri, general Praljak će uću u našu noviju povijest, ma koliko to Mesićevi povjesničarima Jadovini i Klasiću smetalo, Domovinski rat je temelj naše državnosti!

    6. 12. 2017,   13:45
  • Tko uopće osim ljevičara i mudžosa doživljava ovaj sud kao neku pravdu....dovoljno je bilo pratiti suđenje gdje se raspredalo o bosanskoj državnosti od Kulina bana, što je nebitno za ovaj sramotni maratonski postupak, ali je bitno da je tužiteljica pitala doslovno jednog svjedoka: "Jeste li vi osobno poznavali Kulina bana"???? Toliko o ishlapljelim i olinjalim eu. birokratima i njihovim sudovima...

    6. 12. 2017,   14:06