Obavijesti

News

Komentari 40

'Pitanje granica između BiH i Hrvatske ne trebamo otvarati'

'Pitanje granica između BiH i Hrvatske ne trebamo otvarati'
1

Postoji ugovor o državnoj granici kojega su tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, potkraj 90-ih godina potpisali i on se od tada primjenjuje i funkcionira, pojasnio je Kovač

VIDEO

Otvaranje pitanja granice između Hrvatske i Bosne i i Hercegovine bilo bi otvaranje Pandorine kutije pri čemu bi BiH prošla puno lošije nego Hrvatska, upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač.

Izaslanstvo odbora predvođeno Kovačem boravi u dvodnevom radnom posjetu Bosni i Hercegovini, a njegovi članovi, među kojima su i Davor Ivo Stier te Arsen Bauk, prvog dana su se sastali s članovima Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma parlamenta BiH te s predsjedateljima i zamjenicima predsjedatelja tog doma i Doma naroda. 

Kovač je novinarima nakon toga kazao kako su na dnevnom redu bila brojna otvorena pitanja u međudržavnim odnosima, posebice spomenuvši pitanje granice i istaknuvši kako je to jedan od dokaza za konstataciju po kojoj je otvaranje nekih pitanja bespotrebno trošenje vremena. 

"Postoji ugovor o državnoj granici kojega su dva državnika, odnosno tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, potkraj 90-ih godina potpisali i on se od tada primjenjuje i funkcionira", bio je izričit Kovač dodajući kako, kada je granica jednom definirana, nema smisla to pitanje ponovo otvarati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je kako ugovorom o granici na njezinom pomorskom dijelu jasno utvrđeno kakva su prava BiH te kako iz toga proizlazi kako eventualni projekt gradnje luke u Neumu ni u čemu ne bi bio ugrožen jer bi brodovi tamo mogli uplovljavati bez ikakvih zapreka.

"Uvjeren sam da bi to (otvaranje pitanja granice) bilo štetnije za BiH nego za Hrvatsku", kazao je Kovač istaknuvši kako je BiH za Hrvatsku prijateljska zemlja koja će iz Zagreba dobiti svaku potrebnu pomoć na putu ka euroatlanstkim integracijama što će jamčiti njenu trajnu stabilnost.

Kovač je dodao i kako je za Hrvatsku važno da BiH bude funkcionalna i pravna država pa očekuje od aktera koji predstavljaju narode i građane dogovor o izmjenama izbornog zakona kojima bi se osigurala ravopravnost svih naroda u BiH i omogućilo da se formira zakonita vlast nakon listopadskih izbora.

Komentirajući tvrdnje o pogoršanim odnosima između dvije zemlje u posljednje vrijeme Kovač ih je nazvao neutemeljenima. "Svjesno odbacujem tezu o narušenim odnosima,. To jednostavno nije tako",kazao je Kovač koji je "širenje negativne energije" u odnosima među dvjema susjednim državama nazvao "glupošću".

Nermina Kapetanović, zamjenica predsjedatelja Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma parlamenta BiH, kazala je ipak kako je stajalište njene zemlje da se pitanje granice mora riješiti odlukama dvije vlade.

Dodala je kako je za BiH to iznimno važno tim prije jer nova strategija EU za zapadni Balkan predviđa da niti jedna država regije neće moći postati članicom Unije dok ne riješi bilateralne sporove sa susjedima, uključujući utvrđivanje granice.

Dodala je kako, unatoč postojanju otvorenih pitanja, postoji puna spremnost na razini parlamenata dvije države da se surađuje, a problemi rješavaju na obostranu korist.

"Nastavit ćemo raditi na unaprjeđenju bilateralnih odnosa poštujući suverenitet i teritorijalni integritet dviju država", kazala je Kapetanović ističući kako je Hrvatska dala veliki doprinos nastojanjima BiH da napreduje na europskom putu.

Članovi saborskog Odbora za vanjsku politku razgovarat će i s članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima vjerskih zajednica u toj zemlji te posjetiti središnjicu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS