Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pitanje je trenutka kada će se brana urušiti, bježite na sjever'

None Foto: MAX WHITTAKER 6

Brana bi se mogla urušiti svakog treba. Dogodi li se to, voda iz jezera Oroville poplavit će cijelo područje, dramatično je upozorenje kalifornijskih vlasti...

- Brana bi se mogla urušiti svaki čas. Dogodi li se to, voda iz jezera Oroville poplavit će cijelo područje, dramatično je upozorenje kalifornijskih vlasti koje su naredile evakuaciju za blizu 200.000 ljudi. 

A damaged spillway with eroded hillside is seen in an aerial photo taken over the Oroville Dam in Oroville | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Upozoravaju da se situacija pogoršava iz sata u sat nakon što su se u petak, uslijed jakih kiša, na brani otvorile pukotine. 

Najviše su ugroženi stanovnici nizvodno od brane. Za njih 16.000 u gradu Orovilleu u Kaliforniji izdana je preporuka da bježe prema sjeveru, objavio je ABC

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. 

FILE PHOTO:  California Department of Water Resources personnel monitor water flowing through a damaged spillway on the Oroville Dam in Oroville, California | Autor: MAX WHITTAKER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MAX WHITTAKER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Razina vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za izvanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode. 

Brana kod Orovillea, grada s oko 16 i pol tisuća stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane više je za 12 metara.

Komentari (130)
  • Druge godine u kinima novi akcijski film...Glavna uloga Bruce Willis koji poderanom potkošuljom čepi rupe na brani..

    13. 2. 2017,   16:55
  • Bazno pitanje je ovo - tko je kriv za napuknuce brane? Jemen, Bosna i Hercegovina, Rusija ili Koreja ? Koga bombardirati?

    13. 2. 2017,   18:16
  • netko napravio branu i od ogromne rijeke dobio rijecicu... nekom se bas svidjelo da se tu ispod brane naseljava i da se s vremenom stvori grad(south orville)! e ti prvi koji su se tamo pos.ali su bili konji! pa gdje ces ispod brane pravit naselje!

    13. 2. 2017,   17:52